Doorwerken na pensioen AOW-leeftijd

Doorwerken na het bereiken van de AOW-leeftijd? Er zijn voordelen, maar ook valkuilen

Sinds 2024 ligt de AOW-gerechtigde leeftijd op 67 jaar, maar niet elke 67-jarige houdt meteen op met werken. Want ruim 200.000 pensioengerechtigden willen doorwerken, een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden. Als u hier ook voor kiest, kan dat meerdere voordelen hebben, in financieel, maar ook in sociaal opzicht. Maar let ook goed op de valkuilen.

Steeds meer gepensioneerden blijven (gedeeltelijk) werken

Na uw 67e verjaardag kunt u verschillende kanten op. Gaat u van uw pensioen genieten? Of blijft u toch doorwerken, eventueel in deeltijd? Veel pensioengerechtigden kiezen voor die laatste optie. Bijna 1 op de 10 Nederlandse AOW-ontvangers heeft een bijverdienste, opvallend veel 67-plussers gaan als zelfstandig ondernemer aan de slag. Maar als u het ziet zitten om door te blijven werken, kunt u ook (in deeltijd) actief blijven voor uw oude werkgever. Daarnaast kunt u zichzelf inschrijven bij een uitzendbureau voor 65-plussers.

Doorwerken na pensioen
Lees ook: Blijven werken na uw pensioen: wat komt erbij kijken?

Waarom doorwerken? En wat voor werk kunt u doen?

Simone van der Ven is algemeen directeur van één van die uitzendbureaus, 65plus. Zij merkt dat steeds meer 67-plussers graag actief willen blijven na hun pensionering, om verschillende redenen. “Soms is het noodzaak, omdat ze een pensioengat hebben. Dat zien we wel geregeld, vooral in de grote steden. Deze groep maakt gemiddeld langere dagen en meer uren per dag”, vertelt Van der Ven aan MAX Vandaag. Zo zijn veel oudere werknemers uit de omgeving van Amsterdam in en om Schiphol aan het werk. En in de regio Rotterdam is het de bloemenveiling van Naaldwijk die veel (oudere) werknemers aantrekt.

“Maar een hele grote doelgroep wil ook doorwerken om actief te blijven, om niet achter de geraniums te hoeven zitten”, vervolgt Van der Ven. Daarbij gaat het vaak om ondersteunende functies, die fysiek en mentaal niet te veeleisend zijn. Op de foto boven dit artikel ziet u bijvoorbeeld de 67-jarige Kees van Oudenallen uit Capelle aan den IJssel. Hij is aan de slag gegaan als bezorger van vers fruit. “U draait mee in het werkteam, zonder dat u de eindverantwoordelijkheid hoeft te dragen. We doen bijvoorbeeld veel surveillantenwerk, bij examens en tentamens. Dat zijn mensen die het leuk vinden om af en toe bij te springen, omdat ze het leuk vinden om af en toe tussen de jongeren te zitten op middelbare scholen en universiteiten.”

Hoe belangrijk het is om structuur in de dag te houden en iets om handen te hebben, is tijdens de coronatijd wel gebleken. “We doen jaarlijks een borrel met de oudere uitzendkrachten, dan horen we wel eens: het ging toen gewoon niet goed, mijn dag- en nachtritme ging in elkaar over. Maar op deze manier heeft het allemaal weer vorm gekregen en draag ik echt mijn steentje weer bij”, aldus Van der Ven.

AOW 1 juli 2024
Lees ook: Hoeveel AOW ontvangt u per 1 juli 2024?

Wat zijn de gevolgen voor uw AOW?

Kunt u rondkomen van uw AOW en loon? Stel dat u ook nog aanvullend pensioen heeft, opgebouwd via uw werkgever of zelfstandig opgespaard, dan kunt u ervoor kiezen om dit later in te laten gaan. Want bij de meeste pensioenfondsen kunt u dit uitstellen tot 5 jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd. Dat levert u uiteindelijk een hoger maandbedrag op.

Als AOW-gerechtigde heeft u altijd recht op hetzelfde brutobedrag. Blijft u 12, 20 of 40 uur per week doorwerken? Dat heeft geen invloed op uw AOW. Ook de hoogte van uw loon maakt hierin geen verschil. Maar als u meerdere inkomens heeft, kunt u maar 1 keer loonheffingskorting toepassen. Doet u dat bij uw aanvullend pensioen of loon? Dan betaalt u loonheffing over uw AOW en valt uw netto-AOW iets lager uit (1.187,66 euro in plaats van 1.486,24 euro), omdat er dus geen loonheffingskorting is toegepast. In dit artikel geven we meer uitleg over loonheffingskorting op uw AOW en andere inkomsten.

AOW 21 woonsituaties
Lees ook: Welk AOW-bedrag krijgt uw complete huishouden? Dat hangt van deze 21 woonsituaties af

Wat zijn de gevolgen voor uw belasting en toeslagen?

Qua netto-AOW hoeft u dus weinig tot niets in te leveren, maar er is wel een andere valkuil. Want uw AOW telt mee voor uw inkomen, net als uw aanvullend pensioen en/of loon. Als u veel uren maakt en dus veel geld bijverdient, kan het zomaar gebeuren dat u ook extra belasting moet betalen. In 2024 betalen AOW-gerechtigden slechts 19,07 procent in schijf 1, hun jaarinkomen tot 40.021 euro. Maar in schijf 2 loopt dit percentage al op naar 36,97 procent. Als u niet 12, maar 40 uur per week blijft werken, is de kans natuurlijk groter dat een deel van uw inkomen in deze 2e schijf belandt. Zeker als u AOW, aanvullend pensioen én loon ontvangt, kan uw totale inkomen hoger uitvallen dan u misschien denkt. Komt dit boven de 44.771 euro uit, dan kan uw recht op ouderenkorting bij de Belastingdienst gedeeltelijk of zelfs volledig vervallen.

Daarnaast loopt u mogelijk één of meerdere toeslagen mis, omdat uw inkomen te hoog is geworden. Met deze proefberekeningen van de Belastingdienst kunt u zien hoeveel huurtoeslag en zorgtoeslag u mag ontvangen, op basis van uw inkomen en vermogen. Als u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, is het sowieso belangrijk om goed naar uw toeslagen te kijken. Of u nu blijft doorwerken of niet, er gaat sowieso iets veranderen in uw inkomsten, of u nu wel of niet door blijft werken. Voorkom dus dat u toeslagen misloopt waar u wel recht op heeft. Of dat u juist te veel geld ontvangt, wat u later weer terug moet betalen.

AOW alleenstaand samenwonend
Lees ook: Van alleenstaanden-AOW naar samenwonenden-AOW: hoeveel minder geld krijgt u dan?

Wel of niet doorwerken na het bereiken van de AOW-leeftijd?

Extra belasting en misgelopen inkomsten, deze 2 factoren kunnen er dus voor zorgen dat u onder de streep weinig overhoudt aan uw extra werkzaamheden. Sterker nog, misschien werkt u voor omgerekend 5 euro per uur, zoals uit deze casus van Meldpunt blijkt… Kijk dus goed naar de financiële gevolgen als u langer door wilt blijven werken, ook al zijn de financiën niet uw belangrijkste drijfveer. Wilt u bij uw huidige werkgever mee blijven draaien, ga dan ruim voor uw pensionering het gesprek aan. En kijk goed of u nog een arbeidsongeschiktheidsverzekering kunt afsluiten, als u de 67 eenmaal gepasseerd bent.

Zorg er in elk geval voor dat u een baan vindt waar u voldoening uit haalt, in financieel en sociaal opzicht. “Het maakt niet uit wat u hiervoor gedaan heeft, er is altijd wel een baan voor u”, aldus Van der Ven. “We horen nooit dat mensen zeggen: het loont niet en ik houd er niets aan over. Want het draait om meer dan alleen geld verdienen.”

Pensioeninkomsten prognose 8 procent
Lees ook: Klopt de prognose van uw pensioen? Of blijkt u toch 8 procent meer te ontvangen?

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Uitzendbureau 65plus, SVB, Rijksoverheid, Belastingdienst, Business Insider, Nationale Nederlanden, Het Parool, NOS, De Gelderlander, Kandoor. Foto: Jeffrey Groeneweg/ANP)

Geef een reactie

Reacties (10)

    ol says:

    Dè aow leeftijd zou afgeschaft moeten worden.
    De ingangsdatum meer naar keuze, maar wel met een ondergrens. Onder die grens uiteraard geen aow uitkering.
    Geen automatische ontslagdatum meer maar het jaarlijks gesprek met de werkgever: willen wij weer een jaar verder met elkaar?
    Stimuleringsmaatregelen om door te werken; belastingmaatregelen die belonen in plaats van sanctioneren.

    JanM says:

    Ben sinds juni 67 jaar, ik werk niet meer. Financieel niet nodig maar ik ben nog heel “actief” en zit niet achter de “geraniums”
    Dus u aanheft in de mail “Steeds meer AOW’ers besluiten om (gedeeltelijk) actief te blijven” vindt ik een beetje …
    Beter was geweest “Steeds meer AOW’ers besluiten om (gedeeltelijk) te blijven werken”

    WIM VAN STRALEN says:

    Als je met pensioen bent moet je niet door gaan werken en de reden is dat de a.o.w. om hoog gaat het was 65 jaar en 67 maar blijf je door werken wordt het straks 80 jaar dat je met pensioen mag of tot je moet werken en mensen die op en een sociale werkplaats zitten die halen nog geen een 65 jaar en ik kan er over mee praten ik heb daar colega’s dood zien gaan.

    Elisabethr says:

    In het artikel staat, dat men als er loonheffing op de AOW wordt toegepast, dat men dan een “ietsje” lagere uitkering krijgt. Als ik naar de bedragen kijk, dan is er een verschil van ongeveer €300,— Dat vind ik wel meer dan “ietsje” lager.

      Heer Bommel says:

      Dat maakt uiteindelijk niets uit als u belastingaangifte doet. Daar wordt een en ander weer rechtgetrokken.
      Die loonheffing wordt gewoon verrekend met wat u in totaal aan belasting moet afdragen.

    Rost Modech says:

    Ik heb 10 jaar in het buitenland gewoond en heb daardoor een ‘wao-gat’. Ik heb ooit mijn huis verkocht en ben twee keer gescheiden. Een aantal pensioenen die ik in het buitenland dacht te hebben opgebouwd worden niet uitgekeerd (o.a. door de Brexit). Aangezien ik dus een ‘vermogen’ heb krijg ik alleen 84% van mijn aow. Niet bepaald een vetpot in deze dure tijden. Er zou sprake van zijn dat het ‘aow-gat’ zou worden opgeheven en teruggedraaid, maar helaas hoor ik daar niks meer over.

      Dirck says:

      Helaas heeft U ooit gekozen elders te gaan werken + wonen.
      Elders werken mag en kan maar AOW opbouw is 2% per jaar en als je gehele jaar weg was kreeg je niets.
      Uw 84% is 16% dus 8 jaren elders gewoond.

      Sinds de Brexit is daar zoveel aangepast, heeft U wel de juiste huidige regels gevolgd of de oude toen U dit opgebouwd heeft?
      Vraag aan Engelse groep van gepensioneerden, die weten vaak meer als hier de Hollanders.

      Heer Bommel says:

      U had in het buitenland werkend of zelfs slechts verblijvend 10 jaar lang vrijwillig AOW-premie af kunnen dragen. Mijn vrouw heeft dat gedaan en dan bouw je dus gewoon door aan je AOW-opbouw. Zij had in die jaren geen inkomen en heeft ongeveer €500 per jaar betaald.
      Langer dan 10 jaar kan niet. Maar die 10 jaar levert je dus wel 20% AOW op.
      Ik had dat ook kunnen doen maar dan had ik de maximale premie moeten betalen en dat was voor mij geen rendabele optie. Ik aanvaard uiteraard dat ik geen volledige uitkering heb.

      Waarom zou dat “AOW-gat” worden opgeheven en wie zou dat dan moeten betalen?
      Toch niet de mensen die, anders dan u, gewoon in Nederland zijn gebleven en die hun premie hebben betaald.
      Die lagere uitkering is het directe gevolg van uw eigen beslissing.

      Maar het is een optie eens te achterhalen waarom u uit de UK niets ontvangt als u daar wel premie heeft betaald en rechten heeft opgebouwd.
      Of werkte u daar niet binnen hun sociale stelsel?

    PvL says:

    Ik ben nu 69 en werk nog steeds 2 a 3 dagen per week en verdien daar echt geen €5 ,= mee maar €13,75 bruto. Maar het gaat mij niet om het geld maar het is gewoon heel leuk om onder de mensen te blijven en als ik teveel ga verdienen voor de belasting neem ik gewoon een paar maanden vrij aan het eind van het jaar.

    cjmaastricht says:

    Ga over twee jaar met pensioen 67 en horecapensioenfonds hanteert 68 als datum uitkering. 1 jaar geen pensioen , of 95 % en geen zwaar beroep na 47 jaar werk. Schandalig !!!