Economische groei

Economische groei en meer banen in Nederland

In 2015 is de Nederlandse economie met 1,9 procent gegroeid. Ook ziet de banenmarkt voor het eerst in 4 jaar een sterke toename. Zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Oorzaken economische groei

De economische groei is vooral te danken aan de export en het bedrijfsleven. Ook telt Nederland voor het eerst meer dan 10 miljoen banen. Vooral de uitzendbranche groeit sterk, een teken dat het bedrijfsleven vertrouwen in de toekomst heeft.

Uitgaven

In het 4e kwartaal gaven consumenten meer uit aan meubelen en elektrische apparaten. Ook gingen mensen vaker uit. De horeca en culturele sector profiteerden hiervan. Kleding en schoenen werden daarentegen minder gekocht door de milde temperaturen van het afgelopen najaar.

Waakzaam

De groei geeft volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken vertrouwen voor de toekomst. “Deze cijfers laten zien dat onze economie sterk is.” Maar hij benadrukt wel waakzaam te blijven door bijvoorbeeld de daling van olieprijzen en de afkoeling van de Amerikaanse economie en de Duitse industrie.

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Economische groei en meer banen is boerenbedrog. We praten over een zeer tijdelijke opleving, als gevolg van een lange periode van krimp, waarin de consumptie uitgesteld is. Je kunt dit vergelijken met een huishouden die gewend is een bepaalde voorraad in huis te hebben, afgestemd op een gebruikelijke consumptie en een tijdje, op de voorraad te hebben ingeteerd in samenspel met een dieet. De voorraadkast moet aangevuld worden en de magen moeten aangevuld worden. Na een week (of zo iets) moet de gang naar de supermarkt weer worden hervat, mede omdat er een verhoogde trek naar voedsel plaatsvindt. De opleving die nu ontstaat is een gevolg van hervatting van bedrijfskredieten aan het MKB door de banken, die de maatschappij in gijzeling houden. Het MKB heeft daardoor, even, een beetje lucht, om zaken te doen en extra (tijdelijke) uitzendkrachten in dienst te nemen. De overheid haast zich nu om met popie-jopie berichtgeving, het aantal depressieven een beetje op te monteren. Maar ze moeten vlug zijn, of de groei is alweer voorbij. Over een langere termijn gezien, verdwijnt steeds meer werkgelegenheid in samenhang met economische krimp. Er is zelfs een nieuwe economische crisis in aantocht, met opnieuw massaontslagen. En weer zijn de banken de grote schuldigen, die de zaak opnieuw geflest hebben met een nieuw soort aandelen, waarvoor minister Dijselbloem, geheel ten onrechte, een Staatsgarantie heeft verstrekt. De rekening volgt. Tegelijkertijd, heeft Europa te maken met economische dumping uit China, dat ook in zwaar weer zit en die dumping veroorzaakt opnieuw problemen. Houdt daarom op met positieve berichtgeving, dat is nergens goed voor.

    Ernst Anepool says:

    In het aantal gewerkte uren is geen groei te zien, als 1 vaste werknemer ontslagen word en door die parttime jobbers vervangen word, zijn er op papier twee banen gekomen, terwijl er in werkelijkheid soms 20 tot 30% minder uren gedraaid worden…

    Het aantal banen zegt niets, omdat zelfs sommige werkervaringsplekken ook contractueel een detacherings conmtract is, en dus meetelt, terwijl het geen echt werk betreft maar juist werkverdringing, zie zwartboek FNV daarover.

    ook de herdefiniering vorig jaar van minimaal 12 uur werk naar 1 uur werk als definitie van “baan” speelt hier in mee.

    Ga je kijken naar het aantal werkzamen met minimaal 12 uur werk is het beeld heel wat minder rooskleurig 🙁

    En dat het op papier goed gaat met het BBP, komt alleen maar omdat de Pensioenen niet uitbetaald maar gekort worden, en daardoor het Pensioenvermogen als een tietelier groeit en dat weegt mee in het BBP, maar dat is “cooking the books” zoals dat in Accountants lingo heet.

    Er is in realiteit geen opleving buiten de normale seizoens invloed, maar daar hoort voor gecorrigeerd te worden, vind het beschamend dat het CBS zo aan het afgleiden is naar een tweede CPB, want zulk natte vinger werk, kan echt niet…