1 juni 2023 wordt belangrijke datum: dit moet u weten over nieuwe opzegvergoeding voor vaste energiecontracten
Publicatiedatum: 29 maart 2023
Overweegt u om een vast energiecontract af te sluiten, nu meerdere energieleveranciers dit weer aanbieden? Dan heeft u 2 maanden extra bedenktijd, waarin u nog kunt profiteren van de gunstige regels. De nieuwe opzegvergoeding geldt namelijk niet per 1 april, maar zal vanaf 1 juni 2023 van kracht zijn.
Waarom zijn vaste energiecontracten tijdelijk verdwenen?
De energietarieven zijn jaren achtereen gunstig geweest, met tarieven onder de 0,50 euro per kubieke meter gas en minder dan 0,30 euro per kilowattuur (kWh). Maar in 2021 is er een kentering en na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne gaat het helemaal hard. Doordat de prijs voor gas en elektriciteit zo hard stijgt, wagen energieleveranciers zich niet aan vaste contracten. Als ze hun prijzen voor langere tijd vastleggen, zijn die prijzen razendsnel achterhaald en lopen de leveranciers veel geld mis.
Waarom komen vaste energiecontracten in 2023 terug?
In de loop van 2022 worden variabele energiecontracten (noodgedwongen) de standaard. Maar de energieprijzen zakken al snel weer, mede door de milde temperaturen van eind 2022 en begin 2023. Bovendien werkt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan nieuwe regels met betrekking tot opzegvergoeding. De huidige regeling is gunstig voor consumenten, maar kan de energieleveranciers veel geld kosten. Zodra de nieuwe regels er zijn, lopen zij minder risico als ze weer vaste contracten aanbieden.
Wanneer moet dit dan gaan gebeuren? De energiebranche mikt eerst op 1 januari 2023 en daarna op 1 april 2023, maar beide data blijken echter niet haalbaar. Nu moeten er op 1 juni 2023 alsnog nieuwe regels komen, bevestigt een woordvoerder van Energie Nederland tegenover RTL Z. Veel energieleveranciers wachten op die datum voordat ze weer vaste contracten aanbieden. Maar bij aanbieders als Essent, Budget Energie, EnergieDirect en Vandebron Energie kunt u al een jaarcontract afsluiten. De tarieven van deze leveranciers liggen zelfs onder het prijsplafond.
Hoe zijn de huidige regels met betrekking tot opzegvergoeding?
De opzegvergoeding betaalt u als u een vast energiecontract voortijdig opzegt. Hoeveel geld dit is, hangt af van hoelang uw gas- of elektriciteitscontract nog doorloopt. Is dat langer dan 2,5 jaar, dan betaalt u 125 euro. Tussen 2 en 2,5 jaar is uw opzegvergoeding 100 euro. Bij een resterende looptijd tussen de 1,5 en 2 jaar bent u 75 euro kwijt. En als u nog minder dan 1,5 jaar over heeft, kost het opzeggen u 50 euro. Deze opzegvergoedingen gelden per contract, voor gas óf elektriciteit dus. Heeft u een vast contract voor gas én elektriciteit, dan geldt het dubbele van deze bedragen, minimaal 100 euro en maximaal 250 euro.
Wat worden de nieuwe regels met betrekking tot opzegvergoeding?
Vanaf 1 juni 2023 wordt dit dus anders. Als u een vast energiecontract opzegt, betaalt u het bedrag dat uw leverancier nog van u tegoed heeft. Volgens een rekenvoorbeeld van vergelijkingssites Independer en Gaslicht.com komt dit neer op de volgende formule: (huidig tarief – nieuw tarief) maal (verwacht totaalverbruik – daadwerkelijk verbruik). Heeft u bijvoorbeeld een elektriciteitstarief van 0,40 euro per kWh in uw contract staan? En kunt u bij een andere leverancier 0,25 euro per kWh betalen? En heeft u 500 kWh verbruikt, terwijl uw verwachte totaalverbruik 1.500 kWh is, totdat uw contract afloopt? Dan wordt de rekensom (0,40 – 0,25) maal (1.500 – 500). Oftewel 0,15 maal 1.000, een opzegvergoeding van 150 euro.
Hoe langer uw vaste contract nog doorloopt, hoe duurder het is om over te stappen. Zodra u doorgeeft dat u overstapt, berekent uw energieleverancier hoe hoog de opzegvergoeding precies uitvalt. Als dat is gebeurd, heeft u nog wel een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen.
Wat is nog meer belangrijk om te weten?
Zolang de nieuwe opzegvergoeding nog niet officieel is, kunt u nog volgens de huidige voorwaarden een vast energiecontract afsluiten. En als u na verloop van tijd weer overstapt, geldt nog steeds de gunstige opzegvergoeding, tussen de 50 en 125 euro per contract. Houd er daarnaast rekening mee dat het prijsplafond per 1 januari 2024 wegvalt. Zit u met uw huidige verbruik boven of onder het prijsplafond? En zijn de reguliere tarieven van uw leverancier hoger of lager dan het prijsplafond? Of het voor u handig is om weer een vast energiecontract af te sluiten, bespreken we in dit artikel met Pricewise-directeur Hans de Kok.
(Bron: Archief, RTL Z, De Volkskrant, NU.nl, Consuwijzer, Independer, Radar, Gaslicht.com. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Citaat uit bovenstaand artikel:
“De energietarieven zijn jaren achtereen gunstig geweest, met tarieven onder de 0,50 euro per vierkante meter gas ….”
Wat moet ik mij voorstellen bij een vierkante meter gas???
Gas gaat toch altijd in kubieke meters???
Met zo’n blunder diskwalificeert de schrijver van dit artikel zich.
Beste Nitram49,
Dank voor uw oplettendheid. De vierkante meter waar u op doelt moet inderdaad kubieke meter zijn en we hebben het inmiddels aangepast in het artikel.
Met vriendelijke groeten,
Redactie MAX Vandaag