eenzaamheid

Week tegen Eenzaamheid: dit kunt u doen

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid (27 september tot 6 oktober 2018) is er extra aandacht voor het probleem dat eenzaamheid heet. Geschat wordt dat er meer dan een miljoen mensen hieraan lijden, waaronder heel veel oudere mensen. Gelukkig zijn er initiatieven waar eenzamen zich tot kunnen wenden én waar mensen zich kunnen melden die graag een eenzaam persoon willen helpen.

Maatjesproject van Oranje Fonds

Op zoek naar een maatje die u kan bijstaan in moeilijke situatie, of om gewoon gezellig koffie mee te drinken? Dan kunt u onder meer terecht bij het Oranje Fonds. Het Oranje Fonds heeft sinds enige tijd het Maatjesproject, waarbij onder meer eenzame mensen een maatje toegewezen kunnen krijgen. Deze komt dan gedurende een bepaalde periode elke week langs. Hoeveel uur per week dit is, varieert heel erg. Bent u op zoek naar een maatje? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een welzijnsorganisatie bij u in de buurt; zij weten vaak de weg naar een aanvraag. Wilt u graag maatje worden? Dan kunt u het best een kijkje nemen op de website van het Oranje Fonds. Daar kunt u zoeken op plaatsnaam en worden alle beschikbare maatjesprojecten weergegeven.

Golfkarretjes tegen eenzaamheid

Even naar die vriend of vriendin lopen die 4 straten verderop woont is niet zo makkelijk voor veel ouderen. Daardoor kan sociaal isolement ontstaan, met eenzaamheid als gevolg. Om dit patroon te doorbreken zijn er in verschillende Nederlandse gemeenten, waaronder Utrecht en Houten, projecten met golfkarretjes. Tegen een kleine vergoeding wordt u dan door het golfkarretje naar de plek van bestemming gebracht en weer opgehaald. meer informatie over deze service leest u op de websites van Vervoer Houten en Buurt Mobiel, het initiatief in Utrecht. Zelf niet op zoek naar vervoer, maar wilt u de projecten graag helpen? Dat kan. Kijk ook daarvoor op de websites.

Match van het Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds heeft sinds 2017 de online dienst Match. Door Match kunnen ouderen via de telefoon of het internet een wens indienen die vervolgens vervuld wordt door een vrijwilliger van het Ouderenfonds. Zo’n wens kan van alles zijn: van een vakantie tot aan gezelschap om wekelijks een korte wandeling mee te maken. Een wens indienen en vervullen kan beide via de website van Match. Kent u iemand zonder internetverbinding voor wie deze dienst een uitkomst zou zijn? Dan kan deze persoon ook kosteloos bellen met het Ouderenfonds op 0800-1325.

Buddy Netwerk

Eenzame ouderen die in de regio Den Haag wonen en een maatje zoeken, kunnen aankloppen bij het Buddy Netwerk. Buddy Netwerk zorgt ervoor dat zij een zogenoemde buddy toegewezen krijgen die hen gedurende een jaar elke week of 2 weken een aantal uur bezoekt. Zodoende is er een structureel contactmoment, wat de eenzaamheid kan doen verminderen of oplossen. Buddy’s zijn er niet alleen voor eenzame mensen, maar ook voor hen die ernstig ziek zijn. Zoekt u een buddy? Aanmelden kan via de website. Ook mensen die graag buddy willen worden, kunnen hier terecht. Let op! Lees voordat u dit doet wel goed de voorwaarden en wees  ervan bewust dat u eerst een training moet ondergaan voordat u aan de slag kunt.

MAX 50plusnet

Ook MAX zet zich al jaren in om 50-plussers met elkaar te verbinden en mogelijk eenzaamheid tegen te gaan. MAX 50plusnet biedt 50-plussers de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen en zo hun sociale netwerk uit te breiden. U ontmoet leeftijdgenoten waarmee u kunt chatten, mailen en om eventueel samen of in groepsverband activiteiten te ondernemen.

De Luisterlijn

Iedereen die eenzaam is en een luisterend oor nodig heeft, kan bellen met de de Luisterlijn. Achter de telefoonlijnen zitten speciaal opgeleide vrijwilligers die naar u luisteren en kunnen adviseren. Het telefoonnummer is 088 – 0767 000 en kost 0,5 cent per minuut. U kunt ook vrijwilliger worden bij Luisterlijn. Meer informatie en het aanmeldformulier vindt u op delijsterlijn.nl.

Maatjesnetwerk van Humanitas

Heel vele regio’s van Nederland hebben een afdeling van de landelijke hulporganisatie Humanitas. Deze afdelingen organiseren onder meer het Humanitas Maatjes-programma, waar bijvoorbeeld eenzame ouderen aanspraak op kunnen maken. De bedoeling is om via dit project een langdurig contact op te bouwen, waardoor eenzaamheid constructief kan worden aangepakt.

Tijd voor MAX besteedt op 27 september 2018 aandacht aan de Week tegen Eenzaamheid. U ziet Tijd voor MAX elke werkdag rond 17.10 uur.

(Bron: archief, Humanitas, Sensoor, Nationaal Ouderenfonds, Buddy Netwerk, Buurt Mobiel, Vervoer Houten, Oranjefonds)

 

Geef een reactie

Reactie

    Werkzoekende says:

    Hoezo is mevrouw weber eenzaam?
    Dit is denk ik niet zo’n goed voorbeeld!
    Hoeveel mensen gaan er niet uit om bij een groep mensen te zijn!
    Ze kunnen niet naar een gezellig middagje of ze kunnen beperkt of geen boodschappen doen !
    En hoeveel eenzame mensen hebben net hun partner verloren!
    Jammer ik vindt dit een slecht voorbeeld?
    Ik zit tegen eenzaamheid aan en ik heb geen gezellige uitjes en kan moeilijk boodschappen doen.