Energietoeslag

Energietoeslag blijft van kracht in 2023: in welke gemeenten kunt u géén aanvraag over 2022 doen?

De in 2022 geïntroduceerde regeling voor energietoeslag blijft van kracht in 2023. Huishoudens met een laag inkomen kunnen, afhankelijk van de criteria van hun gemeente, opnieuw een tegemoetkoming van circa 1.300 euro aanvragen. Dat is tenminste in de meeste gevallen zo, want sommige Nederlandse gemeentes behandelen eind 2022 geen formele aanvragen meer. Waarom is dat zo? En in welke gemeentes kunt u wel of niet terecht met een aanvraag over 2022?

Ook in 2023 energietoeslag

De energietoeslag is in de loop van 2022 in het leven geroepen, als reactie op de fors gestegen energieprijzen. Of u er recht op heeft, hangt af van de samenstelling van uw huishouden en de regels van uw gemeente, zoals we in dit artikel uitleggen. Deze regeling zal ook in 2023 van kracht zijn, bevestigt Rijksoverheid. De energietoeslag in 2022 is stapsgewijs gestegen naar ongeveer 1.300 euro en in 2023 geldt datzelfde bedrag. Het is één van de kabinetsmaatregelen om de koopkracht toch op peil te houden, ondanks de hoge energieprijzen. Daarnaast zal er bijvoorbeeld een prijsplafond voor energieprijzen gelden en gaat de zorgtoeslag omhoog.

Veel Nederlanders verzuimen energietoeslag aan te vragen

Een grote groep Nederlanders komt in aanmerking voor de energietoeslag. Maar lang niet iedereen uit deze groep heeft ook daadwerkelijk  een aanvraag gedaan. Daarvoor zijn verschillende verklaringen. Zo geeft de ene gemeente proactiever informatie over de energietoeslag dan de andere. Ook weten ze niet altijd welke groep inwoners ze – naast de bijstandsgerechtigden – moeten bereiken. In onder meer Utrecht en Rotterdam zijn wel grote campagnes opgezet om de inwoners attent te maken op deze regeling. Aan de andere kant zijn vooral ouderen vaak niet op de hoogte van dit soort regelingen. Of ze hebben niet de digitale vaardigheden om via DigiD een energietoeslag aan te vragen. Tot slot vertelt een woordvoerder van de gemeente Den Haag aan de NOS dat sommigen ‘principieel geen voorzieningen aanvragen’.

In welke gemeentes kunt u geen energietoeslag over 2022 meer aanvragen?

Ondertussen begint de tijd te dringen. Wettelijk is het mogelijk dat gemeentes in juni 2023 nog het bedrag van 2022 uitkeren. Maar uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat meerdere Nederlandse gemeentes in december 2022 helemaal geen aanvragen behandelen. In de Friese gemeenten Ooststellingwerf en Weststellingwerf is die deadline op 1 december 2022 verlopen. Hetzelfde geldt voor Tholen (Zeeland) en Velsen (Noord-Holland). In het Gelderse Culemborg is alleen de energietoeslag over 2023 aan te vragen, zodra hier meer over bekend is. Wat die toeslag voor 2023 betreft, sommige gemeentes bieden de mogelijkheid om 500 euro al in een eerder stadium uit te laten keren. Degenen die hier recht op hebben, krijgen in de dure wintermaanden alvast extra geld. De resterende 800 euro volgt dan later in 2023.

De meeste gemeentes die het loket voortijdig hebben gesloten, zijn te vinden in Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het gaat om Wassenaar, Voorschoten, Leidschendam-Voorburg, Waddinxveen, Westland, Albrandswaard, Barendrecht, Ridderkerk, Maashorst, Oirschot, Bergeijk, Eersel, Bladel en Reusel-De Mierden. In deze gemeenten kunt u in de laatste weken van 2022 dus geen energietoeslag met terugwerkende kracht meer aanvragen. Zoetermeer neemt sinds 1 november 2022 geen aanvragen via DigiD meer in ontvangst. De gemeente biedt echter de mogelijkheid om via een omweg alsnog een aanvraag te doen. Mocht u zelf recht hebben op een energietoeslag en te laat zijn met uw aanvraag, informeer gerust bij uw gemeente of er soortgelijke mogelijkheden zijn als in Zoetermeer.

Waarom zijn sommige gemeentes hier al mee gestopt?

Datzelfde Zoetermeer heeft de deadline voor 2022 vroeg in het jaar laten vallen, omdat het beoordelen van de aanvragen zoveel tijd kost. In totaal zijn er circa 5.600 binnengekomen en elke aanvraag kost een ambtenaar gemiddeld 1 uur werk. “Al onze 30 inkomensregisseurs die normaal aanvragen voor bijzondere bijstand en dergelijke beoordelen, zijn parttime energietoeslagen af gaan handelen”, aldus een woordvoerder tegenover RTL Nieuws. De gemeente Culemborg heeft 1 december 2022 vastgelegd als uiterste aanvraagdatum, met het nieuwe jaar in zicht. ‘Aanvragen in december zouden wij niet meer in 2022 kunnen afhandelen. In december bereiden we daarnaast de energietoeslag 2023 voor. Zodat deze begin 2023 kan worden uitbetaald’, luidt de officiële verklaring.

Tot wanneer u nog een energietoeslag over 2022 kunt aanvragen, hangt dus van uw gemeente af. In sommige gemeenten kan dit in juni 2023 nog, maar er zijn ook veel gemeentes die 31 december 2022 als uiterste aanvraagdatum hanteren. Houd de kanalen van uw woonplaats (of overkoepelende gemeente) dus goed in de gaten. Zo weet u of u recht heeft op een energietoeslag én tot wanneer u deze aan kunt vragen.

(Bron: Archief, Rijksoverheid, RTL Z, Omroep West, NOS, Gemeente Culemborg, Gemeente Zoetermeer. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie