Geld besparen door bezwaar te maken tegen WOZ-waarde: ook relevant voor u als (sociale) huurder?
Publicatiedatum: 31 december 2023
Voor huiseigenaars is de WOZ-waarde een bekend fenomeen. Maar ook als u een huurwoning bewoont, is het de moeite waard om u hierin te verdiepen. Want de huur die u moet betalen hangt samen met de WOZ-waarde van uw woning. Bezwaar maken kan mogelijk een manier zijn om geld te besparen. Hoe zit dit precies?
Welke invloed heeft WOZ-waarde op koopwoningen?
De WOZ-waarde (waarde onroerende zaken) van een koopwoning verandert jaarlijks op 1 januari en hangt af van taxaties door de gemeente. Deze taxaties verlopen vaak steekproefsgewijs, dus het kan zijn dat de WOZ-waarde van uw koopwoning te hoog of te laag uitvalt. Het voordeel van een hoge WOZ-waarde is dat u een hogere vraagprijs kunt vragen, als u uw woning verkoopt. Maar daar staat tegenover dat u meer gemeentelijke belastingen, zoals onroerendezaakbelasting (ozb), moet betalen. Mogelijk is het voor u interessant om bezwaar aan te tekenen. Of om dat juist niet te doen, zoals we in dit artikel uitleggen.
Welke invloed heeft WOZ-waarde op huurwoningen?
Ook voor bewoners van (sociale) huurwoningen is de WOZ-waarde van belang, omdat deze dus de ozb mede bepaalt. Huurders betalen zelf geen ozb, dat doet hun verhuurder voor ze. Maar het kan wel zijn dat de verhuurder deze ozb doorrekent in de maximale huurprijs. Een te hoog ingeschatte WOZ-waarde kan voor huurders dus dezelfde gevolgen hebben als voor woningeigenaars. En dan kan het lonen om bezwaar te maken, want het kan meer dan 100 euro per jaar aan huurkosten schelen. “Maar dat is lang niet bij iedereen bekend. Terwijl je van een verlaging van de WOZ-waarde kunt profiteren”, verklaart een woordvoerder van de Woonbond tegenover het Algemeen Dagblad.
Hoe zit het met de WOZ-waarde in 2023 en 2024?
Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft het complete WOZ-overzicht van 2023 gedeeld. Op 1 januari 2023 is de gemiddelde WOZ-waarde in Nederland, inclusief huurwoningen, met liefst 16,4 procent gestegen naar circa 369.000 euro. Opvallend genoeg is de WOZ-waarde van sociale huurwoningen harder gestegen dan die van koopwoningen. Deze sociale huurwoningen zijn namelijk relatief klein en staan vaak in stedelijke gebieden, waar de huizenprijzen sowieso al flink stijgen. Voor 2024 verwacht de Waarderingskamer een kleinere stijging, van 2 à 4 procent.
Wel of niet bezwaar maken als huurder?
Mocht u overwegen om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde van uw huurwoning, zorg dan wel dat u zich goed voorbereidt. Raadpleeg bijvoorbeeld het WOZ-waardeloket, waar u kunt zien hoe uw woning door de jaren heen is getaxeerd. Daarnaast kunt u de Huurcommissie inschakelen. Via de Woonbond vindt u een voorbeeldbrief die u als huurder kunt gebruiken om bezwaar te maken.
Waarom is het aantal WOZ-bezwaren verdubbeld in 2023?
Let er wel op dat u dan lang niet de enige bent die dit doet. De mogelijkheid om bezwaar te maken is bij veel huurders dus niet bekend, maar gemeentes hebben wel degelijk hun handen vol aan WOZ-bezwaren. Mede door de opkomst van commerciële WOZ-bureaus is het aantal bezwaren zelfs verdubbeld in 2023. In veel gevallen gaat het de gemeente niet lukken om voor 31 december 2023 een oordeel te vellen. Voor woningeigenaar heeft dat overigens geen ingrijpende gevolgen. “Zij krijgen wat later duidelijkheid. Ze kunnen ook meteen naar de rechter stappen, maar dat is niet gratis”, citeert het ANP een woordvoerder van de Waarderingskamer. Meldpunt gaat dieper in op deze problematiek en heeft er al een uitzending aan gewijd.
(Bron: Archief, MAX Meldpunt, ANP, CBS, Algemeen Dagblad, Hypotheker, Rijksoverheid, Wozwaardeloket.nl, Woonbond, Huurcommissie, Waarderingskamer. Foto: Shutterstock)