Binnenkort uw DigiD gebruiken? Inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord kan vaak niet meer
Publicatiedatum: 27 september 2021
Bij steeds minder instanties is het mogelijk om in te loggen bij DigiD met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord. Inmiddels heeft u hier vrijwel altijd een vaste of mobiele telefoon nodig. Wij zetten de inlogmethodes voor u op een rij en vertellen u hoe het precies werkt.
Anders inloggen
Als u recent een coronatoegangspas heeft aangemaakt op de site of de app van CoronaCheck, dan weet u inmiddels dat inloggen met enkel wachtwoord en gebruikersnaam daar in elk geval niet meer mogelijk is. Dit is niet de enige DigiD-omgeving waar dit zo is. Keuzes wijzigingen in het donorregister en inloggen bij sommige zorgverzekeraars kan anno 2021 bijvoorbeeld ook niet meer door alleen een wachtwoord en gebruikersnaam in te tikken.
DigiD-app
In plaats daarvan zijn er nu andere manieren in het leven geroepen. De overheid promoot vooral het gebruik van de DigiD-app. Op elke pagina met DigiD-inlog staat deze manier dik omlijnd bovenaan de keuzelijst en op elke overheidswebpagina over DigiD staat dat het gebruik van de DigiD-app echt de veiligste manier is om uw digitale identiteitsbewijs te gebruiken.
Zo werkt het
Om de DigiD-app te kunnen installeren heeft u een smartphone of tablet nodig die draait op iOS (versie 12 en hoger) of Android (versie 7.0 en hoger). Als u hier niet over beschikt, kunt u de app niet gebruiken.
Voordat u met de app aan de slag kunt, moet u deze activeren. Dit doet u door uw DigiD-wachtwoord en gebruikersnaam in te toetsen zodra dit wordt gevraagd in de app. Vervolgens moet u een pincode aanmaken die voortaan zal fungeren als een soort wachtwoord. Kies dus een code die u eenvoudig kunt onthouden. Daarna moet u de zogenoemde ID-check toevoegen. U pakt uw identiteitsbewijs en scant het document met de camera van uw telefoon of tablet. Hierna krijgt u de vraag of u een bericht wilt ontvangen als er iets wijzigt aan uw DigiD. Zo bent u snel op de hoogte van eventuele verdachte omstandigheden. Aan het einde van het activatieproces zal u gevraagd worden uw mailadres in te vullen, als dat nog niet bekend is bij DigiD.
Op de website van de overheid vindt u ook een uitlegvideo over het activeren van de DigiD-app.
Sms-controle
Bent u niet in het bezit van een tablet of smartphone, of wilt u de DigiD-app niet gebruiken? Dan kunt u ook inloggen middels een controle via sms. Om dit voor elkaar te krijgen moet uw uw mobiele- of vaste telefoonnummer toevoegen aan uw DigiD. Dat doet u door in te loggen op de site van DigiD, digid.nl. U kunt hier nog wel inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord.
Vervolgens kunt u onderaan het scherm, dat u na inloggen te zien krijgt, klikken op ‘controle via sms activeren’. Er wordt u daarna gevraagd of u de sms-controle wilt activeren via de DigiD-app of per brief. Als u per brief kiest, kunt u in het scherm dat hierna opent uw telefoonnummer invoeren. Daarna wordt er een sms gestuurd naar dit telefoonnummer met een code. Voer die code in, in de hiervoor bedoelde vakjes op de site van DigiD. Sluit die site dus niet terwijl u de sms-code bekijkt.
Nadat u dit proces heeft afgerond zal er in beeld komen te staan dat u binnen 3 werkdagen een brief op de mat kan verwachten. Heeft u deze brief gekregen? Log dan opnieuw in op digid.nl en vul de activatiecode uit de brief in in het hiervoor bestemde veld.
Inloggen met identiteitskaart
Op steeds meer sites kunt u ook inloggen met een identiteitsbewijs. Dit is vrij nieuw en lang niet iedereen kan op die manier toegang krijgen tot zijn of haar DigiD. Allereerst moet uw identiteitsbewijs afgegeven zijn op of na 13 maart 2021, moet u de DigiD-app gebruiken en heeft u de pincode van uw identiteitsbewijs nodig. Zo’n pincode kunt u niet zelf aanmaken en is slechts voorbehouden aan identiteitsbewijzen die uit zijn gegeven op of na 13 maart 2021. Meer over inloggen met uw DigiD via uw identiteitskaart leest u op de website van de Rijksoverheid.
(Bron: Rijksoverheid)