Wilt u wel of niet gereanimeerd worden? Geef het aan
Publicatiedatum: 23 januari 2019
‘Wilt u wel of niet gereanimeerd worden?’ Deze vraag stellen artsen altijd aan ouderen die een (risicovolle) operatie ondergaan. Maar volgens de artsen is dit een vraag waar veel ouderen niet over na hebben gedacht en dat lijdt in sommige gevallen tot ongewenste situaties.
Verhoogd risico
Het gesprek of u wel of niet gereanimeerd wilt worden zou in een veel eerder stadium plaats moeten vinden. Nu gebeurt het vaak vlak voor de operatie en soms zelfs wanneer de patiënt de Eerste Hulp wordt binnen gereden. Het kan iedereen overkomen, dus voor iedereen is het iets om over na te denken. Maar ouderen hebben doorgaans een verhoogd risico om complicaties te krijgen tijdens een ingreep. Het gesprek over het wel of niet reanimeren moet in dat geval al eerder met de huisarts of voorafgaand aan de operatie op de polikliniek plaats vinden.
Reanimatie niet altijd succesvol
Wordt de vraag niet eerder besproken dan valt die bij patiënten soms rauw op hun dak als hij vlak voor de ingreep wordt gesteld. “Door de spanning of tijdsdruk zijn zij niet altijd in staat om een overwogen beslissing te nemen”, aldus Diederik van Dijk, hoogleraar intensive care van het UMC Utrecht. Van Dijk sprak met patiënten die gereanimeerd zijn, maar die dit achteraf niet gewild hadden. “Mensen moeten zich realiseren dat een reanimatie vaak niet succesvol is. Op televisie wel, in het echt niet.”
Bespreek laatste levensfase
Naast artsen roepen ook ouderenbond ANBO en de Patiëntenfederatie Nederland mensen op over deze vraag na te denken. Vooral voor ouderen is het een belangrijke vraag om te beantwoorden. Volgens Thom Meens van de federatie worden vragen over de laatste levensfase vaak uitgesteld. Mensen vinden het lastig om erover te praten. Meens stelt dat het daarom juist belangrijk is om dit te doen met iemand die u vertrouwd zoals bijvoorbeeld de huisarts. “Denk erover na als je merkt dat je achteruit gaat. Op het moment dat je aan zaken denkt als ‘wie moet mijn financiën doen als ik het niet meer kan?’, dan is dat ook de tijd om over reanimatie en je levenseinde na te denken.”
Maak wensen kenbaar
Het kenbaar maken van de wensen is niet alleen voor artsen van belang om te weten, ook voor familie en vrienden. Ook zij worden op deze manier niet voor onnodige keuzes gesteld. Samen met de huisartsen heeft de Patiëntenfederatie een informatiefolder uitgegeven. Vraag hierom bij uw huisarts.
(Bron: AD/NOS)