Huisarts maakt aantekening. Hoe hoog is een wegblijfboete bij de huisarts?

Boete na gemiste afspraak bij huisarts, wie betaalt die rekening?

Het komt steeds vaker voor dat patiënten niet komen opdagen voor hun afspraak bij de huisarts. Veel huisartsen zijn dat helemaal zat en leggen een boete op aan wegblijvers. Hoe hoog is die boete? En wie betaalt hem: de patiënt zelf of de zorgverzekeraar?

Huisartsenzorg onder druk

De huisartsenzorg staat onder druk. Er zijn te weinig huisartsen, waardoor degenen die er wel zijn minder tijd per patiënt hebben. In bepaalde Nederlandse plaatsen is het zelfs lastig om überhaupt een huisarts te vinden. Het is dus behoorlijk frustrerend voor huisartsen als de patiënten die wel een afspraak hebben kunnen maken, niet komen opdagen. Daarom leggen artsen, op advies van de Landelijke Huisartsen Vereniging, steeds vaker wegblijfboetes op. Ze hopen vooral dat er een preventieve werking van de boetes uitgaat.

Hoe hoog is zo’n wegblijfboete?

De hoogte van de boete voor een zogeheten no-show staat niet vast. Er zijn geen afspraken over gemaakt, dus het tarief verschilt per huisarts. Bij de meeste huisartsen gaat het om een bedrag van tussen de 10 en 30 euro. De boete kan oplopen naarmate u vaker niet komt opdagen. Sommige huisartsen zien een no-show door de vingers als u een geldige reden heeft. Al is het wel zo netjes om gewoon even af te bellen als u verhinderd bent. Iemand die altijd trouw op afspraak verschijnt, maar het echt een keer helemaal is vergeten, kan bij een welwillende huisarts ook wegkomen met een waarschuwing.

Als u wel een boete krijgt, ontvangt u die per post of mail. Op veel plekken geldt dat u de boete vóór uw eerstvolgende afspraak moet betalen. Doet u dit niet, dan kan de huisarts een nieuwe afspraak weigeren. Naast een boete krijgt u ook een NVZB (Niet Verschenen Zonder Bericht) aantekening in uw medisch dossier. Sommige huisartsen geven uit coulance geen boete bij een eerste no-show, maar plaatsen wel een NVZB aantekening in uw medisch dossier. Huisartsen mogen alleen een wegblijfboete opleggen als ze hun klanten van tevoren informeren over het bestaan van deze boete. Het informeren kan ook via de website gebeuren.

Niet alleen huisartsen, maar ook kappers en restaurants krijgen regelmatig te maken met mensen die niet op komen dagen. Daarom vragen zij soms een aanbetaling voor een reservering.

Vergoedt de zorgverzekering de boete?

U verwacht misschien dat de zorgverzekering deze wegblijfboete betaalt, aangezien huisartsenzorg onderdeel is van de basisverzekering. Toch zult u deze boete echt zelf moeten betalen. De zorgverzekeraar vergoedt de boete niet, omdat er geen sprake is van geleverde zorg.

(Bron: Consumentenbond, Volkskrant, Margriet, NZa. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    monipus says:

    Een boete is zeer terecht zonder correcte en tijdige afmelding! Tandartsen doen dit ook al lang.
    Ook in ziekenhuizen bij poliklinische afspraken zou dit moeten gebeuren.

    vandinther says:

    Wie is verantwoordelijk voor de kosten welke gemaakt zijn door verkeerde afspraken welke gemaakt zijn door het ziekenhuis ??