Doorstart V&D mislukt
De doorstart van warenhuisketen V&D is mislukt. Investeringsbedrijf Coolinvestments van Ronald Kahn had interesse in 35 van de 62 vestigingen van het warenhuis, maar het is niet gelukt de belangen van alle betrokken partijen op één lijn te krijgen. Hierdoor staan 8000 medewerkers van V&D en La Place op straat.
129 jaar warenhuisgeschiedenis ten einde
In 1887 werd het warenhuis opgericht door de zwagers Willem Vroom en Anton Dreesman. V&D gebruikte een voor die tijd ongebruikelijke strategie: lage en vaste prijzen tegen contante betaling. In die tijd was het namelijk gebruikelijk dat men altijd korting kreeg en op rekening kocht. Het eerste filiaal werd geopend in Amsterdam waarna filialen in Rotterdam, Den Haag en andere grote steden volgden. Op het hoogtepunt had V&D ruim 60 vestigingen door het hele land. Het bedrijf groeit uit tot een enorme onderneming waarvan diverse NV’s waaruit V&D bestaat begin jaren 80 worden ondergebracht in het grote conglomeraat Vendex International. Eind jaren 90 fuseert Vendex met de Koninklijke Bijenkorf Beheer. Vanaf 2012 lijdt V&D haar eerste verlies. Deze trend zet door ondanks de vele pogingen om het bedrijf te redden. Eind 2015 wordt uitstel van betaling verleend en wordt V&D failliet verklaard. Vanaf dan wordt alles op alles gezet om een doorstart van het warenhuis te realiseren.
Doorstart
Begin februari 2016 komt naar buiten dat onder andere het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay en Coolinvestments interesse hebben in V&D. Hudson’s Bay lijkt vooral geïnteresseerd in de panden van V&D. Coolinvestments van Ronald Kahn, onder meer eigenaar van CoolCat, MS Mode en America Today, laat weten alle activiteiten van het failliete warenhuis over te willen nemen. Zij zijn tevens voornemens een groot deel van de V&D warenhuizen zonder onderbreking door te starten. Bij deze eventuele overname zou een deel van de werknemers aan kunnen blijven en de belangen van een aantal leveranciers zou hiermee veilig worden gesteld.
Supermarktbedrijf Jumbo neemt begin februari de zelfstandige restaurants van de La Place over. Details over de doorstart van de restaurantketen zijn niet naar buiten gebracht. Wel heeft Jumbo laten weten dat het overgrote deel van de ongeveer 3000 werknemers bij het bedrijf kan blijven werken.
Op dinsdag 16 februari 2016 wordt bekend gemaakt dat een doorstart definitief van de baan is. Volgens de curatoren hebben alle partijen zich maximaal ingezet om een doorstart tot stand te brengen.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Heel jammer, vooral voor de medewerkers van V&D. Ik wens ze veel sterkte. Wat de panden betreft, het zou mooi zijn als Hudson’s Bay ze zou kunnen overnemen, want Inno is een prachtige formule. In Hasselt of Luik winkelen we altijd bij Inno, want wat een prachtige zaak is dat. Enorme keuze, goede en vakkundige medewerkers, ruime pashokjes en alles heel proper.
Onbegrijpelijk dat hier de regering niets aan doet.
die geven zoveel steun weg , maar dit personeel staat op sraat
Hoe kan dit in dit welvarend land.
Het is diep triest dat er 8000 trouwe, vaak ouudere, menwen op straat komen. In de voorgaande jaren hebben z.g. investeerders alles overgenomen, de gebouwen verkocht, hun zakken gevuld en laten nu de mensen welke het geld moesten verdienen in de kou staan. Diep treurig en het gebeurt helaas bij veel bedrijven. Zie ABN/AMRO, KLM en noem maar op. Niet de klant, niet de medewerkers maar de bestuurders, zonder hart voor de zaak, en de infesteerders/aandeelhouders plukken de bedrijven leeg. Schande!
Piet Kant
Ommen
0638908882
is nu UWv&d