Belastingaangifte AOW pensioen Belastingdienst

AOW én aanvullend pensioen? Dan kunt u geld terugkrijgen door aangifte te doen

Vanaf 1 maart 2024 kunt u uw belastingaangifte over 2023 doen. Heeft u in dat jaar alleen AOW ontvangen, dan is het vaak niet nodig om aangifte te doen. Maar ontvangt u 1 of meerdere pensioenen, naast uw AOW, dan is het wel zo verstandig om aangifte te doen. U kunt hier mogelijk zelfs geld mee terugkrijgen. Aangezien dit lang niet bij iedereen bekend is, helpt de Belastingdienst u met 3 tips.

Alleen AOW of meerdere pensioeninkomsten?

Als u alleen AOW ontvangt, worden de belastingen automatisch afgetrokken van uw bruto-AOW. En dan is het vaak niet nodig om aangifte te doen. Maar wat als u AOW én aanvullende pensioeninkomsten ontvangt? Dan is het wel verstandig om aangifte over 2023 te doen, ook als u van de Belastingdienst geen bericht heeft gekregen dat dit nodig is. Er zijn steeds meer AOW-gerechtigden die zelfs nóg een bron van inkomsten hebben, omdat ze (gedeeltelijk) doorgaan met werken. Niet voor niets verstuurt de Belastingdienst in 2024 veel vaker een voorlopige aanslag aan AOW’ers, ook als ze deze niet zelf aangevraagd hebben.

Doe alsnog aangifte en kijk of u geld terugkrijgt

Kortom: als u meerdere bronnen van inkomsten heeft naast uw AOW, kijk dan extra goed naar uw belastingaangifte. De hoogte van uw AOW-uitkering staat wel geregistreerd bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), maar de hoogte van uw overige (pensioen)inkomsten is niet altijd bekend de instanties. Het kan dus gebeuren dat er te veel belasting is ingehouden. En dat u geen gebruik maakt van de heffingskortingen, waar u wel recht op heeft. Als u dan zelf aangifte doet en goed naar uw ingevulde gegevens kijkt, kunt u mogelijk geld terugkrijgen. De Belastingdienst heeft hierbij de volgende 3 tips voor u.

AOW-leeftijd 2029
Lees ook: Hoe zit het? Op welke datum gaat uw AOW waarschijnlijk in?

Tip 1: vul uw aangifte alvast in, als proef

Vul als proef alvast een aangifte in, door met uw DigiD in te loggen op Mijn Belastingdienst. Dit kunt u na 1 maart 2024 doen. U voert voor zo’n proefaangifte wel uw gegevens in, maar u ondertekent de aangifte nog niet. Mocht uit deze aangifte blijken dat u inderdaad geld terugkrijgt, dan kunt u alsnog ondertekenen en de aangifte doorsturen naar de Belastingdienst.

Tip 2: let op zorgkosten

Heeft u bijvoorbeeld het Prikkelbare Darm Syndroom, waarvoor u een speciaal dieet moet volgen? Of mag u alleen gluten- of lactosevrij voedsel consumeren? Als u noodgedwongen dit soort dure dieetkosten maakt, zijn die fiscaal aftrekbaar. In dit artikel geven we meer uitleg over dieetkosten. Wat voor dieetkosten geldt, geldt ook voor andere zorgkosten. Zo zijn de kosten voor fysiotherapie of medicijngebruik mogelijk fiscaal aftrekbaar. Dat geldt ook voor de kosten die u maakt om naar uw arts of ziekenhuis te reizen (en weer thuis te komen), bijvoorbeeld voor de taxi die u haalt en brengt. Als u inderdaad dit soort zorgkosten maakt, ga dan goed na of u deze af kunt trekken in uw aangifte. In dit overzicht van de Belastingdienst vindt u welke zorgkosten wel of niet aftrekbaar zijn.

Tip 3: kijk 5 jaar terug in de tijd

U kunt in 2024 belastingaangifte doen over 2023, maar ook over 2022, 2021, 2020 en 2019. Heeft u 5 jaar geleden ook al AOW ontvangen, plus aanvullend pensioen? Mogelijk heeft u toen te veel belasting betaald en kunt u nu met terugwerkende kracht geld terugkrijgen.

Schenking ouders kinderen belastringvrij schenkbelasting
Lees ook: Een financiële schenking aan uw kind of van uw kind? Groot verschil in fiscale regels

Hoeveel krijgt u terug (of moet u juist bijbetalen)?

Wat er verder komt kijken bij uw belastingaangifte, legt de Belastingdienst hier uit. Overigens kan deze aangifte ook in uw nadeel uitvallen en moet u juist extra geld bijbetalen. Heeft u geen bericht gekregen dat u aangifte moet doen én blijkt uit uw proefberekening dat u minder dan 17 euro terugkrijgt óf minder dan 52 euro betaalt? Dan hoeft u alsnog geen aangifte te doen. Als u wél een bericht heeft gekregen, dan bent u sowieso verplicht om aangifte te doen, ongeacht hoeveel geld u terugkrijgt of bij moet betalen.

(Bron: Archief, Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank, Rijksoverheid. Foto: Alicia Photo/Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (6)

    AntonJ says:

    Vaak leidt een inkomen naast de AOW juist tot belasting bijbetalen. Dat komt door de cumulatie van inkomen. Niet voor niets dat de belastingdienst voorlopige aanslagen oplegt aan AOW-ers. Het is heel belangrijk om bij meerdere inkomsten slechts bij een instantie/werkgever de heffingskorting te laten toepassen, anders is belasting bijbetalen meestal het gevolg en geen teruggave dus.

      Lex Roo says:

      Ik heb naast mijn AOW meerdere inkomsten. Om te zorgen dat ik niet moet bijbetalen, heb ik geen gebruik gemaakt van de loonheffingskorting. Zijn de inkomsten wel iets lager, maar scheelt me een paar duizend euro om terug te betalen.

      Theo vd S says:

      Klopt. Als de inkomsten naast de AOW (bijbaan, pensioen, lijfrente) substantieel zijn, is het zelfs verstandig om bij alle instanties te vragen om géén heffingskorting toe te passen omdat je toch wel flink bij moet betalen.

    James51 says:

    De stelling hiervoor is grotendeels juist. Wel is de stelling onvolledig.
    OOK als u alleen AOW heeft is het van belang aangifte te doen. U moet dan wel extra aandacht besteden aan het onderdeel Ziektekosten. Bestudeer hier de aftrek mogelijkheden. Met name vervoer van de patient is interessant, je mag de ANWB autokosten calculatie hanteren en dat levert o.a. een leuke aftrekpost op. Of vraag via uw Senioren organisatie om ondersteuning.
    Als u een aftrekpost bij ziektekosten kunt creeren, dan krijgt u in elk geval belasting terug. Zelfs als u alleen AOW heeft en er geen belasting wordt ingehouden.
    Door de aftrek ziektekosten maakt u geen gebruik van de volledige heffingskorting die past bij uw inkomsten. Het gemiste deel van de heffingskorting krijgt u NA oplegging van de definitieve aanslag (ook als deze NIHIL is) binnen 6 maanden alsnog uitgekeerd als Tegemoetkoming Specifieke Zorgkosten.
    Veel succes.

      Hans47 says:

      Let wel op met vervoerskosten, u heeft geluk als er in uw woonplaats geen ziekenhuis staat want onder 10 km kunt u geen km aftrekken. De belasingdienst gaat uit van de tomtom km teller, deze geeft bijna altijd minder aan dan de werkelijke afstand (vooral bij kortere) en omleidingen tijdens uw rit gelooft de belasting niet!

    KaatjeMax says:

    De heffingskorting daar weet ik alles van. Ik ontving een IVA uitkering, gedeelte via werkgever en gedeeltelijk via UWV. Kreeg bericht over heffingskorting, ik moest iets in orde maken. Dus werkgever hierover gemaild: dat doen wij voor je. Die deed dat dus niet, waardoor ik wel een erg hoog netto bedrag ontving. Alsnog zelf in orde gemaakt, uiteindelijk 1600 euro terug moeten betalen. Met dank aan werkgever. Gelukkig had ik het zelf door en kon ik het bedrag betalen. Lastig voor mensen die dat niet kunnen missen.