Wegwerpplastic 1 juli 2023

Extra kosten voor wegwerpplastic na 1 juli 2023: wat gaat u voor uw koffiebeker en frietbakje betalen?

Plastic maaltijdverpakkingen en drinkbekers voor koffie en frisdrank, ze gaan vanaf 1 juli 2023 extra geld kosten. Op die manier wil het kabinet de grote hoeveelheid wegwerpplastic in Nederland terugdringen. Wat gaat er precies veranderen?

Welke maatregelen tegen wegwerpplastic zijn er al?

De grootte van de afvalberg en de plastic soep, het zijn al jarenlang heikele onderwerpen. Per dag gooien we in Nederland zo’n 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg, zonder ze opnieuw te gebruiken. “Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen. Er is een ommezwaai nodig van wegwerp naar hergebruik”, laat staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur & Waterstaat) in maart 2022 al weten. Zo is er in de loop van 2023 statiegeld op blikjes en plastic flesjes gekomen. Bovendien maken plastic borden, vorken, messen en lepels steeds vaker plaats voor kartonnen varianten.

Wat gaat er veranderen vanaf 1 juli 2023?

Vanaf 1 juli 2023 komen er dus extra regels bij. U betaalt, naast het eten en/of drinken zelf, een extra bedrag voor de maaltijdverpakking of de plastic beker. Als u bijvoorbeeld op het station koffie bestelt, dient u extra te betalen voor de beker. Deze lijkt van papier, maar er zit ook een laagje plastic in. Als u friet (of is het patat?) bestelt, bent u een extra bedrag kwijt aan het plastic bakje. Ook pizza’s, maaltijdsalades en voorverpakte broodjes gaan meer geld kosten, vanwege het plastic dat in de verpakking zit. Dit geldt voor zowel afhaal- als bezorgmaaltijden.

Accijnsverlaging vervalt per 1 juli 2023, accijnsverhoging per 1 januari 2024
Lees ook: Accijnsverlaging vervalt per 1 juli 2023, benzineprijs weer boven de 2 euro: hoelang blijft dit zo?

Wat gaat u extra betalen voor een beker of een maaltijdverpakking?

Het gratis aanbieden van een wegwerpverpakking of een plastic beker is vanaf 1 juli 2023 verboden voor ondernemers. Maar hoeveel duurder een afhaal- of bezorgmaaltijd of een beker koffie wordt, hangt af van de aanbieder. Rijksoverheid laat ondernemers namelijk zelf bepalen hoeveel ze rekenen voor de wegwerpverpakking. Al adviseert men wel om 50 cent extra te vragen voor een maaltijdverpakking en 25 cent voor een beker.

Hoe kunt u geld besparen?

Het is de bedoeling dat er duurzame, herbruikbare alternatieven komen voor het wegwerpplastic. Zo heeft McDonald’s inmiddels statiegeldbekers geïntroduceerd, naast de bestaande wegwerpbekers. Op de meeste treinstations is het al langer mogelijk om koffie af te halen met uw eigen meeneembeker, waarmee u dus geld bespaart. In de snackbar kunt u vragen om een papieren puntzak. Of zelf een bord of bakje meenemen, al is dat iets minder praktisch als u eten afhaalt voor thuis… In sommige gevallen komt u er dus niet onderuit, om iets meer te betalen voor uw maaltijd of drinken. Of deze nieuwe maatregelen inderdaad beter zijn voor het milieu, moet in 2024 duidelijk worden.

(Bron: MAX Meldpunt, Rijksoverheid, Het Parool, NOS, RTL Nieuws, Milieu Centraal. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dirck says:

    Campertje kopen en gebruiken?
    Ik mag de vaat zelf wassen en ook alles voordeliger uit de Buurt Super gehaald.
    Ook onderweg eigen schone Toilet / douche en zelfs vegetarische kan ik kopen wat niet elke Snackbar heeft.
    Net als zoutloos dieet is geen probleem als je zelf iets maakte.

    En duur? Campertje zelf gebouwd naar eigen wensen en 3 maanden overwinteren en je hebt minder gas nodig in Spanje / Portugal dan thuis waar ik 3 maanden van ’t dure gas af was!
    Nu weer thuis en mooi deze verhuurd aan oude Collega’s + familie dus geen stalling meer nodig!

    Ook is in veel Horeca personeel matig en prijzen erg hoog geworden, ik klaag niet maar parkeerde nu recht er tegenover!
    Luifel en stoelen eruit en zij boos. Komt de Boa langs en kreeg ook iets.. (familie) en je had ze moeten horen !
    2 plekken voor 1 parkeermeter mag niet maar dit was boven stoep en ze gedoogde !
    Hun terras was ook iets te groot opgezet en bij nameten gelijk terug gezet!
    Boa hoefde maar te kijken en nee, geen van beide kreeg een boete!
    Ik zag klungelige bediening en erg traag en rommelig was geworden!
    Koffie met voetbad zonder excuus?

    Ja, zelfs in eigen woonplaats is het rendabel om eigen terrasje te maken!