Geen belasting over mijn pensioen in Spanje?
Publicatiedatum: 16 juli 2016
“Vanwege het lekkere klimaat wil ik dit najaar naar Spanje verhuizen. Nu vertelde een kennis die er al woont, dat ik over mijn pensioenen van het ABP en PGGM geen belasting hoef te betalen in Spanje. Klopt dat? Over mijn AOW moet ik daar wel belasting betalen, dat weet ik.” Mevr. W. Kooijman
U wordt dus een echte pensionado, zoals ze in Spanje zeggen. Wat de belasting betreft heeft u gelijk. U hoeft over uw overheidspensioen van het ABP in Spanje geen belasting te betalen. Maar wel in Nederland en dat is minder gunstig. Spanje en Nederland hebben belastingafspraken met elkaar gemaakt. Die komen erop neer dat emigranten over hun bedrijfspensioen, AOW of bepaalde uitkeringen belasting betalen in Spanje. Dat pakt vaak goed uit, want de tarieven liggen er lager dan bij ons. Maar voor het (ABP) pensioen van mensen die in overheidsdienst waren, zoals u, is er een uitzondering gemaakt. Daarover blijven zogenoemde residenten in Spanje in Nederland belasting betalen. De premie volksverzekeringen wordt niet in Nederland ingehouden. Het gaat dan ook om een laag percentage. Voor uw pensioen van uitvoeringsorganisatie PGGM mag u wel in Spanje belasting betalen. Het bedrag zal lager liggen dan bij ons.
Bron: MAX Magazine – Editie nr. 29 2016
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Mijn zwager woont al enige jaren in Spanje. Hij is inmiddels 73 jaar oud en geniet AOW alleenstaande en een klein pensioen. Inkomen tesamen over 2019 bruto € 19000,- bruto.
Hij is wat makkelijk geweest met zijn boekhouding. Op zijn AOW noch op zijn pensioentje wordt belasting ingehouden in NL. Wel premies volksverzekeringen.
Inmiddels blijkt dat hij (vanaf 2015?) valt onder het Spaanse belastingregime. Als gevolg daarvan kan hij, startend vanaf 2016, een naheffing verwachten van rond € 2000,-. Dat is hem al medegedeeld.
De volgende jaren volgen naar verwachting met dito naheffingen.
In Spanje geldt, als ik het goed heb, een algemene heffingskorting van 5550 en tot 12450 19% en tot 20200 24%.
Te lezen valt dat het Spaanse belastingregime gunstiger zou zijn als dat in NL. Nou dat is dan op deze situatie niet van toepassing. Als ik vanuit zijn situatie een pro forma berekening maak zou hij in NL tussen de 250 en 350 euro moeten nabetalen. Dat heeft o.a. te maken met heffingskortingen die in Nl van toepassing zijn zoals ouderenkorting en alleenstaande ouderkorting. Kennelijk bestaan die in Spanje niet.
Als het verhaal klopt, en daar lijkt het op, dan pakt het voor mijn zwager wel heel erg onrustig uit. Zeg maar dramatisch gezien zijn inkomen en zijn (huur) woonkosten van 500 per maand.
Klopt het verhaal en is er op de één op andere manier iets aan te doen?
Bij voorbaat dank voor een reactie,
Pieter Verhoeven
Noordwijk
Dit is niet geheel waar. Het geldt alleen indien het (ABP)pensioen 90 % of meer van het totale inkomen bedraagt, aldus de belastingdienst Buitenland .
Behalve dit loop je ook de aftrek voor de hypotheek mis, want die bestaat in Spanje niet. De tarieven Nederland/Spanje ontlopen elkaar niet veel.
Voor de zuiverheid deze extra informatie:
Wij wonen sedert 13 jaar “definitief” in Spanje. Ik ben 36 jaar beroepsmilitair geweest, dus ABP. In het “voormalig” aan de Costa Blanca uitgegeven weekblad ” de Week ” stond enige jaren geleden een artikel waarin een ABP pensioen gerechtigde een aanslag van de Spaanse belastingdienst had gekregen van 5 jaar terug. De aanslag bedroeg vele duizenden euro’s. Een bezwaar indienen loopt hier anders dan in Nederland. Betrokkene heeft de aanslag moeten betalen. Ik heb toen bij de Belastingdienst Heerlen de verklaring opgevraagd en gekregen waarin deze overeenkomst met Spanje staat vermeld.
Deze heb ik in het Spaans laten vertalen door een beëdigde tolk (met apostille) aan mijn Gestor gegeven en een exemplaar behouden. Ik ging er van uit dat wat een ander kan overkomen…kan mij ook overkomen. 2 jaar later gebeurde dat dan ook. Ik kreeg een torenhoge aanslag tot 5 jaar terug. Mijn post werd verzorgd door een collega, wij waren een paar maanden in Nederland, opengemaakt en naar de Gestor gebracht ( bezwaar dient binnen 2 weken te worden ingediend met bewijsstuk).
Aanslag werd door de Spaanse belastingdienst ingetrokken. Ik ben er niet van overtuigd dat alle ABP pensioen gerechtigden onder deze regeling vallen zeker even checken. De vertaling kostte destijds circa 200 euro.
Henny Vermeulen