De Brexit komt eraan en dat baart ondernemers zorgen
Publicatiedatum: 23 oktober 2018
Brexit staat voor de deur, maar er is nog veel onduidelijk over wat de gevolgen zullen zijn van de terugtreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Dit zorgt voor veel onzekerheid, onder meer bij ondernemers in Nederland. Want wat als er straks allerlei handelsbarrières worden opgelegd, waardoor het veel lastiger kan worden om Britse producten te importeren én exporteren? Hallo Nederland gaat op bezoek bij zo’n bezorgde ondernemer.
Zorgen over Brexit in Hallo Nederland
Erik Niekolaas runt een Engelse pub in Den Haag. Hij heeft alleen maar Engelssprekend personeel in dienst en brouwt in zijn kroeg ook Engels bier. Om dit goed te kunnen doen importeert hij ingrediënten uit het Verenigd Koninkrijk. Dit bier kan alleen worden getapt uit een Engelse tap die – u raadt het al- alleen in Engeland verkrijgbaar is. Momenteel is dit geen probleem, maar na Brexit op 29 maart 2019 kan dit zomaar heel anders zijn. Dan moeten de ingrediënten van Erik’s bier misschien eerst allemaal door de douane gecontroleerd worden, waardoor ze al bedorven zijn voordat ze überhaupt in Den Haag aankomen. Hallo Nederland gaat op 23 oktober 2018 op bezoek bij Erik om met hem en zijn personeel te spreken over hun Brexit-zorgen.
Mogelijke handelsbarrières
Niekolaas is niet de enige Nederlandse ondernemer die zich grote zorgen maakt. Elk bedrijf dat handel drijft met Groot-Brittannië zal gespannen uitkijken naar een eventuele Brexit-deal, waarin staat beschreven hoe de handel na de uittreding zal verlopen. Zo’n deal had er al moeten zijn, maar op het moment van schrijven hebben Groot-Brittannië en de EU nog steeds geen akkoord bereikt. Als zo’n akkoord er niet komt, betekent dit een harde Brexit. Dat houdt onder meer in dat er allerlei handelsbarrières worden opgelegd, waardoor het voor nederlandse bedrijven lastiger wordt om handel te drijven. Dit gaat ons land naar schatting zo’n 4 miljard kosten. Ook importeren zal waarschijnlijk veel duurder en lastiger worden, waardoor ondernemers als Erik Niekolaas moeilijker aan grondstoffen voor hun Engelse producten kunnen komen. De consument zal de gevolgen van de versoberde handelsrelatie meteen merken. Typisch Engelse broodbeleg, koekjes en snoepjes zullen bijvoorbeeld duurder en minder makkelijk verkrijgbaar worden. Hetzelfde geldt voor agrarische machines, sommige vleessoorten en alcoholische dranken. Dat laatste is vooral bijzonder slecht nieuws voor liefhebbers van Schotse whiskey.
Minder cacao in de chocolade
Een harde Brexit kost Nederland veel geld, maar in Groot-Brittannië zelf zijn ze mogelijk nog slechter af. Zo is de Brexit niet goed voor de koers van de pond, iets waar internationale voedselproducenten nu al rekening mee houden. Zo stopt een bekend chocolademerk minder cacao in de repen die bedoelt zijn voor de Britse markt en heeft een groot vruchtensap-merk het formaat van de verpakkingen aangepast.
Dreigend baconprobleem?
Zodra de Brexit een feit is, zullen de Britten het nog veel meer gaan voelen. Neem bijvoorbeeld het door de Britten geliefde ontbijtproduct bacon. Meer dan 60 procent van al het varkensvlees dat hiervoor nodig is wordt geïmporteerd uit EU-landen als Denemarken en Nederland. Als het een harde Brexit wordt, is de kans groot dat dit stukje vlees een stuk duurder wordt dan dat het nu is. Ook producten zoals tomaten en sla kunnen veel duurder worden. Daarnaast kan het ook zomaar zijn dat het voor veel Britten een stuk lastiger wordt om de tuin of het balkon aan te kleden met een aantal gezellige planten, want deze zogenoemde sierteelt is veelal afkomstig uit Nederland.
U ziet Hallo Nederland elke werkdag om 18.25 uur op NPO 2. Tijd voor MAX besteedt op 23 oktober aandacht aan het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima op dit moment brengen aan groot-Brittannië. Tijd voor MAX is rond 17.05 uur te zien op NPO 1.
Lees ook: veel EU-burgers die woonachtig zijn in Groot-Brittannië leven ook in onzekerheid door Brexit. In 2017 praten wij hierover met de in Engeland woonachtige Nederlander Eric Broug.
(Bron: European Union, Rijksoverheid, CBS, NOS, EenVandaag, archief, BBC, Kamer van Koophandel, redactie Hallo Nederland, Algemeen Dagblad)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wel nee. Er komt geen Brexit. Of anders een van korte duur. Er is al weer een Italexit in de maak. Of een Hongarexit. Of een Polexit. Boevenstaten als Roemenië en Bulgarije, staan al weer klaar om de Europese subsidies te misbruiken, voor persoonlijk gewin van de lokale machthebbers. De hele Europese Unie is gebaseerd op verkeerde fundamenten, zoals: meer profit, meer macht, meer controle. Europa wil Poetin de loef afsteken, iets wat nooit zal lukken. Er zijn nu nog teveel obstakels, in de mentaliteit van de machtshebbers, om dit te doen slagen. Terwijl Italie al economische vluchtelingen heeft, veel Italiaanse jongeren, met een goede opleiding kunnen geen baan vinden, en vluchten naar andere landen. Er zijn al weer voerbereidingen om corrupte boevenstaten op de Balkan toe te laten tot de zinkende Europese Unie. Een echte Europese Unie spreekt één taal, heeft géén godsdienst, heeft één mentaliteit. Heeft géén corruptie. Een echte Europese Unie jaagt geen winstoogmerk na, maar: eenheid, gelijkheid en uitbanning van armoede. Een echte Europese Unie bant corruptie uit, terwijl nu corruptie hoogtij viert in de Europese Unie. Voor het slagen van een Europese Unie is het noodzakelijk om de rest van de wereld, ook te laten meedelen in de welvaart. Zolang het continent Afrika, niet meedeelt in de moderne verworvenheden, van een eerlijke gelijkwaardige samenleving met een sociaal vangnet en gezondheidszorg, zal de Europese Unie, bedreigd blijven worden, door asiel zoekende vluchtelingen.