Steeds meer vrijwillige AutoMaatjes
Publicatiedatum: 16 december 2016
Even naar de kapper of even een boodschapje doen. Op bezoek bij een vriendin, naar het theater of naar een sporttraining. Voor veel mensen, voornamelijk ouderen of mensen met een beperking, is dat niet vanzelfsprekend. Vrijwilligers kunnen dan een uitkomst bieden.
AutoMaatje
Om mensen zo lang mogelijk mobiel te houden en mee te laten doen in de maatschappij, is de ANWB in 2015 begonnen met het zogenoemde AutoMaatje. Mensen die vervoer nodig hebben en mensen die vervoer hebben worden daarbij aan elkaar gekoppeld, aldus projectleider Gerard van den Bos. Volgens hem zitten er ,,veel te veel mensen thuis’’. In 2015 vonden er 2 pilots plaats in Barneveld en Woerden. In Barneveld en Woerden brachten vorig jaar 80 vrijwilligers met een auto al 400 dorps-en stadsgenoten ruim 4000 keer onder de mensen. Inmiddels zijn ook AutoMaatjes actief in de gemeenten Abcoude, Mijdrecht en Wilnis. Voor 2017 hoopt de ANWB met zeker 35 gemeenten te gaan samenwerken.
Succes
Het aantal reizigers groeit nog steeds, vertelt Lotte Ruyten van Stichting Thuishuis Woerden, die het project in die gemeente coördineert. Ruyten had wel gedacht dat het concept zou aanslaan, maar niet dat het zó’n succes zou worden. “We hebben nu zelfs een vacature, want het wordt steeds drukker. Mensen vertellen elkaar erover. De chaufeurs zijn vriendelijk, dat ervaren ze als een grote pré. Er zitten mensen tussen die de hele dag niemand anders spreken.”
Niet vanzelfsprekend
Even de deur uit is voor 1 op de 5 70-plussers en honderdduizenden mensen met een gezondheidsbeperking niet zo vanzelfsprekend. Met dit lokaal georganiseerde initiatief wil de ANWB samen met welzijnsinstellingen en vrijwilligers mensen helpen mobiel en actief te blijven. Om de ‘sociale veiligheid’ te garanderen worden de vrijwilligers gescreend door die professionele organisaties en moeten zij een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen.
(Bron: ANP, ANWB)