Gemeentelijke belastingen komen er weer aan: waarom, wanneer en hoeveel?
Publicatiedatum: 29 januari 2025
Aan het begin van het jaar betaalt u gemeentelijke belastingen. Op welk moment deze belastingaanslag binnenkomt, hangt af van de gemeente waar u woont. Waarom betaalt u deze gemeentelijke belastingen? En wat doet de gemeente ermee?
Waarom betaalt u gemeentelijke belastingen?
Als u in een gemeente bent ingeschreven, bent u verplicht om de gemeentelijke belastingen te betalen. Dit doet u om gebruik te kunnen maken van gemeentelijke voorzieningen. Dat gaat bijvoorbeeld om straatverlichting, riolering en de vuilnisophaaldienst. Vaak voorkomende gemeentelijke belastingen zijn afvalstoffenheffing, rioolheffing en onroerendezaakbelasting (ozb). Ten 1e: afvalstoffenheffing betaalt u voor het ophalen van uw vuilnis. De hoogte hiervan hangt af van hoeveel personen uw huishouden telt. Ten 2e: als uw woning op het riool is aangesloten, betaalt u rioolheffing voor gebruik en onderhoud van de riolering. Voor woningeigenaren geldt dit sowieso. Het komt soms voor dat huurders eveneens rioolheffing moeten betalen, maar dat verschilt per gemeente.
De 3e in dit rijtje, ozb, betaalt u alleen als u op 1 januari van dit jaar eigenaar bent van een woning en/of ander pand. De ozb is een bepaald percentage van de actuele WOZ-waarde. Ook de exacte hoogte van deze percentages verschilt per gemeente. Verder is hondenbelasting ook een vorm van gemeentelijke belastingen, al zijn er steeds minder gemeentes die nog hondenbelasting heffen. Daarnaast zijn er nog veel meer soorten gemeentelijke belastingen, zoals parkeerbelasting en toeristenbelasting. Vaak komt de belastingopbrengst ten goede aan de zogeheten algemene middelen van de gemeente. Dankzij dit potje kan de gemeente bijvoorbeeld het onderhoud van straten of de schoonmaak van openbare ruimtes betalen.
![Dagtekening-belastingaangifte-Belastingdienst_428629988-ANP-900×500 Dagtekening belastingaangifte Belastingdienst](https://www.maxvandaag.nl/wp-content/uploads/2024/05/Dagtekening-belastingaangifte-Belastingdienst_428629988-ANP-900x500-1-135x75.jpg)
Wanneer betaalt u gemeentelijke belastingen?
Elke gemeente heeft zijn eigen beleid met gemeentelijke belastingen en kan de belasting op een ander moment heffen. Meestal gebeurt dit eind februari, maar er zijn ook gemeenten waar de belastingaanslag in januari of maart binnenkomt. Vaak is deze gecombineerd met de aanslag voor waterschapsbelasting.
Hoeveel bent u in 2025 kwijt aan gemeentelijke belastingen?
Welk bedrag u in 2025 kwijt bent aan alle gemeentelijke belastingen, hangt dus ook weer af van de gemeente waar u woont. Een gemiddeld huishouden betaalt 45 euro meer in 2025. Maar het kan ook gebeuren dat u nog meer kwijt bent. Of dat u juist minder betaalt dan in 2024.
![Schuldige-nalatigheid-AOW-Shutterstock-900×500 Schuldige nalatigheid AOW](https://cdn.maxvandaag.nl/2023/02/Schuldige-nalatigheid-AOW-Shutterstock-900x500-1-135x75.jpg)
Kijk ook goed naar uw WOZ-waarde
Aan het begin van elk jaar krijgen huiseigenaren ook een nieuwe WOZ-beschikking. Deze nieuwe WOZ-waarde heeft 1 januari 2024 als peildatum, maar bepaalt wel hoeveel gemeentelijke belastingen u in 2025 moet betalen. Zoals we eerder in dit artikel uit hebben gelegd, is de ozb dus gekoppeld aan de WOZ-waarde. Maar in een aantal Nederlandse gemeenten, waaronder Arnhem, geldt dit ook voor de rioolheffing. Als u vindt dat uw WOZ-waarde te hoog is ingeschat, waardoor u meer gemeentelijke belastingen betaalt dan nodig, dan kunt u eventueel bezwaar maken.
Aan de andere kant heeft een te hoog ingeschatte WOZ-waarde ook voordelen. Want hoe hoger deze waarde, hoe meer uw woning op kan brengen bij een verkoop. Daarnaast is het interessant als u een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft. Want dan kan de risico-opslag in uw hypotheekrente mogelijk omlaag, waardoor uw hypotheeklasten ook dalen. Met andere woorden, betaalt u meer gemeentelijke belastingen, maar kunt u dit compenseren met lagere hypotheeklasten? Zorg dat u deze financiële zaken goed op een rijtje heeft, voordat u eventueel bezwaar maakt tegen de WOZ-waarde.
(Bron: Archief, MAX Meldpunt, ANP, Vereniging Eigen Huis, Rijksoverheid, Vereniging Nederlandse Gemeenten, Belastingsamenwerking gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht (BghU), Gemeente Hilversum, Gemeente Eindhoven, Gemeente Arnhem, Gemeente Amersfoort. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
De opbrengst van de OZB op basis van de WOZ is vaak de sluitpost van de gemeentebegroting.
De maximaal toegestane verhoging bestaat slechts in theorie. En het zijn met name de onroerend goed eigenaren die hier voor opdraaien.