Contracttarief prijsplafond

Gasprijs blijft kelderen en lijkt onder prijsplafond te zakken: wat betekent dit voor uw rekening?

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit geldt per 1 januari 2023, maar de actualiteit lijkt deze maatregel snel in te halen. Want de marktprijs voor gas en elektriciteit is halverwege januari 2023 al onder de plafondbedragen gezakt. Wat heeft dit voor gevolgen voor uw energierekening?

Gasprijs in korte tijd 4 keer zo goedkoop geworden

In een eerder artikel schrijven we al over de spectaculair dalende gasprijs. In augustus 2022 is de marktprijs nog ruim 300 euro per megawattuur (MWh), maar vlak na de jaarwisseling is die prijs al gezakt naar 75 euro. Halverwege januari 2023 is het zelfs nog maar 60 euro per MWh. Meestal duurt het even voordat u dit op uw energierekening merkt, maar er is wel degelijk een interessante kentering gaande.

Budget Energie duikt onder het prijsplafond

Doordat de gasprijs daalt, kan een maatschappij als Budget Energie het zich permitteren om lagere tarieven dan de plafondbedragen aan te bieden. Het prijsplafond gaat uit van 1,45 euro per kubieke meter gas en 0,40 euro per kilowattuur (kWh). Maar medio januari 2023 rekent Budget Energie 1,39 euro per kuub en 0,39 euro per kWh. Bij een plafondverbruik van 1.200 kuub en 2.900 kWh kan dat 101 euro aan energiekosten schelen. Voor nieuwe klanten van Budget Energie gelden deze tarieven per direct, voor bestaande klanten vanaf maart 2023. Het is zeker niet uitgesloten dat meerdere energiemaatschappijen vroeg of laat dit voorbeeld volgen.

Wat als uw contracttarief lager is dan het prijsplafond?

Stel dat u tussentijds van energieleverancier wisselt en zo’n goedkoper contract afsluit? Dan betaalt u gewoon het contracttarief en niet het prijsplafondtarief. De overheid heeft namelijk rekening gehouden met dit scenario. ‘Is het tarief in het contract lager dan het tarief van het prijsplafond? Dan geldt voor het totale verbruik het tarief uit het contract. Niemand is dus duurder uit’, valt er op de website van Rijksoverheid te lezen. Sterker nog: volgens onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 7 op de 10 Nederlandse huishoudens (in totaal ruim 6 miljoen) baat bij het prijsplafond.

Meevaller voor de overheid

Het kan de overheid zelfs goed uitkomen als nog meer energiemaatschappijen hun tarieven onder de plafondbedragen laten zakken. Dit kan miljarden euro’s aan uitgaven schelen. De overheid draait namelijk op voor de inkomsten die de energiemaatschappijen mislopen, door het instellen van het prijsplafond. De verwachte totale kosten voor het prijsplafond zijn al gedaald van 23 miljard naar 4,7 miljard euro. Als deze trend zich in de loop van 2023 doorzet, hoeft de overheid dus alleen maar minder bij te betalen.

Verandert er iets aan het prijsplafond als u stadsverwarming heeft?

Als uw contracttarief wel hoger is dan de plafondbedragen, betaalt u nog altijd 1,45 euro per m3 en 0,40 euro per kWh. Verder zijn er richtlijnen voor uw maand- en dagverbruik, vóór en ná het ontvangen van uw jaarrekening. Daarover geven we in dit artikel meer uitleg. Mocht u thuis stadsverwarming hebben, dan kunt u niet profiteren van de dalende gasprijs (en de daaraan gekoppelde elektriciteitsprijs). Het tarief voor stadsverwarming geldt namelijk voor een langere tijd. Dat is in principe voor een heel jaar, al zijn de tarieven halverwege 2022 – bij hoge uitzondering – tussentijds gewijzigd. Daarnaast is het niet mogelijk om voor een andere leverancier te kiezen. Voorlopig blijft het plafondbedrag voor stadsverwarming op 47,38 euro per gigajoule (GJ) staan, voor elk verbruik tot 37 GJ.

(Bron: Archief, Rijksoverheid, ANP, NOS, Nieuwsuur, Keuze.nl, Autoriteit Consument & Markt, NU.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (9)

    jolanda_vat says:

    Het is allemaal leuk,maar voorlopig betaal ik bij Eneco 3,81 voor gas werd in January verhoogd toen het prijsplafond ging gelden..en niet iedereen kan zomaar overstappen,denk bijvb mensen die onder bewindvoering staan,gelukkig heb ik dat niet,maar de regering had er voor moeten zorgen dat er niet verhoogd werd per January 2023

    jaapco506@gmail.com says:

    Iedereen adviseren naar dynamisch contract over te stappen, worden al veel te lang bestolen door Enego.

    Doralina says:

    Ik heb een variabel contract. Wat betekent het dan voor mij? Betaal ik gewoon de eerste 1200 kuub 1,45 per kuub? En daarna wat de dagprijs van het gas is?

    cpri says:

    De overheid wil dat we allemaal van het gas gaan. Als je stadsverwarming hebt (let wel geen keuze; het is afhankelijk waar je in welke gemeente je woont) dan kun je niet wisselen van leverancier. Sterker, mocht de gasprijs naar bv €10 gaan, dan is het “feest” voor een ieder die gewoon gas heeft. Echter de ‘stadsverwarmers’ blijven gewoon de hoofdprijs betalen. En dat in ieder geval tot 31 december 2023.
    Dan kan de overheid (Jetten) wel zeggen dat stadsverwarming goed is voor de transitie en het milieu, maar absoluut niet voor de portemonnee.
    Is er vanuit “MAX” de mogelijkheid om dit eens beter onder de aandacht te brengen? ik heb ook het idee dat een groot deel van de tweede kamer niet weet wat stadsverwarming inhoud.
    Zo is men al jaren(!) bezig met de ‘warmtewet’. Hierbij moet een en ander beter geregeld worden voor de gebruikers van de warmtenetten. (het loskoppelen van de gasprijs met de prijs van de warmtenetten) Haast, transitie, milieu; blijkbaar niet!

      Mmtje says:

      👍🏻helemaal eens!

    Anne Margreet says:

    Dat er gerommeld wordt met de prijs is voor een leek al niet bij te houden maar wat ik helemaal niet snap is dat vlg mijn leverancier de BTW op gas van 9 %naar 21 % is gegaan …. Hoezo hulp van de overheid , ze pakken het met de andere hand terug .

    Pescarul says:

    Ook in dit specifieke geval krijgen we dus wederom een sigaar uit eigen doos. De prijzen voor de consument gaan voorlopig nog niet omlaag, omdat het gas wat nu geleverd wordt, werd tegen de hogere prijs is ingekocht! We zullen geduld moeten oefenen voordat we van de gedaalde inkoopprijzen kunnen profiteren!

    Karel says:

    Geen aardgas om Oekraine te helpen is een klein menselijk gebaar om hun te helpen in die vreselijke oorlog door ons europees kabinet.
    De oorlog om onze Europese graanschuur kan dan gewoon door gaan zonder Russisch aardgas.

    Voordat je het weet, verlies je elkaar

    hendrikus3 says:

    Nu zijn de tarieven bij Eneco gezakt met 40 % de stadswarmte is gekoppeld aan de gasprijs, maar de prijs voor 1 gigajoule boven het prijsplafond blijft op E90,/ staan en zakt niet mee.
    Dit is pure diefstal.
    Waarom kan hier niet iets aan worden gedaan.
    Deze monopolist, wordt rijk door bureaucratische regeltjes.
    Witte boorden criminaliteit