Samen tegen eenzaamheid met project Match
Publicatiedatum: 22 september 2017
Tijdens de Week tegen Eenzaamheid worden er verschillende activiteiten georganiseerd die dit grote probleem onder ouderen tegen moet gaan. Ook zijn er steeds meer projecten die constructief proberen om meer ouderen uit de eenzaamheid te halen. Projecten zoals Match van Het Nationaal Ouderenfonds.
Eenzaamheid groot probleem
Steeds meer mensen in Nederland zijn eenzaam. Ruim 1 miljoen ouderen betitelen zichzelf als zodanig en zelfs 200.000 75-plussers vinden zichzelf extreem eenzaam. Zij geven aan slechts 1 keer in de maand sociaal contact te hebben. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat eenzaamheid vooral een groot probleem is onder mannen van 75 jaar en ouder. 12 procent van deze bevolkingsgroep vindt zichzelf eenzaam.
Hoe komt het?
Dat veel ouderen eenzaam zijn, komt omdat de gezondheid met de jaren steeds slechter wordt, aldus het CBS. Veel mensen van 75 jaar of ouder zijn niet meer zo goed ter been en raken daardoor makkelijker geïsoleerd. Ook het wegvallen van vrienden en familie zorgt voor een toenemend gevoel van eenzaamheid. Omdat ouderen langer thuis moeten blijven wonen, is eenzaamheid een probleem dat niet zomaar meer zal verdwijnen.
Match tegen eenzaamheid
Om hier iets aan te doen te doen, heeft Het Nationaal Ouderenfonds het project Match in het leven geroepen. Woordvoerder Jytte Reichert vertelt erover: “Veel ouderen die hulpbehoevend zijn, vinden het lastig om hulp te vragen. Ze moeten telkens een beroep doen op dezelfde mensen. Daarom hebben wij Match in het leven geroepen. Via dit project kunnen wij ouderen koppelen aan een vrijwilliger die kan voorzien in hun behoefte. Dit kan iets eenmaligs zijn, maar het contact tussen oudere en vrijwilliger kan ook constructief van aard zijn.” Het project is nog geen maand oud, maar het loopt volgen Reicherts al storm. “Al honderden eenzame ouderen hebben zich aangemeld”, weet zij te vertellen.
Zo werkt het
Deze ouderen hebben zich aangemeld door te bellen naar het gratis nummer 0800-1325. Wie dit doet, krijgt een medewerker van het Ouderenfonds aan de telefoon die vraagt naar de wensen van de persoon in kwestie. “Ook vragen we naar wat praktische zaken. Of de persoon in kwestie wil dat de vrijwilliger een rijbewijs heeft, bijvoorbeeld.” Volgens Reicherts is het belangrijk dat hiernaar wordt gevraagd, omdat het fonds hen in 1 keer aan een geschikte vrijwilliger wil koppelen. “We moeten niet hebben dat de vrijwilliger graag op vrijdag op bezoek wil komen, terwijl de oudere dan helemaal niet kan”, geeft zij als voorbeeld. Alle wensen van de eenzame ouderen verschijnen vervolgens op de site match.ouderenfonds.nl. Hierop kunnen vrijwilligers kijken welke wens zij kunnen vervullen. Voordat oudere en vrijwilliger daadwerkelijk aan elkaar worden gekoppeld voor Het Nationaal Ouderenfonds, bellen zij uitvoerig met de potentiële vrijwilliger. Ook dit is om eventuele teleurstellingen te voorkomen, legt Jytte Reichert ons uit.
Voorbeeld
Ondanks het feit dat het project pas bestaat, heeft het al effect. Reichert geeft een voorbeeld van een 90-jarige vrouw in Utrecht die nu regelmatig wordt bezocht door een jonge man uit de buurt: “Zij belde ons met de vraag of we iemand konden vinden die een gesprek op niveau met haar kan voeren. Zij is een intellectuele en gestudeerde vrouw zonder kinderen. Iedereen om haar heen heeft wel kinderen en praat alleen maar daar over. Omdat zij hier niets mee heeft, klopte ze bij ons aan. Wij vonden toen een man van in de 30 die bij haar in de buurt woont. Zij gaan sinds een tijdje regelmatig koffiedrinken.”
Helpen?
Bent of kent u iemand die eenzaam is en die graag met iemand in contact wil komen via Match? Dan kunt u bellen met het gratis nummer 0800-1325. Wie dit doet, moet er rekening mee houden dat er niet binnen een paar dagen een vrijwilliger is gevonden. “We willen het goed regelen, dus het kan eventjes duren”, zegt Reichert.
Wilt u graag vrijwilliger worden en een eenzame oudere helpen? Ook dan belt u naar 0800-1325.
Met dank aan Jytte Reichert.
(Bron: het Nationaal Ouderenfonds, CBS, De Telegraaf, ANP)