Christen Democratisch Appel (CDA)
Publicatiedatum: 2 maart 2017
De christendemocratie is een stroming die zich baseert op de bijbel en christelijke tradities. Politiek gezien bevindt het politieke beleid van de christendemocratie zich in het midden van het politieke spectrum.
Aanvankelijk bevindt de christendemocratie zich economisch gezien in het midden tussen een planeconomie (links) en een vrije markt economie (rechts), de afgelopen jaren richt het economisch beleid zich meer op een vrije markt economie.
Groep van Achttien
Na meer dan een decennium met elkaar in gesprek te zijn geweest, fuseren op 11 oktober 1980 de in Nederland grootste confessionele partijen tot het Christen-Democratisch Appèl: De Christelijk Historische Unie, de Anti-Revolutionaire Partij en de Katholieke Volkspartij. Dit gesprek vindt plaats in de zogenoemde Groep van Achttien van wie Piet Steenkamp een belangrijke stempel op de vorming van het CDA heeft gedrukt. Al sinds 1973 bestaat er namelijk al een federatieve CDA waarvan Steenkamp de voorzitter is. Als de fusie tot stand is gekomen, treedt Steenkamp af en wordt erevoorzitter. De nieuwe voorzitter is oud-ARP ’er Piet Bukman.
Vanaf 1918 tot en met 1980 hebben 1 of meer van die 3 christelijke partijen deel uitgemaakt van een regeringscoalitie. Vanaf 1980 tot en met 2010 is het CDA, met uitzondering van 2 kabinetten Kok, vertegenwoordigd in de regering.
Vanaf de oprichting van het CDA levert de partij 3 premiers: Dries van Agt, Ruud Lubbers en Jan-Peter Balkenende.
Schommelingen
Het CDA maakt qua verkiezingsuitslagen sinds 1982 grote schommelingen mee. Zo groeit de partij onder Lubbers uit als veruit de grootste partij van Nederland. Door onder andere onpopulaire maatregelen in de WAO en AOW lijdt de partij in 1994 een grote verkiezingsnederlaag met beoogd premier Elco Brinkman aan het roer. Gevolg is 2 kabinetten Kok zonder CDA als coalitiepartner.
Opvolger van Brinkman is Enneüs Heerma over wiens leiderscapaciteiten binnen de partij wordt getwijfeld. Ook de verkiezingen van 1998 lopen voor het CDA niet goed onder aanvoering van Jaap de Hoop Scheffer. Hij krijgt openlijk kritiek van partijvoorzitter Marnix van Rij die zelf het stokje als fractievoorzitter wil overnemen. Opmerkelijke nieuwe leider is Jan-Peter Balkenende. Onder hem behaalt het CDA in 2002 een enorme winst. Jan-Peter Balkenende is van juli 2002 tot februari 2010 premier van Nederland in 4 achtereenvolgende kabinetten.
Sybrand van Haersma Buma is vanaf oktober 2010 fractievoorzitter van het CDA. Onder zijn leiding gaat het CDA de verkiezingen van 2017 in.
(Bron: CDA, Rijksuniversiteit Groningen, Parlement & Politiek, Wikipedia)