Beslaglegging op uw AOW, wanneer kan en mag dit?
Publicatiedatum: 14 april 2025
De 86-jarige Hans Sluiter uit Rotterdam is in maart 2025 in het nieuws, vanwege een tragisch misverstand over 2 parkeerboetes van een jaar daarvoor. Meneer Sluiter is ervan overtuigd dat de boetes onterecht zijn en dient bezwaar in bij de gemeente Rotterdam. Maar hij krijgt meerdere aanmaningen en dwangbevelen, uiteindelijk wordt er zelfs beslag gelegd op een deel van zijn AOW. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? En mag dat eigenlijk wel, beslaglegging op uw AOW?
Hans Sluiter (86), de gemeente Rotterdam en de parkeerboetes
Het verhaal van meneer Sluiter begint in maart 2024, als hij de gemeente belt om een parkeervergunning voor zijn nieuwe auto aan te vragen. De gemeente zet zijn parkeervergunning inderdaad meteen om, maar dan volgt een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Want een scanauto rijdt langs de woning van meneer Sluiter, waar zijn oude auto nog geparkeerd staat…
Meneer Sluiter maakt dus bezwaar tegen de opgelegde parkeerboetes. Maar hij ontvangt alleen maar meer aanmaningen en dwangbevelen en uiteindelijk lopen de kosten op tot 260 euro. Deze 260 euro wordt zelfs ingehouden op zijn inkomen, in het geval van meneer Sluiter dus zijn AOW. “Toen brak er iets” vertelt hij 1 jaar na dato aan het Algemeen Dagblad. “Ik moet naar een hypnotiseur voor alle stress. Dan ben je zo oud en moet je dit allemaal meemaken.”
Is beslaglegging op uw AOW toegestaan?
Beslaglegging op AOW en andere inkomsten, mag dat eigenlijk wel? Dat mag inderdaad, als u openstaande schulden heeft althans. En als u deze schulden niet afbetaalt, ondanks meerdere aanmaningen en betalingsherinneringen. Volgens de wet mag uw schuldeiser in dat geval dus een deurwaarder inschakelen. En overgaan tot beslaglegging op inkomsten van de schuldenaar, om de openstaande bedragen alsnog te kunnen innen.
Dat kan gaan om loon, pensioeninkomsten of verschillende uitkeringen, zoals een bijstands-, WW- of WIA-uitkering. Maar dus ook om een AOW-uitkering, zoals in het bovenstaande verhaal van meneer Sluiter uit Rotterdam. In dit geval houdt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een gedeelte van uw AOW-uitkering in, waarna de SVB dit gedeelte doorstuurt naar uw schuldeiser. In het hierboven genoemde voorbeeld is de gemeente Rotterdam dus de schuldeiser.

Wie zijn mogelijke schuldeisers?
Een beslaglegging kan voortkomen uit betalingsachterstanden bij een bedrijf of publieke instantie. Als u bijvoorbeeld te laat bent met het betalen van uw energierekening, is uw energieleverancier een schuldeiser. Maar ook de Belastingdienst, de gemeente of een andere overheidsinstantie kan een schuldeiser zijn. En dus beslag laten leggen op uw AOW of andere inkomsten.
Op welk deel van uw AOW mag beslag worden gelegd?
Uiteraard mag de schuldeiser niet beslag leggen op uw volledige inkomen. Want u moet nog wel een bepaald bedrag overhouden, zodat u nog genoeg geld heeft om van te leven. Dit is de zogeheten beslagvrije voet. Als u een laag inkomen heeft (op bijstandsniveau), geldt er doorgaans een beslagvrije voet van 95 procent. Dan is de beslaglegging dus maximaal 5 procent van uw maandinkomen inclusief vakantiegeld.

Hoe hoog is uw beslagvrije voet?
Heeft u een hoger inkomen, dan hangt de beslagvrije voet af van uw precieze inkomen en de samenstelling van uw huishouden. Krijgt u te maken met een deurwaarder die beslag laat leggen op uw AOW of andere inkomsten? Dan is de deurwaarder verplicht om u een brief te sturen, met daarin de hoogte van uw beslagvrije voet. Klopt deze berekening inderdaad? Of is de beslagvrije voet te hoog, waardoor u te weinig geld overhoudt om in uw levensonderhoud te voorzien? Via deze rekenhulp van Rijksoverheid kunt u controleren of de berekening van de beslagvrije voet juist is. En hier vindt u meer informatie en algemene uitleg over de beslagvrije voet.
Bij welke inkomsten is beslaglegging verboden? Of beperkt toegestaan?
Voor andere vormen van inkomsten geldt een beslagverbod. Dat wil zeggen, op de onderstaande inkomsten mag een deurwaarder géén beslag laten leggen:
- Kinderbijslag
- Bijzondere bijstand
- Studiefinanciering
- Reiskosten- en andere onkostenvergoedingen
- Persoonsgebonden budget (pgb) of andere voorzieningen vanuit de Wmo (Wet Maatschappelijke ondersteuning)
En hoe zit het met beslaglegging op toeslagen, zoals zorg- en huurtoeslag? Dat is alleen in specifieke situaties toegestaan. Als u achterloopt met betalingen aan uw zorgverzekeraar, kan er beslag worden gelegd op uw zorgtoeslag. En uw verhuurder kan beslag laten leggen op uw huurtoeslag, als u een huurachterstand heeft.

Wat als u het niet eens bent met de beslaglegging?
Het is mogelijk om bezwaar te maken, als de beslagvrije voet bijvoorbeeld verkeerd is toegepast. Of als er beslag wordt gelegd op één van bovenstaande zaken waar een beslagverbod geldt. Dit bezwaar kunt u schriftelijk indienen, door middel van een bezwaarschrift. Maar zorg wel dat u volledig zeker van uw zaak bent en juridisch advies inwint. Op de website Juridisch Loket vindt u een voorbeeldbrief, die u als bezwaarschrift kunt gebruiken. En onze collega’s van Meldpunt geven meer tips over hulp bij schulden.
En hoe is het met meneer Sluiter afgelopen?
De 86-jarige Hans Sluiter heeft veel voor zijn kiezen gekregen. Maar de kwestie van de parkeerboetes is uiteindelijk met een sisser afgelopen. De gemeente Rotterdam vermoedt ‘dat er sprake was van onduidelijkheid of een misverstand’, laat een woordvoerder weten aan het AD. De ingediende bezwaren van meneer Sluiter zijn alsnog toegekend en zijn betalingsverplichtingen zijn kwijtgescholden. Het ingehouden AOW-bedrag krijgt hij terug.
(Bron: MAX Meldpunt, Sociale Verzekeringsbank, Algemeen Dagblad, Juridisch Loket, Schuldinfo.nl, Pro Deo Advocaten, Invorderingsbedrijf.nl, Uwbeslagvrijevoet.nl, Belastingdienst. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dit is helaas weer het zoveelste geval van zeer onpersoonlijke behandeling, denk aan het toeslagen schandaal, blijkbaar veranderd er niets, worden er nog steeds geen lessen geleerd bij overheden. Alleen maar geld, geld, geld. Ondanks alle beloftes, en toezeggingen
Hallo,
Een zeer simpele oplossing is voor alle overheidsinstanties:
Ga voordat je een aanmaning stuurt met de betrokkenen telefonisch in gesprek.
Of ga er eens langs. Om ook de thuissituatie te bekijken.
Jullie zijn immers organisaties door de burger betaald en moeten de burger centraal houden. Hetzelfde geldt dat je bij een probleem van het kastje naar de muur wordt gestuurd omdat men in hokjes denkt. Neem allemaal een goed computersysteem: vul de vraag in en verbindt meteen naar de juiste persoon
Zo kunt u het vertrouwen terugwinnen
Want nergens in het artikel staat hoe meneer zich nu voelt…. Dat je zo genaaid bent ( sorry voor het woordgebruik)
Ik hoop dat instanties als de ombudsman dit ook lezen
Ambtelijk misbruik, doet denken aan de Toeslagen-affaire. Wanneer worden de betreffende ambtenaren nu eens gekort op hun éígen salaris?
Je moet bij andere auto eigenlijk enkele dagen beide op jou naam hebben met vergunning.
Tussen kopen en afleveren zitten soms enkele dagen.
Als je enkele dagen later de huidige eruit haalde en op rdw.nl is zichtbaar welke hoelang op zijn naam stond.
Auto ophalen + op die dat overboeken parkeervergunning is erg lastige helaas.
Als je dit op papier doet gewoon 3 dagen 2 kentekens in systeem doen.
Bij DigiD boeken wat bij vele gemeentes wel kan hoeft dat niet. Bij ophalen kenteken aanpassen!