Archieven gemeenten deels verloren

Floppy’s, cd-roms en taperecorders, bij gemeenten was het lange tijd de manier om informatie op te slaan. Nu hebben gemeenten problemen met het archiveren van de informative die op deze verouderde manier is opgeslagen. 

Onleesbaar

Informatie die gemeenten willen bewaren, moet volgens de Archiefwet na maximaal 20 jaar verhuisd zijn naar bepaalde digitale bewaarplaatsen. In het verleden is ervoor gekozen materiaal op te slaan op inmiddels verouderde software en hardware. Die informatie is nu grotendeels onleesbaar, blijkt uit een steekproef onder 26 gemeenten.

Bitrot

Aan het onderzoek deden gemeenten als Rotterdam, Utrecht, Breda en Eindhoven mee. Verschillende eindverantwoordelijken voor het gemeentelijk archief geven aan dat ze soms of vaak moeilijkheden ondervinden bij het zoeken naar informatie. Daarnaast zegt meer dan de helft van de onderzochte gemeenten informatie te missen. Ook kampen 2 gemeenten met bitrot in hun archiefmateriaal. Daardoor dooft de elektrische lading van een bit langzaam, waardoor programma’s niet meer werken. Vooral data op tapes blijkt hier gevoelig voor.

Digitale duurzaamheid

Het Nationaal Archief wil kennisontwikkeling over dit onderwerp stimuleren, om beter bekend te zijn met de uitdagingen van digitale duurzaamheid. Nu vindt de helft van de geïnterviewden dat gemeentemedewerkers zich niet voldoende bewust zijn van het belang van goede archivering. Zij beoordelen hun kennis hierover als matig of onvoldoende.

(Bron: ANP)

Geef een reactie