Dit zijn de mogelijke gevolgen van een nieuwe baan voor uw pensioen
Publicatiedatum: 31 maart 2025
Een nieuwe baan is vaak een reden voor een feestje. Alleen zit er misschien ook een heel klein addertje onder het gras. Met een nieuwe baan verandert er namelijk (vaak) ook het één en ander aan uw pensioen. Dit kan positief uitpakken, maar soms ook negatief. In dit artikel vertellen we u er meer over.
Bekijk hoe uw pensioen ervoor staat
Voordat u gesprekken met een (eventuele) nieuwe werkgever aangaat, is het handig om te weten hoe het er op dit moment voorstaat met uw pensioen. Wat heeft u tot nu toe opgebouwd en wie betaalt hier wat voor?
Zo kunt u op Mijnpensioenoverzicht.nl zien hoeveel pensioen u tot nu toe heeft opgebouwd, bij welke pensioenuitvoerder(s) dit is en ook wat het verwachte pensioen voor later is. Verder kunt u (indien van toepassing) op uw loonstrook zien hoeveel pensioenpremie u maandelijks betaalt en daarnaast via uw pensioenuitvoerder ook opzoeken hoeveel uw huidige werkgever betaalt.
Onderhandel over de secundaire arbeidsvoorwaarden
Uw pensioen is onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Bekijk daarom wat de pensioenregeling bij uw nieuwe werkgever is. Is deze minder aantrekkelijk dan bij uw vorige werkgever? Dan kunt hierover in gesprek gaan tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. In zo’n gesprek kun u naast onder andere de hoogte van uw salaris ook uw secundaire arbeidsvoorwaarden (zoals het pensioen) bespreken. Een hoger pensioen zit er overigens niet altijd in. Bedenk dus ook alvast een alternatief. Bijvoorbeeld een hoger salaris om een lager pensioen te compenseren.
Meer of minder werken kan gevolgen hebben
We werken ongeveer 1 dag in de week voor ons pensioen. Wanneer u meer of minder gaat werken, heeft dit dus ook gevolgen voor uw pensioen. Dit kan in de toekomst zomaar een verschil maken tussen een paar tientjes of honderden euro’s per maand. Bekijk bij uw nieuwe baan daarom goed hoeveel uur u gaat werken en vooral: of dit voor een hoger of lager salaris (en daarmee pensioen) zorgt.
Let vanwege het nieuwe pensioenstelsel op de eerbiedigende werking
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde er eerder al voor: een baanwissel kan in de komende jaren een enorme impact hebben op uw pensioenpot. Waarbij de positieve kanten van het nieuwe pensioenstelsel vaker en prominenter worden benadrukt, dan de mogelijke risico’s.
Zeker wanneer u een nieuwe baan krijgt, terwijl uw (huidige) werkgever een eigen pensioenregeling heeft. Dan moet u extra goed opletten vanwege de eerbiedigende werking. Zittende werknemers mogen dan hun oplopende premie behouden (waarbij de pensioeninleg iedere paar jaar stijgt), terwijl nieuwe werknemers een vlakke premie krijgen (waarbij iedereen ongeacht de leeftijd hetzelfde percentage premie betaalt).
Wanneer uw oplopende premie bij een nieuwe werkgever dan verandert in een vlakke premie, bouwt u ineens heel wat minder pensioen op. Zeker wanneer u wat dichter tegen de pensioenleeftijd aanzit. Het kan dan goed zijn om dit mee te nemen in de onderhandelingen. In deze uitlegvideo van de website Werken aan ons pensioen vindt u meer informatie over de eerbiedigende werking en de voor- en nadelen hiervan.
Vergeet uw nabestaanden niet
Naast uw werknemerspensioen bouwt u vaak ook nabestaandenpensioen op. In uw pensioenoverzicht kunt u zien hoeveel dit is. Dit is voor uw partner wanneer u overlijdt en vaak hebben kinderen van een overleden ouder ook recht op een pensioenuitkering.
Het is daarom belangrijk om ook bij een nieuwe werkgever na te gaan hoe het daar is geregeld. Bouwt u voor uw nabestaandenpensioen dan meer of minder op? Bekijk ook of uw partner zich zelf moet aanmelden bij een eventuele nieuwe pensioenuitvoerder. Soms gaat dit automatisch, bijvoorbeeld bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Regel eventueel een waardeoverdracht
Heeft u in het verleden meerdere banen gehad? Dan heeft u mogelijk meerdere pensioenen bij verschillende pensioenuitvoerders opgebouwd. Dit pensioen mag u in veel gevallen samenvoegen tot 1 pensioen bij uw nieuwe pensioenuitvoerder, wat een waardeoverdracht wordt genoemd. Hier zijn alleen wel een aantal regels en voorwaarden aan verbonden.
Of dit kan en of dit gunstig is, kunt u navragen bij uw pensioenfonds. Ook kunt u bij de nieuwe pensioenuitvoerder een offerte opvragen. Een waardeoverdracht is overigens niet verplicht en ook niet altijd gunstig. Bij twijfel kunt u het beste een pensioendeskundige raadplegen.
Indien nodig: vul uw pensioen zelf aan
Niet elke werkgever heeft een pensioenregeling en in dat geval bouwt u niet automatisch een pensioen op. Maar ook wanneer u wel een pensioenregeling heeft, kan het zijn dat u voor uw oude dag (te) weinig pensioen opbouwt. Dan zijn er verschillende manieren om dit zelf aanvullen. Bijvoorbeeld met sparen, beleggen of een lijfrenteverzekering.
(Bron: Autoriteit Financiële Markten, Rijksoverheid, Wijzer in geldzaken, PorteRenee. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
In de regelgeving kan men de pensioenuitvoerder bij veranderen van baan/werkgever mee nemen zodat men een pensioenpot heeft en behoud .