De AOW-leeftijd is meegestegen met de levensverwachting, maar waarom daalt deze nu niet mee?
Publicatiedatum: 20 november 2024
De AOW-leeftijd is de afgelopen decennia stapsgewijs verhoogd. Inmiddels is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting, gebaseerd op CBS-prognoses. Maar waarom blijft de pensioenleeftijd in 2030 op 67 jaar en 3 maanden staan, ondanks de recente daling in levensverwachting?
AOW-leeftijd gekoppeld aan levensverwachting
De AOW-leeftijd is tegenwoordig gekoppeld aan de levensverwachting, waardoor de pensioenleeftijd automatisch stijgt als de levensverwachting ook stijgt. Voor elk jaar dat we gemiddeld langer leven, gaat de AOW-leeftijd 8 maanden omhoog. De prognoses van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn hierin leidend. Het CBS heeft op 8 november 2024 een prognose bekendgemaakt waaruit blijkt dat de levensverwachting voor 65-jarigen 20,96 jaar zal zijn in 2030. In een eerdere prognose rekende het CBS nog op 21,00 jaar. Sinds de coronapandemie is er sprake van oversterfte, waardoor de levensverwachting daalde. Hoewel deze sinds 2022 weer aan het stijgen is, gaat deze stijging minder snel dan verwacht. Vrouwen leven gemiddeld genomen langer dan mannen. In 2023 was dit verschil in levensverwachting voor 65-jarigen 2,2 jaar.
AOW-leeftijd vastgesteld tot 2030
Het kabinet stelt de AOW-leeftijd telkens voor een periode van 5 jaar vast. Eerder was deze leeftijd al bekend voor de jaren tot en met 2029, maar recent is dit ook voor 2030 bekendgemaakt door Eddy van Hijum, minister van Sociale Zaken. Voor de jaren 2025, 2026 en 2027 geldt de leeftijd van 67 jaar nog als moment waarop u recht hebt op staatspensioen. Als u deze leeftijd in 2028, 2029 of 2030 bereikt, moet u daar 3 maanden langer op wachten. Doordat de levensverwachting in de CBS-prognose licht is gedaald, stijgt de pensioenleeftijd in 2030 niet verder ten opzichte van 2028 en 2029.
Waarom daalt de pensioenleeftijd niet mee met de levensverwachting?
Hoewel u misschien blij bent dat de AOW-leeftijd niet verder stijgt, vraagt u zich wellicht ook af waarom deze niet daalt. Dit heeft er in eerste instantie mee te maken dat de levensverwachting niet daadwerkelijk daalt, de prognose van 2030 voor 65-jarigen is namelijk hoger dan die van 2023: 20,96 ten opzichte van 19,9 jaar. De stijging gaat alleen minder snel dan eerder verwacht, waardoor de huidige prognose voor 2030 lager uitvalt dan eerdere prognoses.
Een andere reden waarom de AOW-leeftijd niet daalt, is omdat het kabinet een ‘jojo-effect’ wil voorkomen. Vanwege de coronapandemie is de toename van de levensverwachting even gestagneerd, maar de algehele verwachting voor de toekomst is dat deze weer gaat stijgen. Als het kabinet de AOW-leeftijd nu zou verlagen naar 67 jaar, zou er in 2030 even een generatie zijn die eerder met pensioen mag, waarna de leeftijd in 2031 of 2032 waarschijnlijk weer opgehoogd zou worden.
Ook vreest het kabinet dat er te veel druk op de werkenden komt als de pensioenleeftijd daalt. Dit zou echter niet het probleem van de werknemers moeten zijn, zo vindt FNV-bestuurder Piet Rietman. “Personeelstekorten zijn het probleem van de werkgever en moeten niet op ons bordje worden geschoven. Werkgevers kunnen wat doen aan personeelstekorten met betere arbeidsvoorwaarden.”
Reactie vakbonden
Verschillende vakbonden zijn het er niet mee eens dat de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden blijft. “Wij zijn er tegen dat de AOW-leeftijd stijgt als de levensverwachting stijgt, maar dat dit omgekeerd niet zo is. Zolang dit niet is opgelost zeggen wij: bevries de AOW-leeftijd op 67. Geen week erbij.”, aldus FNV’er Piet Rietman. Hij heeft er echter niet veel vertrouwen in dat dit op korte termijn wordt opgelost: “Verschillende kabinetten achter elkaar doen er alles aan om werkenden te bestelen van een goede oude dag. Dit kabinet luistert zeker niet naar de werkenden. Ze luisteren naar de multinationals, die zoveel mogelijk mensen aan het werk willen hebben zodat zij meer winst kunnen maken. Ten koste van onze gezonde oude dag.”
CNV is het er ook niet mee eens en pleit ervoor om mensen die in 2028 met pensioen gaan ter compensatie een eenmalige betaling ter waarde van 3 maanden AOW te geven. “Een AOW-bonus voor circa 10.000 AOW-gerechtigden kost in 2028 euro circa 40 miljoen per maand. Dit bedrag is lager dan de ‘opbrengsten’ van de oversterfte. Een mooie compensatie voor al die AOW-gerechtigden die onterecht langer moeten doorwerken maar wel een lagere levensverwachting hebben. Zij kunnen dit bedrag bijvoorbeeld inzetten voor het vervroegen van hun pensioendatum”, aldus Patrick Fey, vicevoorzitter CNV en pensioenonderhandelaar in een persbericht van de bond.
(Bron: NOS, RTL, CBS, Rijksoverheid, NU.nl, PlusOnline, Business Insider, EenVandaag, CNV en FNV. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik mag met pensioen 01-08-2027 en het wordt tijd, ik werk al sinds ik 15 was en met 16 werkte ik 50 uur in de week als ik stop heb 50 jaar geregistreerd gewerkt, ruim 20 jaar sjouwen met levensmiddelen , daarna omgeschoold naar apotheek mdewerker logistiek en loop meer dan 8 km per dag door het ziekenhuis ik sta en loop en heb nauwelijks zitwerk en na 23 jaar begint mijn lichaam signalen te geven dat 32 uur in de week wel veel kan zijn, minder werken is geen optie want dat is financieel een punt en heeft ook effect mijn pensioen, ik heb een gewoon inkomen en mijn partner ook dus hebben we het niet slecht maar betalen we vanwege latere leeftijd kopen van een huis nog hypotheek die wel minder wordt met de jaren…voor mij is het volhouden maar heb respect voor diegenen die al op zijn of nog langer moeten is tot 67 te lang omdat de generatie vanaf 1960 zoals ik vroeg zijn gaan werken is het echt ook een keer klaar.
AOW leeftijd 67 en 3 mnd , klinkt alsof we een robot zijn. Niet iedereen bereikt die leeftijd en niet iedereen kan een zelfde periode van de AOW genieten.
Stel ik haal de leeftijd van 70 en mijn buurvrouw 90
Tja is dat fair play? Ach ik ben dan toch al dood dus wat maakt dat uit, hoor ik u denken. Ik denk aan mijn nabestaanden.
Los hiervan gaan linkshandigen vergeleken met rechtshandigen gemiddeld 10 jaar eerder dood.
Man of vrouw maakt hierin geen verschil. Het zou eerlijk zijn wanneer er individueel een AOW uitkering beschikbaar komt Mocht een linkshandige toch langer blijven leven dan kan dat eventueel fiscaal verrekend worden of zoiets
Als men uw verhaal doortrekt dan zou je ook kunnen stellen dat iemand met een bepaald genetisch defect die, statistisch, al mee 40 zal sterven dan wel met 35 met pensioen mag gaan.
En ook een straffe roker zal, alweer statistisch, minder lang van een pensioen kunnen genieten dan een niet-roker.
En ook is het de vraag of het wel zo eerlijk is dat iemand die nooit gewerkt heeft toch de volle AOW-uitkering krijgt?
Tja, gelukkig hebben wijzere mensen dan yen ik bedacht dat een solidaire samenleving een goed ding is. En dus zal het wel zo blijven als het is.
Uw nabestaanden hebben overigens niets met uw AOW te maken. Ik hoop dat u ook nog bij een pensioenfonds aangesloten was.
Lees eens de mogelijkheden die uw pensioenfonds u biedt. U kunt eerder met pensioen (da’s wat anders dan uw AOW) en ook kiezen voor een hoog-laag-uitkering, een deel van uw ouderdomspensioen uitruilen tegen nabestaandenpensioen en Vice versa. Kortom, er zijn meestal heel wat mogelijkheden.
Moeten we weer 67 jaren terug rekenen ?
Als je mensen geboren vanaf 19** noemde moeten 3 maanden langer is veel duidelijker.
Vooral de grens jaren voor of na verhoging is vaak lastige en 3 maanden kunnen we wel zelf doen.
Maar als je in December jarig bent en niet na 67 maar 67+3mnd, kan heb je nog eerste 3 maanden van dat jaar AOW kregen en dan 3 maanden niemand!
Maar als ze weer terug naar 67+ 0 maanden gaan 3 maanden dubbele aantal dat AOW moet regelen.
Ook vergeten ze vaak de UWV kosten als mensen de 65 niet halen en eerder afgekeurd worden….
Na 55 jr. vele die al de UWV overbelasten en zowel Artsen als Arbeidsdeskundige daar verzuipen in ’t werk omdat ze eerder eruit gaan!
Nu gaan vele van 60~64 dit traject in als niet bemiddelbare.
Hoge kosten voor logge UWV en ik denk dat terug naar 65 en doorwerken als je wilt en kunt mogelijk moet worden.
Ook zitten vele bedrijven met ouderen die geen bijscholing meer willen voor deze enkele jaren!
Als C.V. monteur met 42 jaren ervaring mag ja na 1-4-23 niets meer?
Naast die ook nog de F gassen die nu per 2027 verdwijnen na R290?
Ze gebruiken in de Examens vaak moeilijke woorden wat ze vroeger anders noemde.
Gewoon ingang en uitgang en geen Primaire en Secundaire aansluitingen.
Net als personeelszaken nu HR is en afkorting van Engelse zooi.
Leiding nu Manager is en nog veel meer.
Voor een C.V. monteur is HR gewoon Hoge Rendement ketel en geen personeelszaken!
Elke Asielzoeker eisen ze dat hij / zij perfect Nederlands gaat leren en dan dit?
Op papier wil Den Haag alles regelen maar ik heb liever ervaren vakman die zonder door sjoemelde op code Collega met papieren!