50-plusser op de werkvloer heeft veel voordelen en dat zien ook werkgevers
Publicatiedatum: 28 november 2024
Steeds meer bedrijven staan open voor 50-plussers op de werkvloer, waardoor hun kansen op de arbeidsmarkt sterk verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van de vacaturesite Indeed. Toch zijn daarmee de vooroordelen over de oudere werknemer nog niet helemaal verdwenen.
Meer gaan werken
In de afgelopen 25 jaar zijn 50-plussers meer gaan werken. Vooral 60- tot 65-plussers zijn meer gaan werken. Niet vreemd aangezien de pensioenleeftijd is verhoogd van 65 naar 67 jaar. Hoewel er (nog) sprake is van een krapte op de arbeidsmarkt, is het voor de werkzoekende boven de 50 niet altijd even gemakkelijk om aan een baan te komen.
Meer kansen voor de werkende 50-plusser
Maar langzaam lijkt dit te veranderen. Want uit het onderzoek van Indeed, onder ruim 500 bedrijven, blijkt dat 73 procent van de ondervraagden kansen te zien voor werknemers boven de 50. De krapte op de arbeidsmarkt vraagt om een andere kijk op sollicitanten en dus ook minder strikt te beoordelen op leeftijd. Het onderzoek wijst tevens uit dat ruim 90 procent van de werkgevers een goede balans tussen jonge en oudere medewerkers erg belangrijk vindt.
Stan Snijders, Managing Director bij Indeed Benelux, is blij met deze hoopvolle cijfers: “Bedrijven die waarde hechten aan diversiteit in leeftijd functioneren vaak beter en het zijn daardoor ook leukere plekken om te werken voor een bredere groep werknemers. Oudere medewerkers brengen niet alleen ervaring, maar vullen ook het perspectief aan van jongere collega’s en vice versa. Daarnaast staat buiten kijf dat iedereen gewoon heel hard nodig is om organisaties draaiende te houden.”
Het is niet alleen goed nieuw: vooroordelen zijn hardnekkig
Maar het is niet alleen goed nieuws voor de 50-plussers. Want de vooroordelen over oudere werknemers zijn hiermee niet weg. Een aantal van de ondervraagde werkgevers geeft aan dat bijvoorbeeld fysieke beperkingen of toenemende gezondheidsproblemen een reden zijn om 60-plussers niet in dienst te nemen. Zij zouden volgens 14 procent van de ondervraagden ook minder flexibel zijn en meer geld kosten.
Snijders licht toe: “In de praktijk zie je dat vooroordelen, zowel bewust als onbewust, al snel kunnen leiden tot terughoudendheid in het uitnodigen van iemand voor een gesprek. Je kunt als werkgever altijd in gesprek met iemand. Daarna kun je altijd nog bepalen of iemand bij en in jouw organisatie past of niet.”
Diversiteit op de werkvloer
Diversiteit op de werkvloer is belangrijk, daarin horen ook jong en oud. Toch heeft 1 op 5 werkenden boven de 50 te maken gehad met leeftijdsdiscriminatie, blijkt uit het onderzoek van Indeed. Het werken met 50-plussers wordt als minder prettig ervaren dan met jongere werknemers.
“Voor een inclusieve werkcultuur is het essentieel dat werkgevers actief beleid voeren om vooroordelen en discriminatie tegen te gaan. Werkenden zouden ook over hun schaduw heen moeten stappen. Het is inmiddels wel echt meermaals bewezen dat diverse- en inclusieve werkplekken de samenwerking en de productiviteit van teams verbeteren”, aldus Snijders.
50-plus en op zoek naar een baan?
Door de krapte op de arbeidsmarkt, en de uitkomst van dit onderzoek, lijken er wel kansen te liggen voor werkzoekende 50-plussers. Dus solliciteer en laat in uw motivatie en cv uw sterke punten naar voren komen. U bent immers goud waard voor een organisatie met uw (levens)ervaring.
Oudere werknemers zijn vaak veel flexibeler omdat zij niet meer afhankelijk zijn van schoolvakanties. Ze zijn ook minder vaak ziek en zijn zich meer (dan jongeren) bewust van hun bijdrage aan het geheel en hun rol in het bedrijf. Daar waar jongere werknemers (terecht) vaker van baan wisselen, zijn 50-plusser doorgaans een stuk loyaler.
(Bron: Indeed, CBS, Werk.nl. Foto: Shutterstock)