Duur 28:00
Gepubliceerd op 14 maart 2013

Aan de bak na de 50

Uit cijfers van het UWV blijkt dat het aantal 50-plussers dat een baan vindt stijgt. Tegelijkertijd blijft de instroom in de WW van dezelfde groep onverminderd hoog. Jongeren profiteren eerder van economisch herstel dan ouderen, daarom hebben oudere werkzoekenden veel moeite om aan het werk te komen.

Open voor 50-plus

Minister Asscher sprak eerder al zijn zorgen uit over de werkgelegenheid voor 50-plussers. “De werkloosheid is in die groep over het algemeen lager, maar als mensen eenmaal geen baan hebben, dan is het heel moeilijk om wat te vinden.” Het UWV en MKB-Nederland zijn vorig jaar samen de campagne Open voor 50-plus gestart. Tot nu toe hebben 1000 bedrijven zich aangemeld die de intentie hebben om bij de sollicitatieprocedure ten minste 1 sollicitant die 50 jaar of ouder is uit te nodigen. Alleen de effectiviteit hiervan is moeilijk meetbaar omdat werkgevers bij de aanmelding geen verplichting aangaan.

Vergrijzing

In 1950 was minder dan 1 op de 3 volwassenen in Nederland boven de 50, over 4 jaar is dat de helft. Volgens Hans-Jaap Eijerkamp, directeur van woonwinkel Eijerkamp, kunnen we niet meer om de vergrijzing heen. Mede daarom is hij ambassadeur van de campagne Open voor 50-plus. Hij neemt oudere werknemers aan, omdat het veel voordelen met zich meebrengt. Zo hebben ze volgens Eijerkamp meer ervaring en delen graag hun kennis.

Genoegen nemen met minder

In de bovenstaande aflevering van Tijd voor Meldpunt! kwam werkloosheid bij 50-plus al eerder aan bod. Een oplossing kan zijn om in jezelf te investeren door middel van omscholing of genoegen te nemen met minder salaris. Ook geeft loopbaanspecialist Patricia Heerkens aan dat het belangrijk is om jezelf zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld door een LinkedIn-profiel. Meer dan de helft van de banen wordt via netwerken vergeven.

Vooruitzichten

Het UWV verwacht dat 50-plussers de komende jaren het meeste kans op werk maken in de detail- en groothandel en zakelijke dienstverlening. Omdat in deze sector nieuwe banen worden verwacht en er relatief weinig oudere werknemers in dienst zijn. In de gezondheidszorg maken werkloze 50-plussers het minste kans op een baan.

Geef een reactie

Reacties (3)

    elly blok says:

    Mijn man is 62. 5 jaar geleden raakte hij door een faillisement werkloos. Gelukkig daarna wel weer aan het werk , maar wel steeds voor minder salaris. van 520 per week naar 440 per week. de afgelopen 5 jaar heeft hij gewerkt via een uitzendbureau, alle werkgevers zijn zeer tevreden over zijn werk. ondertussen zitten wij met de gevolgen van de inkomensdaling. verdienenen net teveel om voor toeslagen in aanmerking te komen en te weinig om van dood te gaan

    hennyvanderwal says:

    Weet je wat ik mis bij deze regering, dat er maar weinig kamerleden en regeringsleiders van Nederland met hun voeten in de klei danwel moder hebben gestaan.
    Ja wordt er gezegd dat weten wij wel hebben er een gevoel bij. Zij ze ook een dagje mee geweest.

    deze gasten zij i n dienst van ons Nederlanders, als je kijkt naar de debatten hoe somigen zo ongeïnteresseerd zijn. Kijk maar eens hoe vaak ze met hun telefoons bezig zijn terwel er een debat plaats vind.

    Tevens als zij aan de ronde tafel zitten en vergeten hun microfoon uit te zetten danhoor je ze gewoon berichten versturen

    vijftigisplus says:

    Bij Zembla was een documentaire waar naar voren kwam dat werkgevers geen belangstelling hebben voor 50+. We zouden te oud zijn, vaak ziek en allerlei andere vooroordelen. Naar aanleiding van die uitzending heb ik, zelf ook 2 jaar werkloos en 58 jaar, een artikel geschreven in de plaatselijke krant en heb ik zelf een website gemaakt, http://www.vijftigisplus.nl om vijftig plussers de gelegenheid te geven het tegendeel te bewijzen waardoor de mindset van de werkgevers gaat veranderen. Ik nodig dan ook alle werkloze vijftig plussers uit te reageren en ik daag de werkgevers uit te bewijzen dat ze niet aan leeftijddiscriminatie doen. Met vriendelijke groet,
    Rose Orth

Bekijk ook

Meer