De Nederlandse bank: houd contant betalen mogelijk
Publicatiedatum: 5 juni 2018
De komende jaren wil de Nederlandsche Bank (DNB) zich er extra voor inzetten dat contant geld algemeen geaccepteerd blijft. Betaalmethodes in winkels zijn zo hard aan het digitaliseren dat ouderen en andere kwetsbare groepen buitengesloten kunnen raken, waarschuwt de toezichthouder in zijn nieuwe Visie op Betalen 2018-2021.
Acceptatie contant geld aan het afnemen
In Nederland kunnen mensen nog steeds in bijna alle winkels met euromunten en bankbiljetten terecht, maar volgens DNB is er ook een tendens dat de acceptatie ervan aan het afnemen is. Winkeliers stellen dat betalen met bijvoorbeeld pinpassen veiliger en kostenefficiënter is. De laatste jaren betalen steeds meer mensen aan de kassa met een pasje. Waar in 2010 nog 65 procent van de betalingen contant wordt afgehandeld, is dat in 2015 al teruggelopen tot 49 procent. Voor 2018 wordt voorspeld dat het aandeel contante betalingen waarschijnlijk rond de 40 procent ligt.
Analoge achtervang
Petra Hielkema van DNB zegt tegenover FD dat het in ons land nog geen problemen geeft dat 60 procent van de betalingen op dit moment al digitaal gaat, maar dat we moeten oppassen voor een situatie zoals in Zweden: “In Zweden is nog maar 15 procent van alle betalingen in cash en de Zweedse centrale bank waarschuwt dat bepaalde groepen in de verdrukking komen.” Hielkema vindt dat er een analoge achtervang moet blijven, voor tijden van crisis, technische storingen en voor zwakkere groepen als ouderen en mensen in de schuldhulpverlening.
Contant geld betrouwbaar houden
Om de betrouwbaarheid van contant geld te waarborgen werkt DNB onder meer aan oplossingen om overvallen en plofkraken te voorkomen. Ook steunt de toezichthouder initiatieven die de kosten voor het verwerken van contant geld omlaag brengen.
Bekijk ook de Meldpunt!-aflevering: vraagtekens bij cashloze samenleving.
(Bron: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er moet contante betaling mogelijk blijven, stel je voor dat de boel uitvalt. Moet dan iedere winkelier gaan opschrijven ( als ze een pen/potlood met papier hebben !!) welke klant wat nog moet betalen? Of doen ze dan gewoon de winkel op slot nadat ze je zonder aankoop de deur uit hebben gezet? Zie je het voor je, die jonge moeder die plots geen eten heeft voor haar baby?? De hulpverlener die zonder benzine staat en je dus niet komt helpen?? En dat allemaal onder de noemer veiligheid? Hou toch eens op met die onzin, dit gaat echt te ver.
En kijk eens naar onze kinderen, wie leert hen met geld omgaan? Dat wordt een pasje, geen fysiek geld, geen spel om de waarde te leren, geen muntje om zelf ijs te kopen, geen muntje om een verrassing uit de automaat te kunnen halen en geen spaarvarken meer nodig. En nooit meer iets toegestopt kunnen krijgen van bv opa of oma.
Succes DNB.
Ik vind het een goede zaak om het geld in omloop te houden!!