Spannende dag voor OMANIDO in Tuindorp-Oost
Publicatiedatum: 30 juli 2018
Het is nog steeds hommeles in verzorgingshuis Tuindorp-Oost in Utrecht. Twee weken geleden berichtte MAX Vandaag dat 42 ouderen binnen anderhalf jaar tijd 2 keer moeten verhuizen. Wat zij niet willen. Het zijn vooral 90-plussers en zelfs 4 eeuwelingen. Meer dan 90 jongeren die de afgelopen jaren in Tuindorp-Oost kwamen wonen, moeten het huis voor 1 november verlaten. De nieuwbouw, zonder jongeren, moet eind 2020 af zijn. Het voorbeeldproject waar oud en jong samenleven wordt door zorgorganisatie Careyn gestopt. MAX-journalist Cees Grimbergen volgt de gebeurtenissen. Vanavond, 30 juli 2018, worden de bewoners opnieuw door het Careyn-management geïnformeerd. Gaat Careyn rekening houden met de bewonerswensen?
Op de zwarte lijst
De actieve ouderen in Tuindorp hebben iets weg van de OMANIDO-club, bekend van het MAX-programma Het geheime dagboek van Hendrik Groen. De bewoners laten zorgorganisatie Careyn zien dat ze niet met zich laten sollen. Tuindorp-Oost valt onder Careyn, de zorgmammoet die de afgelopen jaren slecht in het nieuws was. Niet vanwege gedrag van bewoners of verzorgend personeel, maar omdat de inspectie Careyn op een zwarte lijst plaatste. Ook werd bekend dat het Careyn-management zichzelf al jarenlang ruimhartig beloonde. Nu is er dus een nieuwe kwestie waarin de Careyn-leiding de belangen van de vaak zeer oude bewoners te weinig zou wegen.
Steun van alle kanten
Het clubje ‘Oud Maar Niet Dood’ rond Hendrik Groen bevorderde in de MAX-serie de onderlinge gezelligheid en kwam op voor de positie van de bewoners. In de werkelijkheid van Tuindorp-Oost heeft ‘OMANIDO’ inmiddels steun gekregen van eigen familieleden, zoals kinderen en kleinkinderen. Maar ook van de 90 jongeren die de afgelopen jaren in Tuindorp-Oost leeg komende appartementjes gingen bewonen. De jongeren hebben een groep geformeerd met de naam ‘Tegen de Onverschilligheid’. Ze zaten in de hete afgelopen weken niet stil. Onder de titel ‘Omapost’ organiseerden ze een kaartjesactie waarin de jonge bewoners verwoordden wat oud en jong in één huis voor elkaar betekenen. Citaat uit een van de kaartjes: “Jullie inspireren mij dagelijks met jullie humor, liefde, kracht en wijsheid. Hier wonen heeft voor mij een nieuwe perspectief aan mijn wereldbeeld toegevoegd.”
Grond al verkocht
Ook informeerden zij de Utrechtse politiek. En ze deden onderzoek naar de financiële achtergronden van de deals rond het verzorgingshuis. Zo achterhaalden ze via het kadaster de verkoopprijs van het te slopen verzorgingshuis én de grond. Careyn verkocht die in maart van dit jaar voor 1 miljoen en 362 duizend euro aan de projectontwikkelaar Zenzo. Is dat een redelijke prijs in het zo dure Utrecht? Wat gebeurt er met de opbrengst? Gaat het geld in de bodemloze put Careyn? Worden de zorgmanagers er van betaald? Of komt het geld ten goede aan bewoners en personeel?
Vanaf 1968 was de Stichting Katholieke Bejaardenhuisvesting Utrecht eigenaar van grond en gebouwen. Maar stichtingen die met publiek geld collectieve voorzieningen in stand houden, maakten de afgelopen jaren plaats voor de vrije markt in de zorg. ‘Tegen de Onverschilligheid’ gaat verder met haar onderzoek.
Verhuisonrust
In de afgelopen 2 weken werden de rapporten waarop Careyn-directeur Scheidsbach haar verhuisbesluit zegt te baseren niet openbaar gemaakt. Uit die rapporten zou blijken dat ‘veiligheid’ en ‘kwaliteit’ te wensen over laten. De geheimhouding van die rapporten zit veel bewoners en jongeren hoog. Inmiddels probeert een ‘verhuiscoördinator’ de oudere bewoners verhuisbereid te maken. Enkele oudere bewoners hebben contact met die Careyn-medewerker geweigerd. De verhuisonrust in combinatie met de extreme warmte maakten de afgelopen weken tot zeer vermoeiende voor de meeste ouderen. Zoals een van de bewoners mij zei: “Voor het eerst lig ik ’s nachts uren lang te piekeren.”
Boosheid bij de families
Wout Beekman, de schoonzoon van een 94-jarige bewoner, zegt: “Ik dacht dat je in dit land alleen uit je huis kon worden gezet, vanwege een hennepplantage. Maar nee, ook mensen van rond de 100 jaar kunnen worden gedwongen te verhuizen omdat een ZZP-dame een extern bureau een onderzoek liet doen dat concludeerde dat je 100-jarigen best 2 keer in korte tijd kunt laten verhuizen. Hoe was het ook al weer? Oude bomen moet je niet verpoten? En dan heb ik het nog niet eens over de verspilling door ingehuurde managers die maar één zorg hebben: Hoe krijg ik mijn eigen diepe zak zo snel mogelijk gevuld?”
Argwaan en boosheid zitten diep in Tuindorp-Oost. Gaat het Careyn-management vanavond de bewoners tegemoet komen?
(Beeld: Angeliek de Jonge)