Dit verandert er per 1 januari 2018
Publicatiedatum: 1 januari 2018
2018 is begonnen en dat betekent dat er een aantal dingen gaan veranderen in Nederland. Bekijk het overzicht om erachter te komen wat dit voor u kan betekenen.
Belastingen
Per 1 januari 2018 gaat voor sommige AOW-gerechtigden de ouderenkorting omhoog die u kunt laten toepassen bij het doen van belastingaangiften.
Sigaretten, rooktabak en sigaren worden duurder door een verhoging van de accijnzen op deze producten. Een pakje van 20 sigaretten wordt 18 cent duurder en een pakje shag van 40 gram 36 cent duurder.
Een selectie geneesmiddelen valt voortaan onder het laagste belastingtarief van 6%. Producten die niet als geneesmiddel zijn erkend, vallen onder het btw-tarief van 21 procent. Denk hierbij aan shampoo of tandpasta. Ook zonnebrandcrème valt binnen deze categorie.
Werk
De AOW-leeftijd gaat op 1 januari verder omhoog van 65 jaar en 9 maanden naar 66 jaar.
Het minimumloon gaat omhoog van 72,25 naar 72,83 euro per dag.
Voor werkgevers wordt het vanaf het begin van het nieuwe jaar wel aantrekkelijker om werkloze ouderen, – jongeren of arbeidsgehandicapten aan te nemen. De premiekortingen die werkgevers hiervoor krijgen, worden vanaf 1 januari automatisch geregeld.
Zorg
De premies van de zorgverzekeringen die zijn afgesloten voor 2018 gaan in. Deze zijn hoger uitgevallen dan in 2017, waardoor bijna iedereen hier meer voor zal moeten betalen. In sommige gevallen is een basisverzekering 5 euro duurder geworden.
Er gaat 435 miljoen naar de ouderenzorg. Dit geld moet volgens minister De Jonge van Volksgezondheid gebruikt worden voor het aannemen van extra personeel in onder andere verzorgingshuizen. Gebeurt dit niet, dan wordt het geld teruggevorderd.
Verzekeringen betalen voortaan de kosten die worden gemaakt bij het gebruik van een externe defibrillator, oftewel een AED. Tot nu toe zijn deze kosten meestal voor de eigenaar van het apparaat.
Wonen
Wie een eigen woning wil kopen moet vanaf 1 januari meer eigen geld meenemen. Kon men in 2017 nog 101 procent van de waarde van de woning lenen, in 2018 is dit nog maar 100 procent.
Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE) verandert er wat in het nieuwe jaar. Want ongeveer de helft van de VvE’s spaart te weinig. Dit kan leiden tot achterstallig onderhoud van de algemene ruimtes. Daarom wil de overheid dat elke VvE een verplicht spaarpotje aanhoudt voor het onderhoud van het gebouw.
Maatschappij
Wie na 1 januari 2018 trouwt, doet dit niet standaard meer in gemeenschap van goederen, maar op huwelijkse voorwaarden. Dit betekent dat er vooraf al besloten wordt hoe de zaken verdeeld gaan worden als het huwelijk eindigt in een scheiding. Dit moet het aantal vechtscheidingen voorkomen.
De inwoners van 7 Nederlandse gemeenten moeten in 2018 fors meer gaan betalen voor het drinkwater. In Achtkarspelen, De Ronde Venen, Hattem, Lingewaard, Oldebroek, Rhenen en Tytsjerksteradiel wordt er alsnog een heffing doorgevoerd die voor hogere kosten zorgt bij drinkwaterbedrijf Vitens. Deze kosten willen de gemeentes verhalen op hun bewoners. Het kan de mensen 60 tot 105 euro meer per jaar gaan kosten.
Per 1 januari 2018 fuseren er verschillende gemeentes in Nederland. Dit gebeurt in de provincies Gelderland, Friesland en Groningen. In Gelderland gaan Zevenaar en Rijnwaarden samen verder als gemeente Zevenaar en in Friesland wordt de gemeente Littenseradiel opgeheven. Het grondgebied wordt onderverdeeld. In Groningen ontstaat gemeente Westerwolde uit Vlagtwedde en Bellingwedde. Ook de gemeente Slochteren, Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde worden samengevoegd en vallen voortaan onder gemeente Midden-Groningen.
Vervoer
Bussen accepteren per 1 januari 2018 geen contant geld meer als betaalmiddel. Contant geld is regelmatig de reden voor agressie in de bus en dat moet afgelopen zijn. Vandaar deze wijziging.
Zeer vervuilende brommers zijn vanaf januari 2018 niet meer welkom in Nederland. De Europese Unie scherpt de regels aan en daardoor mogen alleen nog scooters en brommers worden verkocht die hier aan voldoen.
Post
De postzegel wordt weer duurder. Eén zegel kost per januari 2018 83 cent, dat is is een verhoging van 5 cent.
Duurzaamheid
Supermarktketen Aldi verkoopt vanaf 1 januari 2018 alleen nog maar stevige tassen die bedoeld zijn om meerdere keren te gebruiken. Plastic tassen van mindere kwaliteit verdwijnen uit de winkels. Aldi is de eerste winkel die deze maatregel doorvoert.
Luchthaven Schiphol schakelt per 1 januari 2018 volledig over op Nederlandse windenergie. Dit is duurzaam en zorgt ervoor dat er flink bespaart wordt op de energiekosten.
(Bron: de Volkskrant, Rijksoverheid, Het Parool, ANP, Algemeen Dagblad, archief)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
mensen zoals wij die bij VGZ ‘Goede Keuze’ waren (of misschien nog zijn) verzekerd worden niet met de in het openbaar aangegeven premieverhoging van 2,9 % belast maar met 11% verhoging.
VGZ heeft n.l . de ‘Goede Keuze’ eenzijdig beëindigd en per 1-1-2018 als ‘Ruime Keuze’ aangeboden met de motivatie dat de 2 verzekeringen qua zorgaanbod bijna hetzelfde zijn.
premie 2017 ‘Goede Keuze’ was € 104,95, premie 2018 (gedwongen) ‘Ruime Keuze’ is € 116,20; verhoging 11%.
pure diefstal!
Ik ben met hetzelfde geconfronteerd als hdr Den Hertog…