Speciale databank met informatie over koopvaardijschepen en bemanning tijdens de Tweede Wereldoorlog
Publicatiedatum: 4 mei 2023
Jarenlang is het onduidelijk wat er is gebeurd met de schepen en bemanningsleden van de Nederlandse koopvaardijschepen in de Tweede Wereldoorlog. Veel koopvaardijveteranen zwijgen over wat hen is overkomen. Zelfs hun naasten weten niet wat ze in de periode van 1940 tot 1945 hebben meegemaakt. Een nieuwe databank biedt nu oplossing.
Databank voor erkenning en waardering
De databank is een initiatief van Stichting Koopvaardijpersoneel 1940–1945. Deze stichting vertegenwoordigt de belangen van de opvarenden en nabestaanden van de Nederlandse Koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog. Ze vinden het belangrijk dat er erkenning en waardering komt voor de geleverde prestaties, plichtsbetrachting en moed. Als ook de doorstane ontberingen.
Vraag naar verhalen
De stichting merkt dat er vraag is vanuit (klein)kinderen naar wat familieleden meegemaakt hebben op zee. Een deel van hen leeft niet meer of wilt er niet over spreken. De databank geeft inzicht in wat er allemaal gebeurd is. Iedereen kan hierin iemand opzoeken. Dit gaat via achternaam of via de scheepsnaam. In de databank staan ruim 19.500 opvarenden en ruim 1.300 schepen.
Veel gegevens beschikbaar in databank
Er is een hoop informatie beschikbaar. Denk aan de naam en geboortegegevens, op welke schepen is gediend, welke positie of rangen zijn bekleed, of degene daarbij krijgsgevangenen is gemaakt, of degene als verzetslid of Engelandvaarder actief was en eventuele dapperheidsonderscheidingen. Als de persoon is overleden tijdens de oorlog staat ook vermeld waar en wanneer dat gebeurd is. Ook de laatste rustplaats wordt genoemd.
17 jaar lang data verzamelen
Aan de databank is 17 jaar gewerkt. Zo is er onderzoek gedaan in tal van archieven, publicaties en collecties. Ruim 4100 opvarenden van Nederlandse koopvaardijschepen komen tijdens de oorlog om. Zij worden jaarlijks bij het monument De Boeg in Rotterdam herdacht.
Databank geopend door Prinses Margriet
De Databank Koopvaardij wordt op donderdag 4 mei 2023 om 12.00 uur gelanceerd door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, petekind van de Nederlandse koopvaardij. Vanaf dan is de digitale databank voor iedereen te bezoeken.
Zelf een oorlogsverleden onderzoeken
Wilt u zelf een oorlogsverleden onderzoeken van iemand? De makers van de MAX-serie Sporen van Oorlog leggen uit hoe u dit kunt doen.
In Tijd voor MAX wordt op 4 mei 2023 gesproken over het onderwerp. Te gast is Bob Heeren, hij vindt via de databank informatie over zijn opa die tijdens de oorlog op zee vaart. Kijk om 17.10 uur op NPO 1.
(Bron: Stichting Koopvaardijpersoneel 40-45. Foto: collectie H. Nijgh)