Belastingaangifte

Belastingaangifte van 2020: dit moet u weten

Vanaf 1 maart 2021 kunt u weer belastingaangifte doen. Zo’n 8,3 miljoen mensen hebben de blauwe envelop van de Belastingdienst ontvangen. En zijn verplicht aangifte te doen over de inkomsten van 2020. Maar waar moet u dit jaar rekening mee houden? In dit artikel geven we een aantal tips.

Controleer uw belastingaangifte

De Belastingdienst vult de aangifte waar dat mogelijk is vooraf in. Dit doen ze om u te helpen om op tijd aangifte te doen én om de kans op fouten te voorkomen. Maar dit betekent niet automatisch dat alles goed is ingevuld. Controleer altijd alle gegevens in de aangifte en vul aan waar nodig.

Geef alles door

Is er iets gewijzigd in uw persoonlijke situatie, geeft dit dan door. Mede door de lage renten sloten mensen meer dan ooit hun hypotheek over. En nog nooit vroegen zoveel mensen een hypotheek aan. Al deze wijzigingen moet u doorgeven. Het juist invullen van de aangifte kan u geld opleveren. Door het invullen van bepaalde aftrekposten, kunt u geld terug krijgen. Zo zijn sommige zorgkosten aftrekbaar. Hier kunt u zien hoe of u in aanmerking komt voor aftrekposten.

Check de renteaftrek

Een grote groep mensen heeft door corona verlies van inkomen. Het kan zijn dat u voor uw eigen woning daarom een betaalpauze met de geldverstrekker heeft afgesproken. Let dan extra op bij de rubriek renteaftrek. Rente die niet in het belastingjaar zelf is betaald, kan meestal ook niet worden afgetrokken. Controleer dus of u het goede bedrag invult.

TOZO en TOFA

Heeft u gebruik gemaakt van de overbruggingsregelingen TOZO en TOFA? Die zijn vooraf ingevuld in de aangifte. Ondernemers hoeven de gegevens over deze uitkeringen alleen goed te controleren en waar nodig aan te passen. Ook worden ondernemers in de aangifte gewezen op rubrieken die gaan over de tegemoetkomingen TOGS en TVL. Die zijn aangewezen als vrijgestelde winstbestandsdelen. Daarnaast bevat de aangifte een verwijzing naar het versoepelde urencriterium.

Data

Belastingaangifte doen kan tot 1 mei. Iedereen die dat vóór 1 april doet, hoort vóór 1 juli of ze geld terugkrijgen of moeten betalen. Doet u geen aangifte voor 1 mei, dan stuurt de Belastingdienst eerst een herinnering. Als u dan geen aangifte doet, krijgt u een aanmaning. In de aanmaning staat een nieuwe termijn waarbinnen u de aangifte moet insturen. Komt uw aangifte na de termijn bij ons binnen? Dan krijgt u een verzuimboete.

Uitstel

Het is mogelijk om uitstel te krijgen voor uw aangifte. U moet dan vóór 1 mei een verzoek hiervoor ingediend hebben. U kunt tot september uitstel krijgen, maar let op, als er na 1 juli een te betalen aanslag opgelegd wordt betaal je hier vanaf 1 juli 4% rente over. U kunt uitstel aanvragen via Mijn Belastingdienst, telefonisch via 0800 – 0543 of per brief, door het aanvraagformulier voor uitstel aangifte in te vullen en op te sturen.

Hulp nodig?

Komt u er niet uit? U bent niet de enige. Bij vragen geeft de Belastingdienst hulp op afstand. Op belastingdienst.nl/aangifte staan de antwoorden op de meeste vragen. Ook kunt u bellen met de BelastingTelefoon op 0800 – 0543. Belt u vanuit het buitenland, dan is het nummer  +31 555 385 385. Ook via sociale media kunt u de Belastingdienst vragen stellen.

(Bron: De Belastingdienst, MAX Meldpunt)

Geef een reactie