Deze dakdekkers hebben in september 2024 al actie gevoerd, om aandacht te vragen voor het vroegpensioen.

Akkoord over vroegpensioen voor zware beroepen: wat weten we al en wat gaat er nog gebeuren?

Er komt toch nog een nieuwe, permanente regeling voor vroegpensioen bij zware beroepen. Dat hebben de betrokken partijen in oktober 2024 bevestigd. De huidige tijdelijke regeling loopt eind 2025 af. Het is lange tijd onduidelijk geweest wat hiervoor in de plaats komt, nu is er dus toch een akkoord bereikt. Wat weten we al en welke vragen staan nog open, na dit onderhandelingsakkoord?

Het vroegpensioen, hoe zit het ook alweer?

In dit artikel uit 2023 hebben we al geschreven over de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Deze regeling maakt het mogelijk dat werknemers met een fysiek veeleisend beroep eerder met pensioen gaan. Denk bijvoorbeeld aan dakdekkers (foto), politieagenten, bouwvakkers, loodgieters, havenmedewerkers en schoonmakers. Zij kunnen maximaal 3 jaar voor het bereiken van de AOW-leeftijd met pensioen. In de jaren voordat ze de AOW-leeftijd bereiken, ontvangen ze ter compensatie een RVU-uitkering. Hoe hoog deze uitkering is, voor welke beroepen dit geldt en op welke leeftijd u met vroegpensioen kunt, verschilt per bedrijfstak en cao.

Maar de RVU is een tijdelijke regeling die dus in december 2025 afloopt. Lange tijd is er onduidelijkheid geweest over de toekomst van deze regeling, mede door de val van het kabinet-Rutte IV en de lange formatie van het nieuwe kabinet-Schoof. De onderhandelingen tussen werkgevers, vakbonden en het kabinet hebben maanden geduurd, zonder zicht op een akkoord.

Hierdoor zijn er in de loop van 2024 meerdere acties van werknemers met een zwaar beroep geweest. Zo zijn meerdere Eredivisie-wedstrijden, waaronder de Klassieker Feyenoord-Ajax, afgelast vanwege politiestakingen. Maar in oktober 2024 zijn de ontwikkelingen alsnog in een stroomversnelling geraakt, met een onderhandelingsakkoord over het vroegpensioen tot gevolg.

Pensioeninkomsten prognose 8 procent
Lees ook: Klopt de prognose van uw pensioen? Of blijkt u toch 8 procent meer te ontvangen?

Wat gaat er nu veranderen aan het vroegpensioen?

Nu, ruim een jaar voordat de RVU afloopt, komen er dus alsnog nieuwe afspraken over het vroegpensioen voor zware beroepen. En deze regeling wordt vanaf 2026 dus permanent, in plaats van tijdelijk. De RVU-uitkering, nu nog ongeveer even hoog als een netto AOW-uitkering, blijft behouden. Maar hier bovenop kan nog een bedrag van maximaal 3.600 euro bruto per jaar komen, voor mensen in zogeheten ‘knellende situaties’, die het zich niet zomaar kunnen veroorloven om eerder met pensioen te gaan.

Het kabinet streeft ernaar dat maximaal 15.000 werknemers per jaar gebruik gaan maken van deze regeling, met het oog op de krappe arbeidsmarkt. Worden dit er alsnog meer, dan worden de huidige afspraken opnieuw tegen het licht gehouden. Moet er tegen die tijd bijvoorbeeld een inkomensgrens komen? Om de RVU juist bereikbaar te maken voor degenen met een laag inkomen, die de uitkering het hardst nodig hebben?

Bovenwettelijke vakantiedagen vervroegd pensioen
Lees ook: Vervroegd pensioen door opgespaarde bovenwettelijke vakantiedagen: wat komt erbij kijken?

Wat moet er nog gebeuren?

De belangrijkste vraag is nu: wat zijn precies zware beroepen? Kan een kantoormedewerker van de politie bijvoorbeeld ook gebruikmaken van het vroegpensioen, net als politieagenten? Welk beroep wel en niet fysiek zwaar is, moet nu per cao bepaald worden. “Daarnaast hebben we afgesproken om het vroegpensioen zorgvuldig en verantwoord in te zetten (ongeveer 15.000 keer per jaar dus, red.). Dit is belangrijk vanwege de grote tekorten op de arbeidsmarkt”, verklaart verantwoordelijk minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Met andere woorden, het vroegpensioen moet mogelijk gemaakt worden voor degenen die dit het hardst nodig hebben. Daarnaast zal er gekeken worden of andere werknemers om- of bijgeschoold kunnen worden. Want wellicht kunnen stratenmakers wel gezond doorwerken, zodra ze fysiek minder zwaar werk gaan doen. En hoe zit het met de zzp’ers met een zwaar beroep, bijvoorbeeld schilders en bouwvakkers? Zij hebben geen vaste werkgever en vallen dus niet onder een cao, maar geldt de rvu dan ook voor hen? Dat zijn dus vragen die nog beantwoord moeten worden. Bovendien moeten de leden van vakbond FNV het voorstel nog goedkeuren. Tot mei 2025 worden de plannen verder uitgewerkt.

(Bron: Archief, FNV, Rijksoverheid, ANP, RTL Nieuws, NU.nl, De Telegraaf, De Volkskrant, NOS. Foto: Koen van Weel/ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

    jpnhoek52 says:

    Ik ben bang dat deze regeling een voortzetting is van de huidige regeling. Dus hoog opgeleide werknemers kunnen pensioen naar voren halen en van hun ( verdiende) vrijheid gaan genieten. De lagere betaalde werknemers kunnen dit niet en zijn afhankelijk van het wel of niet afspreken van een aanvullende regeling in hun CAO, of zullen via uitzend constructies hun AOW uitkering moeten aanvullen en dus eigenlijk gewoon blijven werken. Daarbuiten blijft het vreemd dat er totaal geen rekening wordt gehouden met de bewezen lagere sterftecijfers van werknemers in zware beroepen🤨

    cees ploeg says:

    Hoi
    Wat ik vreemd vind is dat het beroep woningstoffeerder of projectstotteerder nooit genoemd word als zwaar beroep. Dit zal wel komen omdat wij altijd achter de deuren werken en niet buiten.