Euro na historische kentering weer meer waard dan dollar: is dat goed nieuws?
Publicatiedatum: 2 februari 2023
Voor de internationale beurs is 2022 een historisch jaar geweest. De Amerikaanse dollar is voor het eerst in 20 jaar meer waard dan de euro. Maar in 2023 kruipt de koers van de euro meteen weer omhoog. Wat is het verhaal achter deze opmerkelijke trend? En is dit goed nieuws voor ons?
Hoe werkt de wisselkoers?
De wisselkoers is een actueel overzicht van de waarde van verschillende valuta. Is de euro bijvoorbeeld meer of minder waard dan de Amerikaanse dollar, de Britse pond of de Japanse yen? Als 1 euro bijvoorbeeld gelijkstaat aan 1,09 dollar, is de euro meer waard. 1 euro volstaat namelijk om 1 dollar (en een beetje) in te kopen. Andersom is 1 dollar te weinig om 1 euro in te kopen.
Zo’n verhouding van 1 euro en 1,09 dollar is gunstig voor de internationale handel, waar bedrijven meestal in dollars betalen. Hoe meer de euro waard is ten opzichte van de dollar, hoe minder euro’s Nederlandse bedrijven kwijt zijn aan hetzelfde product. Ook voor u kan het schelen in de portemonnee, als u bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten op vakantie gaat of online Amerikaanse producten bestelt. Voor Nederlandse bedrijven die producten aan het buitenland verkopen, komt het juist beter uit als de euro minder waard is dan de dollar.
Waarom is de euro in 2022 opeens in waarde gedaald?
De euro is sinds 2002 structureel meer waard geweest dan de dollar. Maar in juli 2022 is er een 1e kentering, mede door de oorlog in Oekraïne. De internationale (gas)handel komt namelijk onder druk te staan en door die onzekerheid neemt de vraag naar euro’s af. Tegelijkertijd verhoogt de Amerikaanse Centrale Bank de rentestand. Hierdoor wordt het voor beleggers en investeerders aantrekkelijker om zaken te doen met Amerikaanse dollars. De vraag naar dollars neemt toe en dat gaat gedurende een paar weken ten koste van de euro.
Waarom richt de euro zich weer op?
In augustus, september en oktober 2022 gaat het een tijdje op en af. De inflatie stijgt explosief, want duurdere importgoederen zorgen voor duurdere boodschappen. Maar daarna volgt een stijgende lijn van de eurokoers. Tijdens de jaarwisseling is 1 euro alweer 1,07 dollar waard. Voor deze opmars zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. De Europese Centrale Bank heeft het voorbeeld van de Amerikanen gevolgd en de rente verhoogd. Het effect van die eerdere rentestijgingen in de VS is in de tussentijd afgenomen. Daardoor is het weer aantrekkelijker geworden om in euro’s te handelen, in plaats van dollars.
Daarnaast spelen de milde temperaturen van eind 2022 en begin 2023 een rol. De eurolanden hoeven minder energie in te kopen en de gasprijs is spectaculair gedaald. De dollar is het gebruikelijke betaalmiddel op de internationale energiemarkt, maar tijdens de zachte wintermaanden is hier weinig vraag naar. Tot slot is de economie in China weer op gang gekomen, na een opleving van het coronavirus. Hierdoor is er weer meer handel tussen China en Europa mogelijk. Ook het vertrouwen in de Europese economie stijgt.
Is dit goed nieuws voor ons?
De spaarrente blijft voorlopig achter en het is nog afwachten hoe de energieprijzen, mede afhankelijk van de weersomstandigheden, zich in 2023 ontwikkelen. Het prijsplafond voor gas en elektriciteit vangt in elk geval een deel van de klappen op. Verder verwacht De Nederlandsche Bank dat de inflatie in 2023 en 2024 uitkomt op ongeveer 5 procent. Dat is veel meer dan de wenselijke 2 procent, maar veel minder dan de 11,5 procent uit 2022. Dat de euro weer meer waard wordt dan de dollar, lijkt goed nieuws voor de meesten van ons. De dagelijkse boodschappen worden er niet meteen goedkoper op, maar een mega-inflatie, zoals in 2022, is waarschijnlijk niet in de maak.
(Bron: Wisselkoers.nl, Trouw, Het Parool, NOS, NU.nl, De Nederlandsche Bank, rekenen-oefenen.nl. Foto: Shutterstock)