Compensatie voor de Koning
Publicatiedatum: 12 oktober 2016
Koning Willem-Alexander en zijn voorgangers worden al sinds de jaren 70 gecompenseerd voor de belasting die ze sindsdien betalen over het rendement van hun vermogen, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
Gecompenseerd voor belastingheffing
RTL Nieuws kreeg inzage in documenten in het Nationaal Archief en stelt dat koningin Juliana destijds een extra bedrag van 150.000 tot 200.000 gulden per jaar kreeg. Het was in die tijd prins Bernhard die druk uitoefende om te worden gecompenseerd voor de belastingheffing, daar zijn toentertijd in het geheim afspraken over gemaakt. De compensatie is verwerkt in de uitkering die het staatshoofd ontvangt.
7 miljoen euro
Willem-Alexander profiteert nu nog steeds van deze compensatie. Naar een schatting van het RTL Nieuws hebben de Oranjes in de afgelopen 42 jaar in totaal 7 miljoen euro compensatie ontvangen. Een brede meerderheid in de Tweede Kamer eist nu opheldering van de regering over het privilege voor koning Willem-Alexander en zijn voorgangers.
Opheldering
“Zo’n compensatie is iets wat weinig mensen snappen”, aldus PVV-leider Geert Wilders. D66-fractieleider Alexander Pechtold zegt een ongemakkelijk gevoel te hebben: “Dit is niet verantwoord.” Kamerlid Jeroen Recourt van regeringspartij PvdA zou het liefst zien dat de compensatie wordt teruggedraaid: “Iedereen moet belasting betalen. De belastingdeal met de koning moet stoppen.” Hij stelde premier Mark Rutte een reeks vragen over de omstreden afspraak. Rutte zei vervolgens dat hij de kwestie “heel goed gaat bestuderen” en daarna de Tweede Kamer zal informeren.
(Bron: ANP, rtlnieuws.nl)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het gewone volk….., het gewone volk vraagt zich wel eens af; Wat doét zo’n Premier nou eigenlijk de hele dag? En het schijnt dat men daar de meest vreemde voorstellingen van heeft. Zo denkt men bij voorbeeld dat hij de hele dag in de tweede kamer rondhangt. Kijk, dat doet hij natuurlijk niet. Daar hebben we de ministers voor in Den Haag, voor s’lands belangrijke ministeries, van sociale zaken en werkgelegenheid tot Defensie en alles wat daar tussen zit en daar is hij meester over of liever gezegd bóvenmeester, want afstand moet er wezen. Er is al genoeg waardevols naar de kloten gegaan de laatste tijd. Versobering noemt men dat. Ja… ammehoela! Het wordt anders maar een kale boel in dit kleine landje hier. Neem nou bij voorbeeld die alleraardigste ceremonie van het aanbieden van een referendum of verkiezingsuitslag. Dat is voor hém, de koning, de konnegin, de prinsesjes en ons állemaal, zo eind Maart, begin April, iets waar je naar zat uit te kijken. Het kon dan gebeuren dat er ineens iemand je bureau binnenliep en zei “is d’uitslag er al?” En als die uitslag er dan was werd-tie meestal binnengebracht door ’n ambtenaar, op z’n zondags, collega’s er omheen, óók opgedoft, d’uitslag op een papiertje. Lijsttrekker erbij van de partij die het ’t beste deed dus meestal zo’n rooie rakker. Maar toch een kleurig gezicht in onze ambiance. En zo hoort het ook. ’t Gewone volk wil dat papiertje. Het gewone volk wil het vertoon van de kroon, de franje van Oranje, de eis van het paleis. Dat bewijst 30 April toch altijd weer. Dan komen ze allemaal toch weer opzetten. Op 30 April staat hij opzij, achter een conifeer, men ziet hem niet maar hij is er wel, zo hoort het ook want alles moet gladjes verlopen. Die bloemen op de trejen zijn geen bezwaar. Het is meer wat er aan onze Koning en Konnegin wordt aangeboden. En d’r wordt wat aangedragen. Petities en rapporten van d’een of andere werkgroep of commissie uit het land. De Premier neemt die dan aan en slist tussen de tanden door “Kniksje maken, achteruit het podium af en wégwezen” om dan de aangeboden stukken ongemerkt ergens onderin een dossierkast te flikkeren. het is natuurlijk vanzelfsprekend dat de Majesteit niet zelf alle stukken kan doornemen want dat zou lezen zijn tot diep in de zomer. De premier krijgt daarvan dus veel mee naar huis en wat de cadeautjes betreft: Alles wordt bewaard; Ophelderingsverzoeken over vakantiehuizen, onderzoeksuitslagen over kostenramingen en alles wat er verder aan goedbedoelde rotzooi wordt aangeboden. Het staat keurig in de rekken, kaartje erbij van wié het is en vooral van wat het inhoudt, want er wordt wat afonderzocht in dit land……
Ik zou niet weten waarom alle leden van het koninklijk huis geen belasting zouden behoeven te betalen over hun inkomsten dan wel vermogen. Al was het alleen maar als een soort voorbeeld voor de onwillige gewone burger. Belasting móet. Wel profiteren van de voorzieningen die de staat verzorgt van het belastinggeld, zonder daaraan bij te dragen? Dat is gewoon asociaal! Van die voorzieningen (bijvoorbeeld snelwegen) profiteert het Kon. Huis ook, dus waarom niet bijdragen?