Welke rol spelen grootouders bij de opvoeding van hun kleinkind?
Publicatiedatum: 9 april 2021
Opa en oma worden is een bijzonder moment. Een moment waarop een verschuiving plaatsvindt. Niet alleen in de rol als opa en oma, maar ook in de verhouding tot uw eigen kind. Uw kind gaat nu een kind opvoeden. Een bijzonder belangrijke periode, want de ontwikkelingen die we in de eerste 1000 dagen van ons leven doormaken, zijn van groot belang voor de rest van ons leven. Grootouders kunnen in deze periode een belangrijke rol spelen. Veel opa’s en oma’s doen dit al. Het Amsterdam UMC, Amsterdam Universitair Medische Centra, doet onderzoek naar de beleving van (groot)ouders in deze eerste belangrijke 1000 dagen en kan uw hulp daarbij gebruiken!
Eerste 1000 dagen
De ontwikkeling die we als mens doormaken in de eerste 1000 dagen van ons leven is groot. In geen enkele andere periode in het leven worden zo veel mijlpalen bereikt. Alle organen worden aangelegd, onze afweer wordt opgebouwd, we hechten ons aan anderen, we leren kruipen, staan en lopen, we leren eten en drinken, communiceren, spreken onze eerste woordjes en leren essentiële levenslessen over oorzaak en gevolg. Op dit fundament bouwen we de rest van ons leven.
Inhalen kan niet
Omdat de ontwikkelingen in die eerste fase zo snel gaan, is het van evenredig groot belang dat dit goed gaat. Want gaat het niet goed, dan kunnen we daar ons leven lang last van hebben en moeten we in de rest van ons leven knokken om die achterstand in te halen. Als een kind tijdens deze vormende fase wordt blootgesteld aan de negatieve invloeden van stress, roken, ongezonde voeding, geweld, of armoede dan kruipt dat letterlijk onder de huid. Dit kan gevolgen hebben op de ontwikkeling van het brein waardoor het bijvoorbeeld lastiger is meekomen op school, en dus moeilijk om gebruik te maken van het onderwijs, met alle gevolgen van dien voor de leerprestaties, de kansen op de arbeidsmarkt, en daarmee op de maatschappij als geheel.
Goede start
Samen met de Samenwerkende Gezondheidsfondsen werkt het Amsterdam UMC aan een Gezonde Generatie. Daarbij investeren in ze in de eerste 1000 dagen van kinderen: het fundament voor de toekomst. Want ze willen zo veel mogelijk kinderen een goede start geven. Niet alleen ouders ook grootouders kunnen een belangrijke rol spelen in het leven van een kind. Veel opa’s en oma’s ondersteunen in de zorg voor hun (klein)kinderen. Daarom willen de onderzoekers ook hen betrekken in dit onderzoek. Met de uitkomsten van het onderzoek willen de onderzoekers campagnes ontwikkelen om kinderen een goede start te geven en daarmee te bouwen aan het fundament van een gezonde toekomstige generatie.
Wat vindt u belangrijk?
De onderzoekers willen graag weten hoe u als grootouder aankijkt tegen de eerst 1000 dagen van een kind. Wat vindt u belangrijk voor een goede start, en hoe kijkt aan tegen uw rol als grootouders in de groei en ontwikkeling van uw kleinkind? Hoe kijkt u aan tegen uw hulp bij de opvoeding? Wat vindt u belangrijk en wat is lastig? Hoe gaat u om met verschillen van inzicht in de opvoeding? En hoe kijkt u bijvoorbeeld naar de rol van uw eigen kind als ouder? Kortom, hoe geeft u vorm aan uw rol als opa en oma?
Klik op deze link om mee te doen aan het onderzoek.
Professor Tessa Roseboom, hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam, is één van de onderzoekers die aan dit onderzoek meewerkt. Ze vertelt hierover op 9 april 2021 in Tijd voor MAX.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Zeer interessant…
Mijn leeftijd is 75 jaar. 1945
Oorlogskind. 40 jaar gewerkt als basisschool leerkrachten in het SBO.
Mijn man was ook oorlogskind 1944.
50 jaar gewerkt als leraar MBO 2e graads bevoegd in Rotterdam.
We hebben twee kinderen: een jongen 1972
Een dochter 1975.. In 2000 werden we grootouders.
Inmiddels 7 kleinkinderen en werkelijk een geschiedenis achter ons, waar ik een boek gemakkelijk mee zou kunnen vullen.
In 2010 is mijn geliefde echtgenoot me ontvallen na een zwaar ziekbed.
Ik zou u een heel ander beeld kunnen tonen over uw stellingen.
Het gaat te ver om dit hier te doen.
Indien u geïnteresseerd bent, wil ik dit wel mondeling toelichten.
Ik zal u mijn vaste telefoonnummer geven, indien u geïnteresseerd bent.
met vriendelijke groet,
klaproos 2
Hallo, ik ben 70 jaar en heb 43 jaar in de ouderenzorg gewerkt. Daarnaast heb ik vanaf 2005 een dag in de week op mijn kleinzoon gepast. Vanaf dec. 2008 waren dat 2 dagen in de week omdat er een kleindochter bij kwam.
Ik heb dit met mijn werkgever kunnen regelen en dat werkte prima voor mij.
Bij kleinkinderen is mijn rol opgeschoven. Mijn uitgangspunt is het verdergaan in de zorg voor de kids waar de ouders het moesten laten liggen om te gaan werken.
Dat geldt voor slaaptijden, het eten en etenstijden. “Natuurlijk” was er ook wel eens wat lekkers buiten de regel om. Maar daarover werd gecommuniceerd en het was nooit een punt van discussie. Ik durf te beweren dat ik een goede band met mijn nu 5 kleinkinderen heb.
Helaas moeten veel ouders beide werken om van alles te kunnen betalen. Dat is jammer.
Vanwege Corona kom ik nu op afspraak helpen. Grootouders zijn in elk geval bijzonder voor de kleinkinderen en Vice versa. Ik zou ze voor geen goud willen missen