Zomereenzaamheid treft bijna 1 miljoen 75-plussers: wat kunt u doen om te helpen?
Publicatiedatum: 4 juli 2024
Sportliefhebbers kunnen in de zomer van 2024 hun lol op. En wie op vakantie gaat, heeft uiteraard ook iets om zich op te verheugen. Maar helaas zijn de zomermaanden niet voor iedereen een feestje. In de vorige jaren hebben we al regelmatig aandacht besteed aan het probleem zomereenzaamheid, dat helaas nog steeds niet verdwenen is. Wat kunt u doen om uw steentje bij te dragen?
Bijna 1 miljoen 75-plussers worstelen met zomereenzaamheid
De zomermaanden zijn een ideale gelegenheid om eropuit te gaan, een dagje weg in Nederland of een langere vakantie in het buitenland. Maar als u op leeftijd bent, een kleinere sociale kring heeft en/of worstelt met fysieke beperkingen, is dit helaas gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zomereenzaamheid is vooral bij thuiswonende 75-plussers een groot probleem.
Ruim 950.000 mensen in deze leeftijdscategorie voelen zich regelmatig eenzaam tijdens de zomermaanden. De temperaturen zijn hoog, de dagen duren langer en veel buren, familieleden en vrienden zijn op vakantie. Bovendien hebben veel verenigingen en stichtingen dan een zomerstop. Zo gaan de gratis koffieconcerten in het hele land, waar we eerder een artikel over geschreven hebben, pas in september 2024 weer van start. Als ouderen niet kunnen fietsen of autorijden, met een rollator lopen of op een andere manier minder mobiel zijn, is dat een extra belemmering.
Stichting Met je hart vraagt aandacht voor zomereenzaamheid
Stichting Met je Hart, actief in 52 gemeentes, met ruim 1.400 vrijwilligers, lanceert de campagne ‘Zomer vier je samen’. Hun doel is het verbreden van het besef rondom zomereenzaamheid. Daarnaast wil de stichting anderen motiveren om in actie te komen. Als ouderen in een sociaal isolement dreigen te belanden, kunnen ze bij Met je hart worden aangemeld, door hun familie of door zorg- en welzijnswerkers. Op deze interactieve kaart kunt u zien of er ook in uw woonplaats een lokaal vrijwilligersteam is. Deze vrijwilligersteams organiseren vaste ontmoetingsmomenten, maar ook aanvullende activiteiten in de zomermaanden.
Het team uit het Noord-Brabantse Son en Breugel heeft bijvoorbeeld een dagje uit in Safaripark Beekse Bergen georganiseerd. In de zomer van 2024 staan onder meer een rondvaart door de Biesbosch, een kermisbingo tijdens de Tilburgse Kermis, een barbecue in Woerden, een boerderijmiddag in Lytsewierum (nabij Sneek) en een bezoek aan cultuurfestival Fabriek Magnifique (Veghel) op het programma. Daarnaast zijn er sportieve evenementen, zoals de lokale petanque-activiteiten. Vrijwilligers van Met je Hart onderhouden het persoonlijke contact met de deelnemers en nodigen ze uit voor de ontmoetingen.
Daarnaast zorgen ze voor het halen en brengen, als de deelnemers niet op eigen gelegenheid af kunnen reizen. “Vroeger reed ik voor mijn kinderen naar voetbal en hockey, nu rijd ik voor de ouderen”, lacht Aimée Romme, directeur van Stichting Met je Hart, in gesprek met MAX Vandaag. Aimée is zelf ook actief als vrijwilliger in de regio ‘s-Hertogenbosch en Vught. Op die manier heeft ze een mooie vriendschapsband opgebouwd met 2 ouderen, Ton en Jany. “Ton is helaas 2 jaar geleden overleden. Van hem kreeg ik de mooiste levenswijsheden en relativeringslessen mee. Ik moet nog vaak aan hem en zijn tips denken. Met Jany heb ik een fijne vriendschap opgebouwd. Op mijn verjaardag heeft zij mijn voicemail ingezongen, we lunchen wel eens samen. En met haar deel ik mijn vakantieverhalen zodat ze nog lekker mee kan genieten.”
Het opdoen van nieuwe contacten, zeker in tijden van zomereenzaamheid, daar draait het dus om. “Waar wij naar streven, is dat de ouderen nieuwe contacten opdoen. Zodat zij ook naast de ontmoetingen van Met je Hart iemand hebben om mee af te spreken. Samen wandelen, koffie drinken of een rondje fietsen, daar ontstaan ook weer nieuwe vriendschappen uit”, vertelt Aimée. Wilt u zelf vrijwilliger worden of op een andere manier meehelpen in de strijd tegen zomereenzaamheid? Dan vindt u op deze pagina meer informatie. “Het is laagdrempelig en flexibel. De vrijwilliger van nu wil niet meer het vaste moment vastleggen, bijvoorbeeld op donderdagmiddag. Ze willen zich nu flexibel inzetten en daar spelen we heel erg op in”, legt Aimée uit. “Als mensen geloven in dit concept, ondernemend zijn en het leuk vinden om in hun gemeente een Met je Hart-team te starten, dan mogen ze zich altijd melden bij ons.”
Ook bij Stichting MAX Maakt Mogelijk kunt u zich aanmelden, als u een idee heeft voor een project tegen eenzaamheid. Daarnaast zijn er andere lokale initiatieven. Stichting Koffieluitjes organiseert koffieochtenden in Ede en zorgt daarnaast voor 3 aanvullende activiteiten per maand. In de gemeente Westland werkt Eén Tegen Eenzaamheid samen met bibliotheken, wijkcentra en buurtinformatiepunten. Zij versturen gratis ansichtkaarten of uitnodigingen voor activiteiten in de regio. Verder kunt u een kijkje nemen op het landelijke vrijwilligersplatform NLvoorelkaar.
Wat kunt u zelf doen om mee te helpen?
Maar ook met een klein gebaar kunt u al een verschil maken. Stuur de buren bijvoorbeeld een kaartje vanaf uw vakantieadres, zodat ze ook een klein beetje mee kunnen genieten. Of bied aan om eens in de tuin te helpen of om samen een kopje koffie te drinken. En hoe herkent u iemand die eenzaam is en een beetje extra gezelschap? Want eenzaamheid is nog altijd een taboeonderwerp, dus diegene zal er zeker niet mee te koop lopen. Eén tegen Eenzaamheid legt uit op welke signalen u kunt letten. Daarnaast kunt u inspiratie opdoen voor activiteiten om zomereenzaamheid tegen te gaan, zoals buurtrestaurants, fietsmaatjes en wandeltochten.
(Bron: Archief, Stichting Met je Hart, ANP, Omroep Gelderland, BELnieuws, Mooi Son en Breugel, Eén tegen Eenzaamheid, Stichting Koffieluitjes Ede, Rodi.nl, Eén Tegen Eenzaamheid, NLvoorelkaar, MAX Maakt Mogelijk. Foto: Shutterstok)