0 procent spaarrente is een feit
Publicatiedatum: 22 maart 2017
Triodos Bank verlaagt als eerste bank in Nederland de spaarrente naar 0 procent. Sparen was al niet heel lucratief meer, maar het lijkt er nu op dat sparen ons langzamerhand geld gaat kosten.
Bevorderen economische groei Europa
Ook bij andere banken gaat de rente de laatste tijd omlaag. De banken volgen het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) die de afgelopen jaren de rente heeft verlaagd om de economische groei van Europa te bevorderen. Van alle Nederlandse banken hanteerde Triodos al de laagste rente. In oktober 2016 verlaagde de bank de rente al naar 0,1 procent. De hoogst mogelijk rente die nu nog op een spaarrekening te krijgen is, is maximaal 0,7 procent. Bij de ABN AMRO en Rabobank is de rente op spaarrekeningen niet meer dan 0,2 procent. ING geeft nog 0,25 procent.
Inflatie gaat boven spaarrente uit
In november 2016 steeg de inflatie naar 0, 6 procent. De waardevermindering van ons geld stijgt door de inflatie uit boven de gemiddelde spaarrente. Hierdoor wordt ons geld minder waard. De lage inflatie heeft in de afgelopen jaren gezorgd dat ons spaargeld nog een beetje aangroeide. Maar nu de inflatie stijft, beginnen de prijzen te knabbelen aan ons spaargeld. We houden pas geld over op onze spaarrekening als de inflatie lager is.
Behalve de spaarrente claimt ook de belastingdienst aan ons spaargeld. Wie meer dan 24.437 euro aan spaargeld en beleggingen heeft, betaalt over dat meer een vermogensrendementsheffing van 1,2 procent. Gemiddeld hebben Nederlandse huishoudens een spaarpot van 28.000 euro. Een kwart van de huishoudens heeft 1000 euro of minder op de spaarrekening staan.
Sparen blijft zinvol
Sparen heeft ondanks de lage rente volgens Triodos nog steeds zin. “Er zijn ook andere goede redenen om te blijven sparen, bijvoorbeeld om een buffer aan te houden voor onvoorziene uitgaven.” De bank onderscheidt zich vooral op het gebied van duurzaamheid en geeft aan het spaargeld van zijn klanten nog steeds te gebruiken voor het financieren van duurzame ondernemers en initiatieven.
(Bron: ANP/NOS)