Belastingdienst blauwe envelop belastingaangifte over 2022

Belastingaangifte doen over 2022: hier moet u op letten

Heeft u de bekende blauwe envelop al ontvangen of een bericht gekregen in uw berichtenbox van MijnOverheid? Vanaf woensdag 1 maart 2023 kunt u uw belastingaangifte over 2022 doen. In dit artikel leggen we kort uit wat hierbij komt kijken en waar u dit jaar extra rekening mee moet houden.

Hoe kunt u uw belastingaangifte indienen?

U kunt uw aangifte op 3 manieren doen. Ten 1e kunt u op MijnBelastingdienst terecht, door in te loggen met uw DigiD-gegevens. Daarnaast heeft de Belastingdienst een app voor Android- en iPhone-gebruikers, genaamd Aangifte Inkomstenbelasting. De meeste belastingbetalers kunnen deze app gebruiken voor hun aangifte, maar in sommige gevallen is dat niet mogelijk. De Belastingdienst noemt in dit overzicht de 12 situaties, waarin u geen gebruik kunt maken van de app. Tot slot is er nog steeds de mogelijkheid om uw belastingaangifte op papier in te dienen, mits u dit via de BelastingTelefoon (0800 – 0543, gratis) aanvraagt. Hier vindt u de formulieren die u hiervoor nodig heeft, ook voor wanneer u aangifte voor een overledene doet.

Hoe gaat de aangifte in zijn werk?

Meestal heeft de Belastingdienst de belangrijkste gegevens in uw aangifte van tevoren ingevuld. Controleer goed of dit wel klopt, zeker als u in de loop van 2022 bent verhuisd, bij een andere werkgever bent gaan werken of juist voor uzelf bent begonnen. In dit overzicht van de Belastingdienst vindt u de gegevens die u vooraf nodig heeft. Dat kunnen bijvoorbeeld uw jaaropgaven, de WOZ-waarde van uw woning en betalingsbewijzen van aftrekposten zijn.

Waterschapsbelasting
Lees ook: Waterschapsbelasting, waarom betalen we het en waarom wordt het duurder in 2023?

Als u deze gegevens van tevoren al paraat heeft, scheelt dat tijd tijdens het doen van uw aangifte. U heeft tussen 1 maart en 1 mei 2023 de tijd om uw belastingaangifte te doen. Wel kunt u om uitstel vragen, indien nodig. Dat kan via MijnBelastingdienst, maar ook telefonisch en schriftelijk. Als u te laat bent met uw belastingaangifte, riskeert u een boete. Bovendien kan er een extra rente bovenop uw aanslagbedrag komen.

Waar moet u extra rekening mee houden?

Elk jaar zijn er thema’s die extra aandacht verdienen, zoals de renteaftrek en de overbruggingsregelingen in coronajaar 2020. Wat zijn de belangrijkste punten om op te letten, als u aangifte over 2022 gaat doen? Een opvallende trend is dat steeds meer 65-plussers als zelfstandig ondernemer beginnen. Zij hebben mogelijk recht op zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Als dit inderdaad voor u geldt, dient u wel te bewijzen dat u minstens 1.225 uur per jaar voor uw eigen bedrijf heeft gewerkt.

AOW-leeftijd
Lees ook: AOW-leeftijd in 2028 naar 67 jaar en 3 maanden: waar komt dat door?

Let goed op als u in 2022 de AOW-leeftijd (66 jaar en 7 maanden) heeft bereikt. Want dit heeft ook gevolgen voor uw belastingaangifte. In welke maand dit voor u het geval is, kan nogal wat schelen voor uw belastingtarief. Is dat in januari 2022, dan is het percentage voor de 1e schijf (uw inkomen tot 35.473 euro) 19,17 procent. En is dat in december 2022, dan geldt een percentage van 35,58 procent, blijkt uit dit overzicht van de Belastingdienst. Tot slot kunt u verschillende aftrekposten aan uw belastingaangifte toevoegen, zoals zorg-, reis- en woningkosten en giften. Kijk via de website van de Belastingdienst welke aftrekposten er zijn en op welke u aanspraak kunt maken.

Wat zorgkosten betreft, zijn de noodzakelijke kosten die buiten uw eigen risico vallen extra interessant. De aanschaf van steunzolen, een voorgeschreven dieet of bezoeken aan de tandarts of fysiotherapeut zijn bijvoorbeeld mogelijke aftrekposten, zoals u in dit overzicht kunt zien. Tot slot is er een nieuwe regeling voor degenen met een fiscale partner. Als u samen met hem of haar aangifte doet, hoeft u niet langer samen te kijken naar hoe u de aftrekposten moet verdelen. Dat is tenminste in theorie de bedoeling, want er zijn diverse foutmeldingen geweest in het systeem. De Belastingdienst heeft deze nieuwe functie voorlopig weer opgeschort.

Wanneer hoeft u uw belastingaangifte juist niet te versturen?

Is een belastingaangifte voor iedereen verplicht? Dat is in principe wel zo, maar er zijn een paar uitzonderingsgevallen, waarin u uw ingevulde aangifte niet hoeft te versturen. Heeft u geen brief van de Belastingdienst ontvangen én gebruikt u geen inkomensafhankelijke regelingen (zoals toeslagen, (rechts)bijstand of bijdragen aan het Centraal Administratie Kantoor)? Kijk dan naar de eindafrekening. Als u minder dan 16 euro terugkrijgt of minder dan 49 euro moet betalen, dan hoeft u de aangifte niet te versturen. Maar als u ergens over twijfelt, schroom dan vooral niet om hulp in te roepen, van de Belastingdienst of van één van uw naasten.

(Bron: Archief, Belastingdienst, NU.nl, Dagblad van het Noorden, Kamer van Koophandel, RTL Nieuws. Foto: Koen van Weel/ANP)

Geef een reactie