Amerika kiest nieuwe president: 1e uitslagen verkiezingen bekend
Publicatiedatum: 3 november 2020
Wordt het de Democratische kandidaat Joe Biden of de Republikein Donald Trump? In Amerika is lang uitgekeken naar de presidentsverkiezingen van dinsdag 3 november 2020. Inmiddels zijn de eerste uitslagen bekend, maar het is nog de vraag hoe lang het duurt voor de einduitslag bekend wordt.
Opiniepeilingen in het voordeel van Biden
Volgens opiniepeilingen staat Biden (77) voor op Trump (74). Zittend president Trump wijst er echter op dat hij in 2016 ook volgens de peilingen met een achterstand is begonnen en iedereen weet hoe dat is verlopen. Het is niet zeker of er op de verkiezingsavond al een winnaar uit de bus komt. Een recordaantal te tellen stemmen (100 miljoen) is namelijk als gevolg van de coronapandemie al per post binnen gekomen en ook op verkiezingsdag zelf mag er nog via de post gestemd worden. Veel stemmen worden daardoor pas na dinsdag geteld, waardoor de officiële uitslag ook pas later bekendgemaakt wordt. Ter vergelijking, bij de presidentsverkiezingen van 2016 hebben in totaal 137 miljoen Amerikanen hun stem uitgebracht. De laatste stembureaus sluiten woensdag om 07.00 uur Nederlandse tijd in Hawaï.
Eerste uitslagen bekend
Kort na middernacht is het stemmen begonnen in de dorpjes Dixville Notch en Millsfield in New Hampshire. Dixville Notch, een plaatsje met 12 inwoners, heeft dinsdagochtend als allereerste het resultaat van de presidentsverkiezingen bekend gemaakt: alle 5 de stemgerechtigden hebben voor Joe Biden gekozen. Millsfield is niet veel later gevolgd met 16 stemmen voor Trump en 5 voor Biden. Dixville Notch, in het noordoosten van de VS, gaat al sinds 1960 als 1e naar de stembus. Direct om middernacht brengt het handjevol stemgerechtigden hun stem uit. De stemmen worden vervolgens meteen geteld en in een kwestie van minuten is de uitkomst bekend. In 2016 heeft Hillary Clinton de meerderheid van de toen 8 te verdelen stemmen gekregen. De wet in de staat New Hampshire staat gemeenten met minder dan 100 inwoners toe om hun stembureaus om middernacht te openen en ze te sluiten zodra alle stemgerechtigden hebben gestemd. De meeste stembureaus aan de oostkust openen dinsdag rond 06.00 of 07.00 uur lokale tijd (12.00 of 13.00 uur Nederlandse tijd).
Via de website van de NOS kunt u de actuele stand van de uitslagen zien. De uitslagen worden getoond op basis van de data van de verkiezingsdienst van persbureau AP.
MAX Opinie Panel: de voorkeur van de panelleden
Via het MAX Opinie Panel is aan de panelleden gevraagd naar hun mening over de Amerikaanse verkiezingen en de presidentskandidaten. We lichten een aantal van de uitkomsten er voor u uit:
- Op de vraag wie de panelleden als president kiezen als zij ook zouden mogen stemmen antwoordt: 65,2 procent (vrijwel) zeker op Biden te stemmen en 9,4 procent (vrijwel) zeker op Trump. 19,4 procent vindt dat geen van beide presidentskandidaten hun stem verdient en 5 procent twijfelt nog of weet het niet.
- Het gemiddelde rapportcijfer dat Trump krijgt (over zijn prestaties de afgelopen 4 jaar) is een 3,6. 23 procent geeft Trump zelfs een 1. 20 procent geeft Trump een voldoende (6 of hoger). En ruim 2 procent geeft Trump een 9 of een 10.
- Op het gebied van verdeeldheid is 71 procent van de panelleden het sterk eens met de stelling dat Trump de verdeeldheid in Amerika heeft vergroot. 15 procent is het er enigszins mee eens.
- De leden vinden niet dat we in de Nederlandse media een verkeerd beeld van Trump voorgeschoteld krijgen; slechts 27 procent is het er wel volledig of enigszins mee eens. Ruim de helft is het er volledig of enigszins niet mee eens en de rest heeft hier geen mening over.
- De meerderheid denkt dat wie de president ook wordt, hij de problemen in de VS niet kan oplossen. 22 procent is het hier sterk mee eens, 43 procent enigszins en 17 procent geen mening.
- 74 procent is het er sterk (44 procent) of enigszins (30 procent) mee eens dat onder Trump Amerika haar leidende rol in de wereld heeft verloren. 12 procent heeft geen mening. 14 procent is het er niet (volledig) mee eens.
- Eveneens 74 procent geeft aan dat zijn of haar waardering voor de VS dankzij Trump minder is geworden. 48 procent is het hier sterk mee eens, 26 procent enigszins en 11 procent heeft geen mening.
- Slechts 33 procent vindt dat de VS ook nu nog een mooi en goed land is (slechts 9 procent is het volledig eens; 24 procent enigszins) en 34 procent heeft geen mening. De overige 33 procent is het er niet mee eens.
Angst voor rellen
Ondertussen wordt er in de Verenigde Staten rekening gehouden met onrust rondom de verkiezingsuitslagen. Uit vrees voor gewelddadige protesten hebben talrijke winkels, restaurants en hotels in New York hun deuren en etalages gebarricadeerd. De politie heeft het gebied rond Trump Tower op Fifth Avenue afgesloten met versperringen. Ook elders in het land worden veiligheidsmaatregelen genomen. Zo is het gebied rond het Witte Huis in Washington afgezet en blijft de beroemde winkelstraat Rodeo Drive in Beverly Hills 2 dagen lang gesloten voor auto’s en voetgangers.
Dinsdag 3 november 2020 is Amerikadeskundige Charles Groenhuijsen bij Tijd voor MAX te gast om over de Amerikaanse verkiezingen te praten. Om 17.10 uur op NPO 1.
(Bron: ANP, MAX Opnie Panel)