hypotheek

Doet u al aan rentemiddeling?

1 op de 5 huishoudens met een hypotheek kunnen de maandlasten verlagen als alle geldverstrekkers rentemiddeling zouden aanbieden, zo blijkt uit onderzoek van de Hypotheker onder ruim 300.000 hypotheken.

Wat is rentemiddeling?

Op dit moment bieden slechts 6 van de 27 hypotheek- en geldverstrekkers in Nederland rentemiddeling aan. De rente staat momenteel historisch laag, rentemiddeling kan dus veel voordeel opleveren. “Bij rentemiddeling krijgt de klant een optie om een nieuwe rentevaste termijn te krijgen. Daarbij wordt de rente gemiddeld tussen dat wat hij nu betaalt voor z’n hypotheek en de huidige marktrente. Dan wordt de boete, die bij het openbreken van het contract van toepassing wordt, uitgesmeerd over de tijd. Dus ook voor de banken is er geen financieel nadeel.” aldus Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker, bij BNR nieuwsradio.

Is rentemiddeling voor mij voordelig?

Rentemiddeling is niet voor iedereen even voordelig. Uw hypotheek moet aan een aantal voorwaarden voldoen, wil het u iets opleveren:

  • Uw huidige hypotheekrente moet hoger zijn dan 4.5% (voor hypotheken met NHG is dat 4%);
  • Uw hypotheek moet afgesloten zijn voor de aankoop van een woning;
  • De lening moet hoger zijn dan 50.000 euro;
  • Uw hypotheek mag geen spaarhypotheek zijn;
  • Uw rente moet nog minstens 2 jaar vast zijn.

Als u een rentevaste periode van korter dan 2 jaar heeft, kunt u beter wachten totdat die periode is afgelopen, of uw hele hypotheek oversluiten. De boete is met nog maar 2 jaar te gaan meestal niet meer zo hoog. Bij (bank)spaarhypotheken is rentemiddeling vaak nadelig, omdat de hypotheekrente gekoppeld is aan de spaarrente. Die spaarrente gaat bij middeling dus ook omlaag, waardoor u maandelijks meer moet sparen om op hetzelfde eindbedrag uit te komen.

Meer rentemiddeling

Nog niet alle banken bieden rentemiddeling aan. Dit kan te maken hebben met IT-systemen, aldus woordvoerder Jill Aalders van De Hypotheker: “Het kan nog wel wat voeten in de aarde hebben. Maar vanuit politiek Den Haag wordt ook al meer dan een jaar aangedrongen dat de geldverstrekkers het nu zouden moeten aanbieden. De SNS bank en ING doen al aan rentemiddeling. De Rabobank en ABN Amro hebben aangegeven dat ze rond de zomer van 2016 ook rentemiddeling aan zullen bieden.”

Wilt u weten of rentemiddeling voor u voordelig is? Neem dan contact op met uw hypotheekadviseur of de bank waar u uw hypotheek heeft afgesloten voor een persoonlijk advies.

Geef een reactie