Mingelen

Ferry Mingelen: De burger is onzekerder geworden, niet ontevredener

MAX Vandaag vraagt politiek commentator Ferry Mingelen naar zijn visie op deze verkiezingen. Zijn deze verkiezingen anders dan voorgaande jaren? Is de burger vandaag de dag echt zo ontevreden? Gaan we het Amerika van Trump achterna? En op welke verkiezingsuitslag hoopt hij zelf?

Wat vindt u tot nu toe van de campagne?
“Ik vind het heel spannend. Wat gaat er met de PVV gebeuren? De partij staat eigenlijk buiten het systeem: Geert Wilders noemde het kabinet een nep-parlement, maar hij wil er toch in zitten en stemt ook niet altijd tegen plannen van het kabinet. Met die uitspraak over het nepparlement doet hij zichzelf, het parlement en de Nederlandse democratie tekort.’’

“Wilders is in een heel aparte positie terechtgekomen: de voorstellen van de PVV gaan zo extreem tegen de grondwet in dat heel weinig partijen met hem willen samenwerken. Er is dus een partij die het heel goed doet in de peilingen, maar waarvan je weet dat die partij niet gaat regeren.’’

“Daarnaast is het bijzonder dat er wel drie of vier partijen zijn die aanspraak maken op de premierspositie. GroenLinks, D66, CDA, PvdA, SP en VVD roepen allemaal dat zij de premierskandidaat kunnen leveren, dat is idioot. Ik heb nog nooit meegemaakt dat er zoveel premierskandidaten zijn.’’

Ferry Mingelen

Het gaat in deze campagne vaak over de kloof tussen de burger en de politiek. Is dat terecht?
“Er wordt altijd gezegd dat de kloof tussen de burger en politiek heel groot is en dat de burger de politiek wantrouwt. Er is ook wel onvrede, anders had de PVV nooit op 25 zetels gestaan in de peilingen. Maar in tv-rubrieken en op social media wordt de indruk gewekt dat iedereen ontevreden is. De mensen zijn volgens mij niet ontevredener geworden, wel onzekerder. Er gebeurt zoveel in de wereld met Rusland, de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en aanslagen in Europa dat je wel als struisvogel moet leven om je niet onzeker te voelen. Ik maak me er ook zorgen over: waar gaat dit allemaal naartoe?‘’

Is de kloof onder Rutte groter geworden?
“Rutte heeft zich er heel erg schuldig aan gemaakt: hij beloofde dingen die hij niet kon waarmaken. Ik vind dat hij een heel goede premier is geweest in moeilijke omstandigheden, hij heeft de financieel-economische positie van Nederland verbeterd en daar verdient hij ontzettend veel lof voor. Maar het is ook een politicus die heel makkelijk praat, die absoluut niet al zijn beloftes heeft waargemaakt. Zo zou er geen geld naar de Grieken gaan en iedereen zou 1000 euro lastenverlaging krijgen. Als politici hun beloftes niet nakomen, tast dat de geloofwaardigheid van de politiek aan. Bij de verkiezingen zal blijken of de burger het Rutte heeft vergeven en of ze zien dat hij een aantal belangrijke dingen wel goed heeft gedaan. Wat voor Rutte meehelpt is dat hij gezien wordt als een prettige en toegankelijke man.”

Mark Rutte

Is die kloof van alle tijden?
“De relatie tussen politici en burgers is altijd moeilijk geweest. Een politicus moet het geld verdelen en burgers verwachten te veel van hun partij en vinden dat beloftes niet worden nagekomen. Mensen willen altijd meer dan je hun kunt geven, dat wordt door kiezers slecht begrepen. Ze hebben het recht om te eisen wat ze willen, dat wordt ook door politici in de hand gewerkt door zelf te hoge verwachtingen te scheppen. Nu zie je dat er ineens extra geld is, maar er zullen wel vier partijen in de regering moeten gaan samenwerken.’’

Ziet u overeenkomsten met andere verkiezingen?
“Je ziet nu overeenkomsten met de periode Fortuyn. Sociaaleconomisch ging het toen ook fantastisch. Vroeger werd gezegd dat peilingen beïnvloed worden door de economie. Maar als het daarom zou gaan, dan zouden de VVD en PvdA nu torenhoog in de peilingen staan. Ook in 2012 ging het om onzekerheid. Fortuyn was degene die hierop wees.”

De typeringen van de boze witte man en de boze burger, bestaan die volgens u?
“Dat is beeldvorming. In iedere bevolkingsgroep kun je boze mensen vinden. En deze mensen zullen best gelijk hebben. Maar dat er zoveel boze burgers dat ze de uitkomst van de verkiezingen beheersen, dat geloof ik niet.”

Meer oudere inwoners van Groot-Brittannië hebben voor de Brexit gestemd dan jongeren. Kunnen 50-plussers hier ook de uitkomst van de verkiezingen bepalen?
“Het is bekend dat relatief meer oudere burgers trouw gaan stemmen, maar ook voor hen geldt dat ze niet meer trouw zijn aan één partij. Als mijn moeder vroeger op een andere partij had gestemd, kreeg ze de wind van voren van mijn vader. Mensen zijn in de loop der jaren meer gaan kijken naar de lijsttrekker zelf: is het een aardig persoon? De 50-plussers hebben zich verdeeld over verschillende partijen, als ze allemaal op dezelfde partij zouden stemmen, dan zouden ze een stempel drukken.”

Trump

Bent u bang dat we Trump en de VS achternagaan met net zulke populistische politiek in ons land?
“Ik hoop dat de PVV niet de grootste partij wordt. De ontwikkeling van het populisme is begonnen in de Verenigde Staten en we zien het nu ook in Frankrijk, Duitsland en Nederland. Daarom zou ik het mooi vinden als in Nederland de eerste verkiezingen zouden zijn waarin het populisme niet de grote winnaar wordt. Dat zou een signaal afgeven dat het populisme zich niet overal aan het verspreiden is.”

MAX Vandaag heeft een speciaal verkiezingendossier gemaakt. Daarin vindt u standpunten van de partijen over verschillende thema’s, kunt u de geschiedenis van de politieke partijen lezen en fragmenten terugkijken van lijsttrekkers en kiezers in tv-programma’s van MAX.

Geef een reactie

Reacties (5)

    oosterwijck says:

    Ferry Mingelen moet niet uit zijn nek lullen. … De bevolking is niet alleen onzeker, ze zijn ook ontevreden. … tegen het agressieve aan. … Het gevolg van 6 jaar lang liegen en bedriegen, door een wereldvreemde egoist, die de bevolking ziet als een melkkoe, om een kleine groep elite te bevoordelen. Er is geen geroep van de (werkende)bevolking ongemoeid gelaten, die niet hebben moeten inleveren. Ferry Mingelen kan dan wel weer even een contract hebben bij omroep Max, om nog een paar jaar zijn zakken te vullen met het uitoefenen van zijn hobby. Maar dat hoeft niet te beteken dat hij onzin uitkraamt.

      Hanneman says:

      Ik doe er niemand een plezier mee en ik zou het ook anders formuleren maar met de eerste helft van de reactie van meneer Oosterwijck moet ik het wel heel erg eens zijn. En ik gun meneer Mingele zijn boterham van harte maar zou MAX graag laten weten dat ik voor de helft van het geld graag een even slap verhaal had gehouden.

    oosterwijck says:

    Ik heb een tip voor Ferry Mingelen: Beter zou hij kunnen solliciteren bij het jeugdjournaal of Blauw Bloed. Daar kunnen ze wel iemand gebruiken die zich bezig houd met sprookjes.

    oosterwijck says:

    Geachte Ferry Mingelen,

    U schrijft dat Rutte, zich schuldig heeft gemaakt, aan belofte die hij niet waar kon maken (of heeft gemaakt). Dat is geheel onterecht beoordeeld, hij maakte twee beloften geheel waar. Hij beloofde: “€1000 erbij voor iedereen”. Die belofte is uitgekomen, iedereen betaald minstens €1000 meer belasting of andere heffingen. Hij vergat alleen te zeggen waarbij. … Zijn tweede belofte: “Geen cent naar de Grieken”, is ook uitgekomen. De Grieken kregen geen cent méér. Dat geld (waarvan wij dachten, dat het voor de Grieken bedoeld was), ging naar de Internationale bankiers, die leningen hadden uitstaan aan de Griekse Elite (Internationaal tuig, dat allang in Londen en Berlijn woont in kostbare huizen en andere optrekjes). … Dus Rutte heeft geen woord gelogen en geen enkele belofte niet nagekomen. Hij liet alleen een deel van het verhaal weg. En dat deel heeft het domme gepeupel verkeert geinterpreteerd.

    Een andere zaak, waar U over schrijft: Rutte heeft de financiele positie van Nederland verbeterd. … Dat is helemaal niet waar, hij heeft veel rekeningen niet betaald, waardoor er meer in kas bleef. Daardoor lijkt het dat de financiele positie is verbeterd. Maar de rekening volgt nog. Een voorbeeld: Rekeningen bij defensie laten liggen, voor zijn opvolgers. Rekeningen laten liggen in de zorg, voor zijn opvolgers. … Zo kan ik er nog wel meer noemen. Maar het is wel duidelijk denk ik.

    Ook heeft hij altijd ontkent dat de integratie van moslims failliet is. Ook die rekening volgt nog. Hij heeft het grootste deel van de bevolking in de steek gelaten en alleen maar gezorgd voor de rijke bovenlaag van de bevolking. Een goede minister-president is er voor iedereen, niet alleen voor de uitverkorenen.

    Dus mijn in ziens is hij helemaal geen goede minister-president geweest. En velen in dit land zullen het met mij eens zijn.

    oosterwijck says:

    Geachte Ferry Mingelen,

    Onze uitstekende Minister-president, geeft Nederland weg aan Europa. De Nederlandse bevolking wordt financieel uitgemergeld, met lastenverzwaring en verlaging van de sociale uitkeringen en pensioenen. Als voorbeeld dient Griekenland, waar deze politiek van uitmergelen uitgeprobeerd is op de bevolking. Zo creeert hij een steeds grotere kloof tussen de elite (de internationale uitverkorenen) en de werkende klasse. Noemt U dat een uitstekende Minister-president? … U moest U diep schamen.