Ruzie maken? Zo doet u dat op een gezonde manier
Publicatiedatum: 13 april 2025
Conflicten horen bij elke relatie, met uw familie of uw partner bijvoorbeeld. Ruzie maken hoeft niet negatief te zijn. Als het op de juiste manier gebeurt, kan het zelfs uw band versterken. Hieronder leest u hoe u op een gezonde manier conflicten aanpakt. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar misschien kunnen deze tips u toch goede inzichten geven.
Begin met een zachte start
De manier waarop een ruzie begint, bepaalt vaak hoe deze verloopt. Zowel met uw partner als met familieleden. Wanneer u uw frustratie op een boze of beschuldigende toon uit, voelt de ander zich sneller aangevallen en schiet deze in de verdediging. Dit maakt een open gesprek lastig. Probeer daarom een zachte start: begin rustig, vertel wat u voelt en blijf feitelijk. In plaats van: “Jij luistert nooit naar me!” kunt u beter zeggen: “Ik voel me niet gehoord als je op je telefoon kijkt terwijl ik iets vertel.” Dit kan escalatie voorkomen en ruimte laten voor een nuttig gesprek.
Communiceer vanuit uzelf
Het gebeurt weleens dat u liever de ander de schuld wilt geven. Zulke verwijten kunnen averechts werken. De ander voelt zich sneller aangevallen en is minder geneigd om naar u te luisteren. Probeer daarom vanuit uzelf te spreken en uw gevoelens te benoemen zonder te oordelen. Als u boos bent kan het moeilijk zijn om eerst na te denken over wat u zegt. Probeer daarom zinnen met ‘jij’ erin te vermijden. Het is goed om te focussen op oplossingen en niet op beschuldigingen.
Luister actief en toon begrip
Luisteren is eigenlijk net zo belangrijk als praten. In een ruzie bent u al snel bezig met een weerwoord zonder dat de ander is uitgepraat. Hierdoor kunt u de kern van wat de ander probeert te zeggen, missen. Actief luisteren is daarom erg belangrijk. Luister met de volle aandacht, maak oogcontact en laat de ander uitpraten zonder te onderbreken. U kunt begrip tonen door te knikken. Dit kan helpen om wederzijds begrip te vergroten. Misschien voorkomt u zo ook wel dat het conflict uit de hand loopt.
Neem een pauze
Soms raakt een ruzie zo verhit dat een goed gesprek onmogelijk is. In zulke gevallen helpt het om even afstand te nemen. Dit betekent niet dat u het probleem negeert. Het zorgt ervoor dat u beiden tijd heeft om rustig te worden. Zo kan u uw gedachten ordenen waardoor je op een later moment verder kunt praten. Bespreek samen wanneer u het gesprek oppakt. Zo voorkomt u dat u dingen zegt waar u later spijt van heeft. Spreek duidelijk af dat u het gesprek later oppakt.
Erken uw eigen fouten
In een conflict kijken we vaak naar wat de ander verkeerd doet. Eigenlijk is het net zo makkelijk om naar uw eigen aandeel te kijken. Niemand is perfect en het tonen van zelfinzicht laat zien dat u bereid bent om samen te werken aan een oplossing. Als u merkt dat u te fel reageerde of een verwijt maakt, kunt u dit eerlijk zeggen. Dit kan ervoor zorgen dat de spanning in het gesprek verlaagd. Ook laat u zien dat u verantwoordelijkheid neemt.
Blijf respectvol
Sommige ruzies kunnen erg uit de hand lopen. Dit kan komen doordat we kleineren, sarcastische opmerkingen maken of op een minachtende manier reageren. Dit soort gedrag kan het vertrouwen in de relatie aantasten. Probeer daarom respectvol te blijven, zelfs als u boos bent. Focus op het probleem en wees u bewust van uw toon en lichaamstaal. Door op een volwassen en eerlijke manier te communiceren, laat u zien dat u waarde hecht aan uw relatie en openstaat voor een oplossing.
Zoek naar een oplossing
Het is belangrijk om samen naar een oplossing te zoeken. Door open te staan voor de behoeften van de ander, versterkt u de samenwerking in uw relatie. Dit kan betekenen dat u afspraken maakt, elkaars grenzen respecteert of op zoek gaat naar een oplossing waar u beiden tevreden mee bent.
In de aflevering Tips en Tricks van de podcast We hebben ruzie, deelt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont inzichten en praktische tips voor het omgaan met familieruzies. Hij blikt terug op eerdere afleveringen en beantwoordt vragen over hoe u conflicten kunt aanpakken. Benieuwd naar meer adviezen? Luister dan de volledige aflevering.
(Bron: Volkskrant, NRC, samencommuniceren.nl, MaxVandaag, psychologiemagazine.nl. Foto: Shutterstock)