Kerstboom

Wist u dit al over de kerstboom?

Nog voordat Sinterklaas is vertrokken naar Spanje, wordt bij vele Nederlanders de kerstboom al van zolder gehaald. Maar wat weten we eigenlijk van de groen versierde boom in onze woonkamer en is het wel gebruikelijk om deze al zo vroeg neer te zetten. Wij zochten het voor u uit.

Oorsprong van de kerstboom

Al vroeg in de decembermaand worden de kersbomen binnengehaald om ze te versieren met kerstballen, lichtjes en slingers. Maar waarom zetten we de boom eigenlijk zo pontificaal in onze woonkamers neer? Vermoedelijk worden in de Germaanse tijd de huizen al versierd met groene bomen en takken. Deze staan namelijk symbool voor vruchtbaarheid en goddelijkheid. De dennenboom blijft, als één van de weinige, ook in de wintermaanden groen en wordt daarom veel gebruikt. Tijdens de kortste dag van het jaar zetten de Germanen de groene boom, versierd met appeltjes en andere decoraties, in het midden van het dorp. Dit als aankondiging van de nieuwe lente. In de late middeleeuwen wordt de boom pas overgenomen door de christenen en binnenshuis gebruikt tijdens winterfeesten.

Wanneer beginnen we met optuigen?

Tegenwoordig worden er in Nederland jaarlijks zo’n 2,5 miljoen kerstbomen verkocht. De meest verkochte soort is de Nordmannspar. Deze behoudt namelijk het langst zijn naalden. De boom groeit niet in Nederland, maar wordt geïmporteerd uit Duitsland en Denemarken. Hoewel wij in Nederland niet vroeg genoeg kunnen beginnen met het optuigen, denken die landen daar anders over. Zo is het daar gebruikelijk de kerstboom pas op te zetten op 24 december. De Noren beginnen een dag eerder en in de VS wordt de boom traditioneel opgezet na Thanksgiving. Dat is dus veel eerder, namelijk vanaf de 4e donderdag in november. In Australië is de zomervakantie het startsein om de kerstversiering in huis te halen, Australiërs beginnen half december met het optuigen van de kerstboom.

tips voor het kopen van een kerstboom
Lees ook: Nog geen kerstboom in huis? Lees dan deze tips

Zoveel kerstballen passen er in uw kerstboom

Het is soms lastig in te schatten of u wel genoegen kerstballen in huis heeft om de boom mee vol te hangen. 2 Engelse studenten van The University of Sheffield hebben hier een handige formule voor bedacht. Namelijk: √17/20 x hoogte kerstboom (in cm). De studenten hebben niet alleen een berekening voor het aantal ballen bedacht, maar hebben dit ook gedaan voor het aantal lichtjes, de lengte van de slingers of de hoogte van de piek. Op de Engelstalige website van de Universiteit kunt u de berekeningen vinden of de hoogte van de boom invullen. De calculator rekent dan automatisch alles voor u uit. ’s Werelds hoogste kerstboom bevat 4.000 meter aan slingers, 2.500 meter lichtjes en meer dan 16.000 kerstballen. De piek heeft een hoogte van 80 meter.

Kerstversiering
Lees ook: Kerstversiering ophangen? Zo houdt u het veilig

Wat gebeurt er met de boom na kerst?

De meeste kerstbomen die na de feestdagen worden weggedaan of niet worden verkocht, belanden in de versnipperaar. Veel gemeentes bieden de optie de boom op te laten halen of in te leveren. Deze bomen worden versnipperd en gecomposteerd. Wist u dat u de kerstboom ook een bijzondere bestemming kan geven nadat u er genoeg van heeft? Sommige dierentuinen organiseren inleverdagen voor de kerstbomen. De dieren uit het park krijgen de bomen cadeau om mee te spelen of er aan te knagen. De boom moet dan wel helemaal gecontroleerd worden op gevaarlijke materialen. Heeft u een boom met een gezonde kluit, dan kunt u de boom ook een 2e leven geven door deze te herplanten in uw tuin. Een kunstboom kan natuurlijk gewoon weer netjes in de verpakking en worden opgeborgen.

(Bron: The University of Sheffield, Quest, historiek.net)

Geef een reactie