Cash-only pin-only

Cash-only of pin-only: mogen winkels pinbetalingen of contant geld weigeren?

Als u naar de supermarkt gaat, heeft u normaal gesproken meerdere opties om uw boodschappen te betalen. U kunt contant betalen, pinnen of uw mobiele telefoon of smartwatch gebruiken, net wat u liever heeft. Maar het kan ook gebeuren dat u in een winkel komt die alleen contant geld of alleen pinbetalingen accepteert. Mag dat eigenlijk wel?

Mogen winkels betaalmiddelen weigeren?

Nederland heeft meerdere wettelijke betaalmiddelen, waar herdenkings- en verzamelaarsmunten ook onder vallen. Winkeliers hebben inderdaad de vrijheid om te kiezen welke van deze betaalmiddelen ze accepteren. Zo is contant geld na de uitbraak van het coronavirus tijdelijk verboden in veel supermarkten en andere winkels, vanwege het besmettingsrisico. En winkels die wel contant geld accepteren, hoeven dat niet met alle vormen van cash te doen. Ze kunnen bijvoorbeeld munten van 1 of 2 eurocent weigeren, of briefjes van 100 euro of meer.

Einde van contant geld is nog niet in zicht

Winkels die alleen pinbetalingen accepteren, dat is niet iets van de laatste jaren. De foto boven dit artikel dateert bijvoorbeeld van februari 2010. Maar ook na de coronatijd is contant geld nog niet definitief verdwenen. Er zijn dus ook winkels en horecagelegenheden die juist alleen contant geld accepteren. De Nederlandsche Bank heeft medio 2023 onderzoek gedaan onder ruim 19.000 Nederlanders. 7 procent van deze ondervraagden betaalt alleen met contant geld, 28 procent kan naar eigen zeggen niet zonder contant geld.

Met contant geld betalen
Lees ook: Patrick Wessels: ‘Waarom contant geld niet mag verdwijnen’

Hoe herkent u een cash-only of een pin-only winkel?

Als winkeliers een cash-only of juist een pin-only beleid voeren, dan moeten ze wel voldoen aan 1 belangrijke voorwaarde. In en rondom de winkel moet duidelijk te zien zijn welke betaalmiddelen wel en niet geaccepteerd worden. Denk aan het bordje op de foto boven dit artikel. Of aan stickers op het raam of bij de kassa. Bent u in een pin-only zaak en staat duidelijk aangegeven dat u hier alleen met pin kunt betalen? Dan mag de winkelier uw contant geld te weigeren.

De alternatieven, naast pin en cash

Naast contant geld en de pinpas zijn er nog andere, hedendaagse betaalmethodes. U kunt ook contactloos afrekenen met uw smartphone of smartwatch. Hoe een betaling met uw mobiele telefoon in zijn werk gaat, leggen we in dit artikel uit. Tot slot kunt u een creditcard gebruiken om uw boodschappen te betalen, al wordt dit betaalmiddel lang niet in alle winkels geaccepteerd.

Maestro V-Pay betaalkaarten
Lees ook: Van Maestro en V-Pay naar Debit Mastercard en Visa Debit: wat moet u weten over de nieuwe betaalpassen?

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Rijksoverheid, Margriet, Radar, Hart van Nederland, De Nederlandsche Bank, Creditcardvergelijking.nl. Foto: Marco de Swart/ANP)

Geef een reactie

Reacties (8)

    Joris Driepinter says:

    Onze Overheid vind dat we ‘voorlopig’ nog contant moeten kunnen betalen, ‘voorlopig’ betekend in dit geval dat men uiteindelijk van contante betaling af wilt… kortom, een kwestie van tijd.
    Ik vind dat een slechte zaak, contante betaling accepteren zou eigenlijk weer een soort ‘verplichting’ moeten worden bij grote winkelbedrijven, zodat mensen een keuze hebben… en dan bedoel ik niet één kassa ergens weggestopt, maar bij minimaal de helft van de aanwezige kassa’s.

    Voor kleine vak-zaken zou je de vrije keuze kunnen laten, daarbij heeft de klant dan een keuze en als die winkeliers daardoor minder omzet draaien, is dat hun eigen keuze… grote winkelbedrijven hebben ook een soort ‘maatschappelijke’ functie, zoals grote bouwmarkten, Ikea’s en supermarkten.

    Er komt straks een tijd waarin veel ondernemers last krijgen van storingen, dan kan er tijdelijk (langere of kortere perioden) helemaal niet meer digitaal betaald worden en dan zal men echt wel willen terug vallen op contante betaling, daar er anders helemaal geen omzet meer binnen komt !
    Let op mijn woorden; dán zal een ondernemer heel graag ons contant geld willen accepteren !!
    Het is een kwestie van tijd !

      Heer Bommel says:

      Uw doemscenario gaat niet uitkomen. Al wil uw vriend in Moskou dat nog zo graag. Het stroomnet moet inderdaad uitgebreid en hier en daar anders ingericht worden. Maar het wordt ook vandaag goed gemanagt en er is geen enkele reden om te denken dat dat morgen of over een jaar slechter wordt.
      Daarom mogen sommige bedrijven bijvoorbeeld momenteel niet (meer capaciteit) aansluiten.
      Zou dat wel worden toegestaan, ja, dan zou uitval ontstaan.
      U heeft wel gelijk: het is een kwestie van tijd.

      De stroomstoringen in Nederland liggen overigens factoren lager dan die in Rusland.

    Guillaume says:

    Niet de Overheid maar de consument dient de wijze van betalen te bepalen, en als een winkel contant geld weigert, dan weiger je als consument daar te kopen, dat zou ik daar zeker kenbaar maken. Als velen daar zo over denken, dan is het bordje ‘enkel betalen met pin’ heel snel verdwenen. Contant geld verhindert de overheid totale controle over ons uit te voeren, wat in de totalitaire staat waar we via de EUSSR naar op weg zijn inhoudt dat uiteindelijk uw levens(wijze) door banken en Overheid kan en zal worden bepaald, een levensgevaarlijke ontwikkeling, met die van Noord-Korea in zicht, en dat is geen utopie. Stelselmatig worden al onze vrijheden ingeperkt of afgebroken, dit is er een van.

      Heer Bommel says:

      Nederland vergelijken met Korea? Heel erg fout!
      Totalitaire staat? Hè?
      EU vergelijken met de USSR? Juist nu?

      U moet wellicht uw medicatie laten aanpassen.

      Ja , natuurlijk is er veel zichtbaar van het doen en laten van de burger. Maar dat doen de meeste mensen vrijwillig door op internet aanwezig te zijn. U dus ook want u zit hier commentaar te geven.
      En ik kan me niet voorstellen iets legaals te betalen met een kaart of smartphone en er een probleem mee te hebben dat mijn bank of de staat dat weet. Wat overigens ook niet in detail zo is.
      Waar ik wel een pesthekel aan heb, is dat een middenstander geen belasting afdraagt over een deel van z’n inkomen. Want dat resulteert erin dat ik en anderen dus meer belasting moeten betalen.
      Het gaat hier over maar liefst 10% van het BNP.

      Overigens blijkt uit het artikel dat driekwart van de bevolking graag met de kaart of smartphone betaalt. We leven nog altijd in een democratie.

      Van mij hoeft contant geld niet weg. Maar in landen als Zweden zijn ze ons al voorgegaan en daar kan je je contant geld echt al lang thuislaten.
      En het is nog steeds een behoorlijk sociaal land. En zeker geen totalitaire staat.

      Joris Driepinter says:

      Heer Bommel is wat goedgelovig volgens mij; waarschijnlijk weet hij nog niet goed wat de (R)Overheid zoal allemaal van hem kan inzien… en de (R)Overheid is breed en breder dan we denken; er zijn allerlei ‘instanties’ en steeds meer, waaronder ook geen-(R)Overheids-instanties, die van alles kunnen inzien van u, mij en Heer Bommel…

      Zelf kun je al van alles inzien, maar deze instanties kunnen nog veel dieper inzien, van welke kentekens u heeft, wat uw toeslagen, belastbare bedragen enz zijn… Heer Bommel zou nog eens kunnen schrikken van wat er allemaal buiten zijn zicht gebeurd !

      En let wel; de (R)Overheid mag best mijn belastingen innen, maar er is en komt steeds meer beschikbaar waarvan mensen geen weet hebben en die eigenlijk niet op die plekken zichtbaar zou moeten zijn.
      Dus ik noem het geen (R)Overheid omdat ik belasting moet betalen, maar omdat de (R)Overheid steeds meer in het geniep doet en steeds meer onbetrouwbaar word !

      Hoe noemt Heer Bommel dan de ‘diefstal’ door de (R)Overheid van de pensioengelden, de financiële, geestelijke en lichamelijke schade aan ‘Groningen’, ‘Limburg’, de zieke Zorg-kanjers die in Corona-tijd voor ons klaarstonden en de Toeslagen-affaire… ?

    Heer Bommel says:

    Een deel van het contante geld wordt uiteraard gebruikt in het zwart-geld-circuit.
    Daarin verdwijnt ongeveer 10% van het Nederlandse bruto binnenlands product. Dat betekent dus dat de Staat, en dat is dus ook de gehele samenleving, 10% minder belasting- en premieopbrengsten ontvangt.
    En dat gaat dus ten koste van openbare voorzieningen.
    Het is natuurlijk wel altijd in het voordeel van degene die het zwart geld ontvangt en, maar lang niet altijd, in het voordeel van degene die het betaalt.
    Beiden stelen van de samenleving.

    Als ik un een horeca-gelegenheid niet kan betalen met mijn betaalkaart, geef ik daar daarom geen fooi meer.

    Ik betaal tegenwoordig meestal met mijn smartphone. Er zijn mensen die beweren dat ze bij betalen met een smartphone of betaalkaart het overzicht kwijtraken.
    In mijn smartphone verschijnt binnen een paar seconden na de betaling, wat ik waar aan wie betaald heb. Met geografische kaart erbij.
    Ik heb daardoor een overzicht waar ik heel tevreden over ben.

    A.Arndts says:

    Guillaume. Ik ga met uw mening mee. Ik doe het al op dit moment geen contant dan ga ik naar een ander. Dat werkt!!!!

    Dirck says:

    Benzine of Diesel tanken?
    Dan is de Pin Only vaak goedkoopste dus Pin ook ik die alles Contant wil doen wel.
    Voor LPG moet ik naar bemande pomp en betaalde wel contant.

    Maar een kleine Snack Bar, na 2x overval met nihil gepakt is ook hij op Pin overgegaan en sinds bordje op de deur nu rust gekregen.
    Kreeg nu van hem te horen na mijn Pin Only advies dat nog maar 1% contant en gepast betaalde, geen wisselgeld, maar ook geen klein geld inkopen + €50,- met stort kosten meer voor hem!
    Naast wegbrengen €50 + halen klein geld is ook werk en kosten + risico als je hem zag fietsen.

    Maar mijn webshop, alleen afhalen kan nog contant en de gewone winkels zijn te duur omdat ze lang open zijn en op klanten wachten. Nu mag U op mijn wachten als ik tijd en zin heb iets in te pakken en te versturen wat al betaald is.
    Wel de keuze of U Post NL DHL of DPD wilde en thuis of op afhaal locatie naar eigen keuze.
    De lelijke goedkope schuur is voordeliger dan de winkels die telkens duurder werden.