voorlezen

Voorlezen: zowel kinderen als dementerenden hebben er baat bij

Zowel aan het begin als het eind van het leven is voorlezen waardevol. Bij kinderen vergroot het hun woordenschat en tekstbegrip en bij dementerenden helpt het om contact te maken en herinneringen op te roepen. Voorlezen is bovendien een prettige manier van samenzijn. We hebben tips op een rij gezet die bij het voorlezen van pas kunnen komen.

Voorlezen aan kinderen

Bij kinderen werkt het goed om voor een voorleesboek te kiezen met een onderwerp dat hen op dat moment bezighoudt. Komt er bijvoorbeeld een nieuw huisdier of gezinslid bij, kies daar dan voor. Bij iets oudere kinderen spreekt het aan om de personages met verschillende stemmetjes voor te lezen. Bij peuters en jonger is het belangrijker om langzaam en duidelijk voor te lezen en ze regelmatig aan te kijken. Ze krijgen dan goed door wie er wat zegt. U stimuleert een kind door het bij het verhaal te betrekken en te vragen wat het denkt dat er verder gaat gebeuren. Ze genieten er vaak van als u hetzelfde verhaal meerdere keren voorleest. Ze krijgen zo steeds meer oog voor detail.

Voorlezen aan iemand met dementie

Wanneer u voorleest aan een naaste met dementie is de keuze voor het soort boek belangrijk. Het platform van Alzheimer Nederland geeft aan dat u daarbij het beste kunt kiezen voor korte verhalen, liefst met plaatjes erbij. Het is het handigste wanneer er weinig verschillende personages in voorkomen en het verhaal chronologisch verloopt. Zorg er daarnaast voor dat het verhaal niet te lange zinnen heeft. Kies bijvoorbeeld ook eens voor een boek over vogels. In dat geval kunt u bijbehorende foto’s laten zien of zelfs het gezang van de vogelsoort laten horen. Het is ook een idee om voor een boek uit de kindertijd van de betreffende persoon te kiezen.

Kees van Kooten
Lees ook: Kees van Kooten: “Het gebruiken van de fantasie is het belangrijkste bij voorlezen”

Podcasts met mooie verhalen

Vindt u het lastig om voor te lezen of wilt u zelf genieten van een mooi verhaal dat aan u wordt voorgelezen? Luister dan naar de Podcast – De Nationale Voorleeslunch. Ter gelegenheid van de Nationale Voorleeslunch tijdens de Nationale Ouderendag op 7 oktober 2022 hebben Bart Chabot, Marion Bloem en Kader Abdolah een speciaal Voorleeslunchverhaal geschreven én voorgelezen. Die verhalen zijn als podcast terug te luisteren op de website van MAX Vandaag:

De Nationale Voorleesdagen 2023

In 2023 worden voor de 20ste keer De Nationale Voorleesdagen georganiseerd, van woensdag 25 januari tot en met 4 februari. Prinses Laurentien trapt de campagne op woensdagochtend 25 januari  in Rotterdam af met Het Nationale Voorleesontbijt. Ze leest voor uit het boek Maximiliaan Modderman geeft een feestje. Het boek is door een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten verkozen tot Prentenboek van het Jaar. Het boek is geschreven door Joukje Akveld en geïllustreerd door Jan Jutte en gaat over Maximiliaan Modderman, die alleen thuis is en een feest organiseert voor zijn speelgoedbeesten.

(Bron: nationalevoorleesdagen.nl, ANP, dementie.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    hafeelabdullah201 says:

    Geen idee, Ik heb geen problemen gehad met dementie.