67e verjaardag en AOW-gerechtigd: met welke fiscale veranderingen krijgt u dan te maken?
Publicatiedatum: 17 maart 2025
Viert u in 2025 uw 67e verjaardag, dan bereikt u de AOW-gerechtigde leeftijd. Dat kan gevolgen hebben voor uw inkomen, maar ook voor uw belastingen. Wat verandert er zoal, in uw voordeel en in uw nadeel?
Hoeveel inkomstenbelasting betaalt u in uw eerste jaar als AOW’er?
In 2028 gaat de AOW-gerechtigde leeftijd naar 67 jaar en 3 maanden, tot die tijd blijft het 67 jaar en 0 maanden. Als u in 2025 uw 67e verjaardag viert, bent u dus meteen pensioengerechtigd. En als u nog een deel van het jaar werkzaam bent geweest, betaalt u over dat deel van het jaar nog inkomstenbelasting. Dit is wel een aangepast belastingtarief over schijf 1, het laagste gedeelte van uw inkomen. Hoe hoog dit aangepaste tarief is, hangt af van de maand waarin u de AOW-leeftijd bereikt.
De precieze percentages per geboortemaand vindt u terug op de website van de Belastingdienst, onder het tabje ‘u bereikt in 2025 de AOW-leeftijd‘. Als uw 67e verjaardag in januari valt, ligt het percentage logischerwijs lager (17,92 procent) dan wanneer dat in december is (34,32 procent). U bent immers in een groter gedeelte van het jaar pensioengerechtigd. En heeft u in 2024 al de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt? Houd hier dan rekening mee, als u in 2025 aangifte doet. Klopt het belastingpercentage dat op uw inkomen in schijf 1 is ingehouden? Houd er sowieso rekening mee dat uw inkomen waarschijnlijk zal dalen, zodra u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dat heeft te maken met veranderingen in een aantal heffingskortingen, zodra u de AOW-leeftijd bereikt.
Hoeveel blijft er over van uw algemene heffingskorting?
Denk bijvoorbeeld aan de algemene heffingskorting. Elke Nederlandse belastingbetaler, werkend of gepensioneerd, heeft sowieso recht op deze algemene heffingskorting. Degenen met een laag inkomen hebben recht op een hoge algemene heffingskorting. Zij betalen dus minder belasting, vergeleken met degenen met een hoog inkomen. Maar zodra u de pensioenleeftijd bereikt, gaat uw algemene heffingskorting sowieso omlaag. Wat dat voor u betekent, op basis van uw inkomen in de belastingjaren 2024 en 2025, leest u op de website van de Belastingdienst. Want hoe hard uw algemene heffingskorting daalt na uw 67e, hangt af van hoe hoog uw inkomen precies is.

Heeft u als AOW’er nog recht op arbeidskorting en inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK)?
In de laatste jaren zijn er steeds meer AOW-gerechtigden die besluiten om (gedeeltelijk) te blijven werken. Kiest u hier ook voor, dan heeft u nog steeds recht op arbeidskorting. Dit is een bedrag dat u af kunt trekken van de belasting die u over uw loon betaalt. Maar een AOW-gerechtigde werknemer kan minder geld aftrekken dan iemand die nog niet AOW-gerechtigd is. En besluit u juist om definitief te stoppen met werken, bijvoorbeeld omdat u de AOW-leeftijd heeft bereikt? Dan vervalt uiteraard ook uw recht op de arbeidskorting.
En hoe zit het met de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK)? Als een kind van onder de 12 jaar op uw adres woont, heeft u mogelijk recht op deze extra belastingkorting. Dit kan gaan om uw eigen kind of dat van uw partner, maar ook om een pleeg-, stief- of geadopteerd kind. Dat is dus de IACK, bedoeld voor werkende ouders. Voor de IACK geldt hetzelfde als voor de arbeidskorting, want u heeft er alleen recht op als u werkzaam bent. Kortom, in principe vervalt dit recht na het bereiken van de AOW-leeftijd, tenzij u dus (gedeeltelijk) door blijft werken. Overigens zijn er nog veel aanvullende voorwaarden, om te bepalen of u daadwerkelijk recht heeft op een IACK.
Krijgt u als AOW’er ouderenkorting en/of alleenstaandeouderenkorting?
Daar staat tegenover dat u als AOW-gerechtigde mogelijk recht heeft op de ouderenkorting, als uw inkomen tenminste niet te hoog is. En als u een AOW-uitkering voor alleenstaanden ontvangt, heeft u doorgaans ook recht op een alleenstaandeouderenkorting. Dat is ook het geval als u wel een partner heeft, maar deze partner in een verpleeghuis woont.
Twijfelt u of u recht heeft op een alleenstaandeouderenkorting? Vraag dit dan na bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De alleenstaandeouderenkorting is een vooraf vastgesteld bedrag. In 2025 gaat het bijvoorbeeld om 531 euro. De reguliere ouderenkorting is juist inkomensafhankelijk, net als de overige hierboven genoemde heffingskortingen.

Hoe vraagt u een voorlopige belastingaanslag aan?
Kortom, zodra u 67 jaar wordt en de AOW-leeftijd bereikt, krijgt u met de nodige fiscale veranderingen te maken. Zorg dat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan, zodra blijkt dat u veel nadeliger uit bent. Bij grote veranderingen in uw persoonlijke situatie, als u bijvoorbeeld met pensioen gaat, kan het sowieso geen kwaad om een voorlopige aanslag in te vullen. Zo krijgt u alvast een idee wat u bij moet betalen of juist terugkrijgt, zodra u definitief aangifte gaat doen. De Belastingdienst verstuurt deze voorlopige aanslagen altijd in december en januari. Heeft u er nog geen ontvangen, dan kunt u zelf een voorlopige aanslag over 2025 aanvragen.
(Bron: Archief, SVB, Belastingdienst, PlusOnline, Margriet, Consumentenbond, Knab. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Goed dat MAX hieraan nog eens aandacht schenkt. Vooral door de ouderenkorting en arbeidskorting kan het zijn dat je over bepaalde bijverdienste slechts ca 40% netto overhoudt. MAX heeft hier in een eerdere publicatie op gewezen.
Men maakt altijd reclame van werken loont,ik ben bijna 68 jaar maar heb nog een wijkje post om lekker bezig te zijn hoefde nooit belasting te betalen maar nu mag ik ineens 900 euro neertellen bij de belasting dit stimuleert niet om de post te helpen omdat zij mensen tekort komen dan kan ik beter thuis dingen gaan doen waar ik me mee vermaak en niet meer in het arbeidsproces deel te gaan nemen al had ik daar nog wel plezier in en kon ik dat gelukkig nog wel lichamelijk aan maar dat heeft geen zin op deze manier.
Zwart klussen zoals er in de jaren 70 en 80 gedaan werd en niet Knot spekken. Ze hebben al genoeg gestolen uit de pensioenen.
Ik kan Rob de nijs al dat hij acteur was met de kinder serie kunt u de weg naar hamelen vertellen meneer.
En ik hoop dat het nog eens herhaald wordt die serie.
Ik kan Rob de nijs al als acteur in de serie kunt u de weg naar hamelen vertellen meneer.
En ik dat ze serie nog eens herhaald op de tv dat leuk voor de kinderen nu.
En dat geldt voor programma’s de acteurs en pressentoren die ook overleden zijn.
Op basis van dit artikel heb ik ingelogd bij de SVB, maar de zoektermen “alleenstaand” of “ouderenkorting” of welke variant daarvan dan ook leveren geen enkele hit op. Dat bevreemdt me na het lezen van bovenstaand artikel. Nou kan ik niet achterhalen waar ik wel/geen recht op heb. Hoe zit dit? Hoe kan dit? Help!
Beste Frank,
Dank voor uw reactie. Deze informatie staat helaas ook op niet uitgeschreven op de website van de SVB. Wel is er dit overzicht van de Belastingdienst, om te zien waar u recht op heeft in uw situatie: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/heffingskortingen_boxen_tarieven/heffingskortingen/heffingskortingen_voor_aow_gerechtigden. Ook is er dit overzicht van Rijksoverheid, met extra uitleg over ouderenkorting en andere heffingskortingen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/inkomstenbelasting/vraag-en-antwoord/wat-is-een-heffingskorting-en-welke-heffingskortingen-zijn-er
Mocht u nog extra vragen hebben over uw eigen situatie, dan kunt u contact opnemen met de SVB, via telefoon, WhatsApp et cetera: https://www.svb.nl/nl/aow/contact/bepaal-uw-vestiging
Hopelijk hebben we u hiermee voldoende geïnformeerd.
Met vriendelijke groeten,
Redactie MAX Vandaag
Dank voor het uitgebreide antwoord, hier kan ik iets mee