Een proefberekening, ook als u geen belastingaangifte hoeft te doen: waarom en hoe?
Publicatiedatum: 14 maart 2024
U kunt sinds 1 maart 2024 belastingaangifte over 2023 doen. Misschien is het in uw geval niet verplicht, maar ook dan kan het soms handig zijn om alsnog aangifte te doen. Desnoods kunt u een proefberekening doen, om te controleren of u toch nog geld terugkrijgt. Hoe gaat dit precies in zijn werk?
Bent u altijd verplicht om aangifte te doen?
Als u een brief van de Belastingdienst krijgt, waarin staat dat u aangifte moet doen, dan bent u uiteraard verplicht om aangifte te doen. Zo niet, dan kunt u de aangifte links laten liggen, zoals u in deze uitleg van de Belastingdienst kunt lezen. Maar ook als u het niet hoeft te doen, kan het alsnog verstandig zijn om grondig naar uw gegevens te kijken. Stel dat u bijvoorbeeld AOW-gerechtigd bent én een klein aanvullend pensioen ontvangt, dan raadt de Belastingdienst aan om toch aangifte te doen. Tenzij uiteindelijk blijkt dat u minder dan 17 euro terugkrijgt óf minder dan 52 euro bij moet betalen. Dan hoeft u de aangifte ook niet te versturen, want de Belastingdienst scheldt dit soort kleine bedragen kwijt.
Hoe kunt u een proefberekening doen?
In dit voorbeeld gaan we uit van het gegeven dat u niet verplicht bent om aangifte te doen, maar dat u niet onnodig geld wil laten liggen. Met een proefberekening kunt u dus controleren of u inderdaad geld terugkrijgt, mocht u alsnog aangifte doen. Zo’n proefberekening is eigenlijk een aangifte die u wel invult, maar niet verstuurt. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld de Online Aangifte Simulatie van de Belastingdienst doen, door het formulier 2023|IH2023 Versie 1 aan te vinken. In het menu dat vervolgens verschijnt, kiest u de situatie die voor u van toepassing is (al komt dat in de meeste gevallen neer op ‘blanco’).
Vervolgens doorloopt u de stappen die u ook bij een daadwerkelijke aangifte zou doorlopen. Het vergt alleen iets meer uitzoekwerk, omdat uw persoonlijke gegevens in dit voorbeeld niet vooraf zijn ingevuld. Zorg dus dat u uw persoonlijke en financiële gegevens (inkomsten, giften, WOZ-waarde et cetera) over 2023 bij de hand heeft. Als u alles naar waarheid heeft ingevuld, ziet u of het zin heeft om aangifte te doen. En heeft u in 2019, 2020, 2021 en/of 2022 ook al geen aangifte gedaan? U kunt in 2024 ook voor die jaren een proefberekening maken, om te zien of u met terugwerkende kracht geld terugkrijgt.
Kunt u zorgkosten aftrekken?
Dat de Belastingdienst zo veel mensen aanraadt om voor de zekerheid zo’n proefberekening te doen, is niet voor niets. ‘Feit is namelijk dat degenen die geen aangifte hoeven te doen, het beste toch kunnen controleren of ze geen geld mislopen’, schrijft financieel journalist Jaap Roelants in MAX Magazine. ‘Dat kan zeker het geval zijn na een jaar met hogere zorgkosten.’
Over deze zorgkosten, waar ook dieetkosten onder vallen, hebben we al vaker geschreven. Want als u chronisch ziek bent, een beperking heeft of op leeftijd bent, maakt u vaak noodzakelijke kosten. Denk aan medicatie, hulpmiddelen, een voorgeschreven dieet, maar ook aan vervoer van en naar uw arts. Als deze zorgkosten buiten uw eigen risico vallen, zijn ze fiscaal aftrekbaar. In dit overzicht leest u voor welke zorgkosten dat in 2023 wel en niet geldt. En ook in dit geval kunt u zorgkosten met terugwerkende kracht aftrekken van een eerdere belastingaangifte (2019 of later), mocht u dat destijds nog niet gedaan hebben.
Proefberekening voor toeslagen
In Nederland zijn er 4 toeslagen. Dat zijn de kinderopvangtoeslag, het kindgebonden budget en de 2 meest voorkomende varianten, de zorg- en huurtoeslag. Als u mogelijk in aanmerking komt voor één van deze toeslagen, dan kunt u ook een proefberekening doen. Heeft u in 2024 nog niet 1 of meerdere van deze toeslagen aangevraagd, dan kunt u op deze manier controleren of u hier inderdaad recht op heeft. Hoe hoog de toeslagbedragen in 2024 uitvallen, leggen we in dit artikel uit. Bovendien kunt u nog een toeslag over 2023 aanvragen, als blijkt dat u daar in dat jaar recht op heeft gehad. Daar moet u alleen niet te lang mee wachten, want u heeft er nog tot 1 september 2024 de tijd voor.
Als u er zelf niet uit komt, dan kunt u in contact komen met de Belastingdienst. Via de gratis BelastingTelefoon (0800 – 0543) kunt u om hulp vragen, terwijl het tegenwoordig ook mogelijk is om te videobellen met een adviseur. Daarnaast kunt u een loket in de buurt van uw gemeente zoeken, om een balieafspraak te maken.
(Bron: Archief, MAX Magazine, Belastingdienst, Consumentenbond, Dienst Toeslagen. Foto: Shutterstock)