Na de verkiezingen: hoe nu verder?
Publicatiedatum: 16 maart 2017
Na maandenlange campagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 zijn de stemmen inmiddels grotendeels geteld. De opkomst is op 80,8 procent uitgekomen. Bij de vorige Kamerverkiezingen in 2012 is de opkomst op 74,6 procent uitgekomen. Wat worden nu de stappen naar de nieuwe regering?
Demissionair
Voor het eerst in bijna 20 jaar heeft het kabinet de rit volledig afgerond. Wanneer dat het geval is, wordt het ontslag van het kabinet een de dag voor de verkiezingen aangevraagd. Premier Mark Rutte heeft dinsdag 14 maart 2017 dus het ontslag van zijn kabinet aan de koning aangeboden en het kabinet is nu officieel demissionair. Tijdens de formatie worden er door het demissionaire kabinet lopende zaken afgehandeld, maar er worden geen omstreden beslissingen meer genomen.
Overleg
De dag na de verkiezingen wordt direct de eerste stap gezet op weg naar een nieuwe regering. De leiders van de fracties in de Tweede Kamer hebben op donderdag 16 maart 2017 een overleg gepland met Kamervoorzitter Khadija Arib over wie het voortouw moet nemen bij de vorming van het nieuwe kabinet. In de laatste prognose van de ANP Verkiezingsdienst zijn er geen veranderingen in de zetelverdeling ten opzichte van de voorlopige prognose. De VVD komt op 33 zetels, de PVV op 20, CDA 19, D66 19 en GroenLinks 14. De PvdA blijft op 9. De prognose is gebaseerd op telling van 97 procent van de stemmen. De briefstemmers, de stemmers in Caribisch Nederland en enkele kleine gemeenten ontbreken nog.
Verkenner
Aangezien de VVD opnieuw de grootste partij is geworden, mogen de liberalen weer het voortouw nemen. In 2012 is Henk Kamp door de liberalen als zogenoemde verkenner aangewezen om uit te vissen welk kabinet mogelijk is. Waarschijnlijk komt er deze keer ook weer een verkenner. Het hele proces hangt van ongeschreven regels aan elkaar. Zo is bij de vorige kabinetsformatie in 2012 de rol van de koning als begeleider van het proces verdwenen en heeft de Tweede Kamer voor het eerst het voortouw genomen.
Informateur
De verkenner ontvangt de fractievoorzitters en komt dan met een voorstel welke partijen een kabinet kunnen vormen. Daarna wijst de Kamer 1 of meerdere informateurs aan die een kabinet proberen te smeden. In 2012 zijn Henk Kamp en Wouter Bos als informateurs aan de slag gegaan. De formateur tenslotte, die in de regel de nieuwe premier wordt, kan aan het einde van het proces een regering vormen of samenstellen (formeren). Premier Mark Rutte denkt dat de vorming van een nieuwe regering wel even op zich laat wachten. Tegenover Radio 538 zegt hij het volgende erover: “Het kan best wel eens een complexe formatie zijn. Dan zul je voor een aantal weken partijen bij elkaar zien zitten.”
Tijdelijk Kamerloos
In de tussentijd nemen de vertrekkende parlementariërs op 22 maart in een feestelijke zitting afscheid van de Tweede Kamer. Op 23 maart worden alle 150 leden van de nieuwgekozen Kamer beëdigd. Vanaf 22 maart middernacht tot aan de beëdiging is Nederland dan korte tijd Kamerloos.
Update 16 maart
VVD’er Edith Schippers, nu demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is aangewezen als de verkenner bij de formatie van het nieuwe kabinet. Alle fractievoorzitters komen bij haar langs en zullen advies geven. Volgens Kamervoorzitter Khadija Arib was er unanieme steun bij de 13 lijsttrekkers voor Schippers. Ze heeft nu 8 dagen om gesprekken te voeren, te verkennen welke opvattingen er zijn en een rapport op te stellen voor de Tweede Kamer. Daarbij kan zij al één of meerdere informateurs noemen. Het is de bedoeling dat de Kamer op 23 maart ’s middags over haar verslag een debat houdt.
Meerderheid
De verwachting is dat VVD, CDA en D66 de kern gaan vormen van een nieuw kabinet. Om een meerderheid te krijgen moet er een vierde partij bij. Met de ChristenUnie heeft deze combinatie een meerderheid in zowel Tweede als Eerste Kamer. De ChristenUnie heeft gezegd dat eerst met GroenLinks moet worden gesproken. GroenLinks van Jesse Klaver is één van de winnaars van de verkiezingen. De partij won 10 zetels en komt daarmee uit op 14. Ook D66 en het CDA wonnen, respectievelijk zeven en zes zetels. De PVV werd de tweede partij met 20 zetels, maar die is door de meeste partijen uitgesloten. De huidige coalitiepartner van de PvdA ging terug van 38 naar 9 zetels.
(Bron: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Moet om te beginnen toch even mijn deelneming betuigen aan allen die door deze verkiezingsuitslag zijn of zullen worden getroffen. Meer Rutte, meer Schippers. Kamp. Meer. Alleen maar meer. Afschuwelijk. Geen Nationaal Zorgfonds. Opnieuw groen licht voor het bedrijfsleven. Hoeveel champagneflessen zouden er gisteren doorheengejast zijn in de “pent offices”? Geen enkele
electorale dwang meer om de zorg en dan specifiék de ouderenzorg fors te verbeteren. Die toezeggingen die veertien Maart nog geldig leken zijn nu van hetzelfde gehalte als de destijds door Rutte beloofde duizend euro, weet u nog? Beetje pessimist ziet al een “andere duizend euro”. Die van een toekomstig eigen risico. Tja, hoe verder? Met opgeheven hoofd. Ondanks een ruime ervaring van zeker vijftig jaar VVD. Vol goede moed, vertrouwend op een goede werking van oppositie in de kamer. Dat heeft de afgelopen zes jaar niet bar veel uitgemaakt maar hóóp doet leven.
Hallo Hanneman.
Ik denk dat je beslist geen pessimist hoeft te zijn om die “andere duizend euro” te zien aankomen. Een klein beetje logisch nadenken en inzich zijn al voldoende.
Ook mijn hart huilt. Vreselijk. Nog meer en grotere armoe onder hen die al een veel te hoge prijs kregen te betalen, terwijl de dikke auto’s van de meer welgestelden gewoon door de straten kunnen blijven rijden en hun uitjes gewoon kunnen blijven doorgaan.
“Mensen met een uitkering hoeven geen vakantiegeld meer te krijgen” meent Rutte, volgens hem hebben ze dat niet nodig.
Hoe ver sta je dan af van die mensen, hoe weinig weet je dan van de realiteit. Mensen met een bijstandsuitkering kunnen sinds jaar en dag niet meer op vakantie van hun uitkering. Het is de VVD-ers in al die jaren nog steeds niet doorgedrongen, ze zijn er ziende blind voor en willen dat ook blijven. Hun hebzucht regeert.
Heel jammer dat er geen verandering komt in het beleid van Rutte 2 met D66 en het CDA heeft Rutte het helemaal voor elkaar en kan hij zijn eigen koers varen leve de EU hierna kan hij een goede baan uitzoeken bij die zelfde EU en neemt Buma en Pechtold mee dan is hun kostje voor altijd gekocht leve de politiek bedankt Rutte !
Niet alleen komt er geen verandering in het Rutte-beleid. We kunnen er gevoeglijk vanuit gaan dat het nog veel erger gaat worden. En het gaat niet enkel over de zeer penibele omstandigheden van mensen in een bijstand of anderszins te lage uitkering. De eroderende werking van dat beleid op het sociale karakter van de samenleving. Degenen die al voldoende hebben zijn steeds minder van zinne om te delen. Hebben steeds minder oog of oor voor dat deel van de samenleving dat het zónder fatsoenlijk inkomen moet stellen. De gevoeligheid voor leed van eenzamen en achterblijvers raakt door rechtse politiek steeds verder weg. In plaats van dat Nederland als gemeenschap weer zou kunnen rechtgroeien zullen we gaan zien dat voor de jongere generaties armen en zieken nu eenmaal voorkomen in een welvaartstaat. En door Rutte en de zijnen zullen de hebbenden gaan vinden dat deze mensen gewoon “pech hebben” of maar beter hun best hadden moeten doen om ook “hebbend” te zijn. Wanneer komt er eindelijk eens regen in de sociale woestijn? niet de komende kabinetsperiode. Zéker niet.
Ik hoopte zo dat er een regering zou komen die de AOW op 65 kon terug brengen ! geen kans met dit kabinet ! er zijn zo veel mensen met dit probleem
Klik je op de foto van mevr. Arib met ALLE partijleiders, krijg je een hele andere foto voorgeschoteld met de SP man Roemer pront in beeld…..Vriendjes??? Voor het gemak maar enkele partijleiders weggelaten? Of denkt men bij MAX de samenstelling van het kabinet al te weten?