Uw kind onterven, kan dat zomaar?
40 procent van de Nederlanders vindt dat het wettelijk mogelijk moet zijn je volwassen kind te onterven, zonder dat het kind recht heeft op de zogenaamde legitieme portie, zo blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Zij vinden dat ouders zelf mogen bepalen wat er met hun erfenis gebeurt in plaats van de overheid.
Misdrijven, verslavingen en verstoorde relaties
74 procent van de Nederlanders vindt dat kinderen geen recht hebben op de legitieme portie als zij bijvoorbeeld zijn veroordeeld voor een misdrijf tegen de ouder. Andere redenen zijn verslaving (59 procent), langdurig geen contact (39 procent) of een verstoorde relatie tussen ouder en kind.
Voor- en tegenstanders
29 procent van de ondervraagden vind dat je kinderen niet moet kunnen onterven, terwijl 31 procent neutraal tegen het onderwerp aankijkt. De meeste tegenstanders zijn ouder dan 65 jaar. Voorstanders voor afschaffing van de legitieme portie vinden dat ouders keuzevrijheid moeten hebben om te bepalen wat er met een erfenis gebeurt. Een bloedband is volgens hen geen automatisme meer voor recht op een erfenis.
Wat is legitieme portie?
In Nederland hebben kinderen volgens de wet altijd recht op een deel van de erfenis van hun ouders: de legitieme portie. Kinderen kunnen dat deel ook opeisen als ze zijn onterfd door hun ouder(s). Onterfde kinderen hebben alleen recht op geld, niet op spullen. Alleen als kinderen zijn veroordeeld voor een misdrijf tegen hun ouders, erven ze helemaal niets.
Goede reden
Voorstanders voor afschaffing van de legitieme portie denken dat ouders vaak een goede reden hebben om een kind te onterven. Tegenstanders daarentegen zeggen juist: “Het blijft toch je kind” en “Je hebt gekozen voor kinderen, die hebben ook rechten.”
Meer weten?
Meer informatie over het onterven van uw kind vindt u op de website Notaris.nl, daar vindt u ook meer informatie over erven in het algemeen.
Hallo Nederland besteedt op woensdag 23 november 2016 aandacht aan dit onderwerp in de uitzending om 18.30 uur op NPO 2.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
‘Echt’ onterven.
Ik begrijp dat in de situatie waarin de ouders alles naar een goed doel willen schenken. Ook als kinderen crimineel zijn of anderszins op het verkeerde pad zijn geraakt. Er zijn echter situaties waarin het als een soort ‘straf’ wordt gebruikt omdat de ouders het bijvoorbeeld niet eens zijn met de partnerkeuze, de seksuele geaardheid, de politieke of geloofskeuze. Ik ken die situatie van nabij en dan is onterving wel erg pijnlijk en ook nog eens oneerlijk.
Als dus het onterven wordt gebruikt om kinderen te straffen, vaak kondigen ouders dat ook aan om te bewerkstelligen dat het kind zich aanpast aan de wensen en eisen van de ouder(s), dan moet dat zeker niet uit de wet verdwijnen!