Dit moet u weten over het afsluiten van een hypotheek in 2025
Publicatiedatum: 28 december 2024
Elk jaar worden er zogenoemde leennormen vastgesteld door de overheid en het Nibud. Leennormen zijn regels die bepalen hoeveel u maximaal mag lenen bij het kopen van een huis. Bent u van plan om in 2025 een hypotheek af te sluiten? Dan vertellen we u in dit artikel wat belangrijk is om alvast te weten.
Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt, kosten dalen
Met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is er onder voorwaarden bescherming, als u de hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Hierdoor zijn geldverstrekkers vaak bereid om een iets lagere hypotheekrente te rekenen; zij lopen minder risico.
De maximale koopprijs voor een hypotheek met NHG is in 2025 (inclusief eventuele verbouwingskosten) 450.000 euro. In 2024 is dit nog 435.000 euro. U mag hier bovenop maximaal 27.000 euro aan energiebesparende maatregelen meefinancieren. Verder dalen de (afsluit)kosten van de NHG in 2025 van 0,6 procent naar 0,4 procent van het hypotheekbedrag.
Let op: in sommige gevallen kunt u ook een NHG afsluiten als u van plan bent om uw woning te verbeteren of als u van plan bent om uw hypotheek over te sluiten. U kunt hiervoor het beste contact opnemen met een financieel adviseur.
Tot 35 jaar betaalt u geen overdrachtsbelasting
Huizenkopers van 18 tot 35 jaar betalen in 2025 geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning van maximaal 525.000 euro. In 2024 is dit €510.000. Is het aankoopbedrag hoger? Dan betaalt u alsnog 2 procent, ongeacht uw (jongere) leeftijd.
Let in sommige gevallen op hogere overdrachtsbelasting
Koopt u een huis, maar gaat u er zelf niet wonen? Dan betaalt u in 2025 (nog steeds) 10,4 procent overdrachtsbelasting. Het hogere tarief geldt bij de aankoop van een vakantiewoning, maar bijvoorbeeld ook als u als (groot)ouder een woning koopt voor uw (klein)kind.
Meer loon? Meer lenen in 2025
Voor 2025 verwacht het Centraal Planbureau een gemiddelde loonstijging van 4,3 procent. Een eventuele loonstijging leidt daarmee ook tot een hogere leencapaciteit. Volgens het Nibud kan een huishouden dat nu een jaarinkomen van 70.000 euro heeft, bij een loonstijging in 2025 ongeveer 7.000 euro meer lenen.
Hogere hypotheek voor (veel) alleenstaanden
Alleenstaanden kunnen in 2025 (wederom) een hogere hypotheek krijgen. Wanneer u minimaal 28.000 euro per jaar verdient, mag u als single 17.000 euro meer lenen. Deze 17.000 euro komt bovenop het bedrag dat u ‘standaard’ kunt lenen op basis van uw inkomen.
Studieschuld telt in 2025 zwaarder mee
In 2025 weegt een studieschuld ten opzichte van 2024 iets zwaarder mee bij de berekening van uw maximale hypotheek. Voor 2025 zijn er duidelijke regels hoe zo’n studieschuld meetelt. Hoeveel minder hangt af van het wettelijke maandbedrag dat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) voor u heeft vastgesteld.
Het wordt dus aantrekkelijker om de studieschuld (deels) af te lossen voordat u een hypotheekberekening laat maken. Gebruik bijvoorbeeld uw spaargeld om deze studieschuld terug te dringen. Dit kan u ook helpen om uw vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting te verminderen. U moet dit dan wel voor 1 januari 2025 doen.
Hypotheek aanvragen makkelijker voor flexwerkers
Bent u een flexwerker, oftewel een medewerker zonder vast arbeidscontract? Dan wordt het vanaf 2025 met een perspectiefverklaring makkelijker om een hypotheek aan te vragen. Een perspectiefverklaring geeft aan dat er voor u voldoende perspectief op de arbeidsmarkt is. Vanaf 1 januari 2025 kunt u een aanvraag doen wanneer u vanaf dat moment minimaal een halfjaar voor een uitzendorganisatie heeft gewerkt.
Meer lenen bij een energiezuinig huis
Net als in 2024 mag u in 2025 meer lenen bij een energiezuinige woning. Met een energiezuinige woning heeft u namelijk een lagere energierekening. U houdt daardoor meer geld over om de maandlasten van een hypotheek te betalen. Dit bedrag kan oplopen tot 50.000 euro extra hypotheek bij een huis zonder energiekosten.
Extra hypotheek om uw huidige huis te verduurzamen
Wilt u uw huidige woning energiezuinig(er) maken? U kunt dan mogelijk een hogere hypotheek afsluiten. Uw ‘gewone’ hypotheek en het extra hypotheekbedrag voor energiebesparende investeringen mogen samen maximaal 106 procent van de woningwaarde zijn. Hier leest u voor welke maatregelen u extra geld kunt lenen.
(Bron: Consumentenbond, Nibud, Wijzer in Geldzaken, Rijksoverheid, Milieu Centraal. Foto: Shutterstock)