Brandweer vaak te laat door onderbezetting
Publicatiedatum: 8 augustus 2017
Brandweer Nederland kampt met onderbezetting, waardoor zij regelmatig te laat komt bij brand. Dit leidt tot gevaarlijke situaties. Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) zegt tegen De Telegraaf dat het systeem dringend op de schop moet om ongelukken te voorkomen. De Nederlandse brandweer is afhankelijk van vrijwilligers.
Te laat ter plaatste
Marcel Dokter, voorzitter van de VBV, zegt steeds vaker mee te maken dat een eenheid helemaal niet kan uitrukken. ‘’Vooral tijdens kantoortijden, omdat er dan te weinig vrijwilligers zijn. Er wordt dan naar de volgende, dichtstbijzijnde Kazerne gekeken.’’ Hierdoor komen ze vaak te laat ter plaatse.
De oplossing
Brandweer Nederland gaat kijken of zij het eisenpakket voor nieuwe vrijwilligers kan veranderen, om het tekort aan vrijwilligers op te lossen. Daarbij is het voorkomen van een brand in uw woning ook belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld door voorzichtig te zijn met vervuilende apparaten zoals broodroosters en stofzuigers en de filter van uw wasdroger na elk gebruik stofvrij te maken.
De conditietest
Binnen de brandweer zijn van de 24.000 mensen slechts 5000 beroepspersoneel. Eind juni 2017 is er veel commotie ontstaan rond de conditietest van de brandweer. De 53-jarige Jorien Traas is naar de rechter gestapt nadat zij is afgekeurd voor de test. Zij is 2 keer gezakt voor het onderdeel waarbij je met 42 kg bepakking in 2 minuten honderd traptreden moet lopen. Volgens Traas zou dit discriminerend zijn. VBV is bang dat zij hierdoor veel vrouwelijke vrijwilligers kwijtraken.
Het College van de Rechten van de Mensen heeft echter beslist dat de conditietest voldoet aan de minimumnorm waaraan moet worden voldaan. Ook het onderdeel waarvoor Traas is gezakt, is volgens het College geen onredelijke eis.
(Bron: ANP, Telegraaf, NOS)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het lijkt de politie wel.
Misschien is Robotisering iets voor de brandweer, die staken niet, protesteren niet en eisen geen loon.